Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POGLEDAJTE NA ALO.RS!

Ovo je tekst sporazuma sa Prištinom!

Autor: S.V. / Fonet | 19.04.2013 - 20:26:00h | Komentara: 7

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i premijer Kosova Hašim Tači parafirali su danas "Prvi sporazum o glavnim principima normalizacije" odnosa Beograda i Prištine, koji predviđa osnivanje Zajednice/Asocijacije većinski srpskih opština na Kosovu, otvorene i za druge opštine, ako su potpisnice sporazuma sa tim saglasne.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i premijer Kosova Hašim Tači parafirali su danas "Prvi sporazum o glavnim principima normalizacije" odnosa Beograda i Prištine, koji predviđa osnivanje Zajednice/Asocijacije većinski srpskih opština na Kosovu, otvorene i za druge opštine, ako su potpisnice sporazuma sa tim saglasne.
U 2.tački navodi se da će Zajednica imati osnivački statut. Može biti ukinuta samo odlukom opština koje su u njenom sastavu. Garancije za Zajednicu su važeči zakon i Ustavni zakon.

Ketrin Ešton i Ivica Dačić

Ketrin Ešton i Ivica Dačić

U 3.tački se navodi da će organizacija Zajednice biti zasnovana na istim osnovama kao i Asocijacija kosovskih opština, odnosno imaće predsednika, potpredsednika, skupštinu i veće.
U 4. tački se navodi da će opštine članice, u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonima biti ovlašćene da sarađuju vršeći svoje nadležnosti kolektivno preko zajednice. Zajednica će imati puni nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja.
U 5.tački se navodi da Zajednica/Asocijacija ima i dodatne nadležnosti, koje će na nju prenete centralne vlasti u Prištini.
U 6.tački se navodi da će Zajednica imati predstvaničku ulogu pri centralnoj vlasti, kao i mesto u lokalnim, savetodavnim telima u tu svrhu. Kako bi se navedeno sprovelo, predviđa se funkcija monitoringa.

Hašim Tači i Ketrin Ešton

Hašim Tači i Ketrin Ešton

U 7.tački navodi se da će policija biti jedinstvena i to će biti kosovska policija. Čitava policija sa severa Kosova treba da bude integrisana u okvire kosovske policije. Plate će isplaćivati jedino kosovska policija.
U 8. tački se navodi da će pripadnicima drugih bezbednosnih srpskih struktura biti ponuđeno mesto u odgovarajućim kosovskim strukturama.
U 9.tački, koja je bila sporna u poslednjim rundama dijaloga, navodi se da će Zajednica preko četiri opštine birati regionalnog komandira policije, Mitrovica će imati drugog regionalnog komandira za Južnu Mitrovicu, Srbicu i Vučitrn. Time je odbačen predlog da ove tri opštine budu povezane sa opštinama na severu čime bila narušena etnička slika, odnosno u kom slučaju bi Albanci ponovo činili većinu.
U 10. tački se predviđa da pravosudne vlasti budu integrisane i rade u okviru kosovskog pravnog okvira.
Apelacioni sud u Prištini će uspostaviti panel u kojem će u većini biti sudije kosovski Srbi koji će se baviti poslovima u svim opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom.Odeljenje Apelacionog suda, uključujući administrativno osoblje i sudije, imaće stalno sedište u severnoj Mitrovici. Svaki panel imaće u sastavu većinu sudija koji su kosovski Srbi.
U 11. tački se predviđa održavanje lokalnih izbora u 2013.
U 12. tački se potpisnici obavezuju na izradu plana za implementaciju dogovorenog do 26. aprila.
U 13. tački se potpisnici obavezuju na postizanje sporazuma o telekomunikacijama i energetici do juna 2013.
U 14. tački se navodi da se dve strane obavezuju da neće jednu drugu blokirati, niti podsticati druge da blokiraju evropske integracije druge strane.
U 15.tački se predviđa formiranje komisije za implementaciju, u kojoj će biti predstavnici obe strane, kojima će predstavnici EU pružati podršku.
Poslednji komentari
  • Feta Vreme: 19.04.2013 20:50h

    Ok

  • Milan Vreme: 19.04.2013 21:02h

    Šteta što niste dozvolili komentare! Vas, kao novinare, pitam šta je ovde Srbija dobila? Možda neku vrstu najlabavije paralelnosti, koja u implementaciji, ako je uopšte i bude, nebi imala ništa. Naravno, svima mora biti jasno da je Kosovo izgubljeno 99.god. To je zlošin tadašnje nepromišljene vlasti koji nikada neće biti kažnjen, ostaće pokoljenjima i druga 1389.god.

  • posmatrac Vreme: 20.04.2013 09:28h

    I sve po ustavu i zakonima samoproglasene drzave Kosovo. Ko ovdje koga laze, koji ustav Srbije , sto u sporazumu ne pise da ce i celo kosovo postovati ustav Srbije.

  • DSV Vreme: 21.04.2013 09:49h

    Tacke , 2,5,7,10 DECIDIRANO KAZU DA POSTOJI VLAST U PRISTINI ! PA Sta je onda KOSOVO ?Ako ima vlast onda JE DRZAVA . Kosovski Srbi -prodati ste!

  • goran Vreme: 21.04.2013 22:23h

    DA !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP