Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PROVOKACIJA

Ovo je izjava Edija Rame posle koje je Vučić rekao da ne dozvoljava ponižavanje Srbije! (VIDEO)

Autor: FoNet | 10.11.2014 - 16:45:00h | Komentara: 2

Nezavisnost Kosova je realnost i što pre to Srbija prihvati, brže ćemo kao region ići napred, poručio je danas u Beogradu albanski premijer Edi Rama, posle sastanka sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.


Rama je na zajedničkoj konferenciji za novinare istakao da je svestan da Srbija i Albanija imaju različite stavove po pitanju Kosova, ali je dodao da je njegova nezavisnost realnost koju je prihvatila velika većina država sveta.
Na konstataciju premijera Vučića da je Ramina izjava o Kosovu provokacija i da nije bilo dogovoreno da se o toj temi govori, niti su dva premijera o tome razgovarala, Rama je rekao da je on samo izneo ono što je realno stanje.
Što se tiče Kosova, realnost je jedna i nepromenjiva, naši stavovi se razlikuju, ali ne bi trebalo ništa da nas sprečava da jedni drugima govorimo istinu, rekao je Rama.
Albanski premijer je naveo i da Albanija podržava dijalog Kosova i Srbije, koji upućuje na početak novog doba u odnosima na Balkanu.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: E. Čonkić

Lideri dve zemlje su omogućili preokret, rekao je Rama govoreći o dijalogu Srbije i Kosova i ocenio da je premijer Vučić dao neprocenjivi doprinos tome.
On je istakao da je budućnost svih zemalja regiona - i Albanije i Srbije, i Crne Gore i Bosne i Hercegovine - u Evropskoj uniji (EU) i da uspeh svake zemlje u evropskim integracijama zavisi od međusobne saradnje u regionu.
Na pitanje o incidentu na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija u Beogradu, 14. oktobra, Rama je rekao da politika jedne države ne može da se vodi preko fudbala i da Albanija ima dobru želju da nastavi putem konkretne saradnje sa
Srbijom.
Nismo neprijatelji jedni drugima, zajednički neprijatelji su nam siromaštvo, nedostatak perspektive za mlade i veliki javni dug, ukazao je Rama.
Na pitanje novinara kako će posle incidenta u Beogradu u Albaniji biti dočekana fudbalska reprezentacija Srbije, Rama je rekao da njega više zanima košarka nego fudbal i da bi rado i sam igrao u prijateljskoj košarkaškoj utakmici veterana.
On je dodao da Albanija i Srbija, kao i druge zemlje regiona, treba da se dogovore kako bi udruženim snagama nastupale u odnosu sa EU.
Evropska unija je za nas nada i nadam se da ćemo svi zajedno, jednog dana, biti u EU, rekao je on.
Rama je ocenio i da danas na Balkanu, 100 godina od početka Prvog svetskog rata, preovlađuje mir i to ne zato što su ljudi danas bolji nego ranije, već zato što imaju drugačije ciljeve, a to su saradnja i ekonomski razvoj.
Pružamo ruku saradnje Srbiji, jer naša deca ne treba da pate zbog onoga što je bilo u istoriji, naglasio je albanski premijer.
Rama je pozvao Vučića da sledeće godine poseti Albaniju, a za Albance u Preševskoj dolini rekao je da mogu biti most za saradnju Srbije i Albanije.
Na konstataciju srpskog premijera da on tokom posete Albanije neće biti gost koji provocira domaćina, Rama je rekao: Aleksandre, mogu da vam kažem da vas niko neće provocirati u Tiranu i bićete dočekani na isti način kao i mi u Beogradu.
Rama je naglasio da Srbija i Albanija moraju da se posvete saradnji i da region Balkana treba osloboditi od predrasuda.
Evropa će nas ujediniti i svi smo na putu ka Evropskoj uniji, istakao je Rama
Poslednji komentari
  • Jaша Ресавац Vreme: 11.11.2014 10:27h

    Знао је Тома Шумадинац да ни у рукавицама не треба дирати тај шљам па га зато није морао ни хтео примити а Вучко је морао зарад свих нас и Србије наравно.

  • KRKPAUBRK Vreme: 11.11.2014 15:08h

    Rama nije ni prvi ni poslednji drzavnik koji je od Srpskih politicara trazio da Srbija prizna Kosovo i to sto pre to bolje. Mnogi svetski politicari, su pre trazili isto pocev od Amerikanaca, Englaza,Nemaca,Italjana i svi odreda. Merkelova je u sred Beograda trazio isto od Srpskih politicara, i nije se digla tolika djeva. Cak i uslovila srbiju da ako ne prizna Kosovo, nema nista od EU. Da je Kosovo samostalna drzava, to je cista realnost, hteli mi priznati ili ne. Nema lutnje a ponajmanje uvrede ili ponizenje. Mi smo okrenuti prema macehi zvana Rusija, a Rusija polako sistematski i diplomatski, sa jedne strane tapse po srpskim ramenima, Rusija je sa Srbijom,!!! a sa druge strane iskopava nam jamu i iskoriscava ovaj napaceni i siromasni narod, sada ostavila nas bez gasa, bivsi Ruski ambasador Konuzin, upleten je u razne finasijske i zenske afere, a ko zna sta jos ima a da mi, narod ne znamo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP