Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POLITIČARI, ČUJTE NAROD!

Ovo kažu građani Srbije:
Nek političari žive sa 20.000!
Narod nema 'leba da jede!

Autor: Maja Keranović | 09.03.2014 - 20:00:00h | Komentara: 8

U finišu izborne kampanje, kada političari na sve načine pokušavaju da pridobiju naklonost birača obećavajući im sve i svašta, razgovarli smo sa građanima - defektologom Marijom Lukić (53), zaposlenom u „Optici Beograd“, i nezaposlenim Slavoljubom Radojčićem (54), o tome kakva su njihova očekivanja od predstojećih izbora.

Interesantno je da se životi naših sagovornika ne razlikuju mnogo jer su oboje bez plate. Naime, iako svaki dan odlazi na posao, Lukićeva, kao i njene kolege iz firme, kako navodi, nije primila platu 13 meseci, zbog čega pravdu traži na sudu.

Kroz istu situaciju svojevremeno je prošao Radojčić dok je kao automehaničar radio u Veterinarskoj ustanovi „Glutin” iz Padinske Skele. Firmu je, kao i svi radnici, napustio prošle godine, kada je otišla u stečaj, pa je od avgusta na birou rada. Da bi pregurali mesec, Mariji i Slavoljubu u pomoć najviše priskaču porodica, ali i prijatelji. Njihova očekivanja posle 16. marta su da im se omogući da rade, ali i da zarade, kako navode, za normalan, običan i pristojan život. Dosta im je preživljavanja!
 

Slavoljub Radojčić

Slavoljub Radojčić | Foto: Dimitrije Goll

Da li ste zadovoljni izbornom ponudom?
- Zadovoljan ili nezadovoljan, tako je kako je. Uvek sam verovao svim partijama koje su bile na vlasti unazad sedam, osam godina, ali više ne.
Hoćete li izaći na izbore?
- Hoću. Bar da pokušamo nešto da promenimo, najviše zbog dece. Ja ih imam troje i želim da budu srećna, da imaju priliku da rade, ali i da zarade za normalan i pristojan život, da sutra svojoj deci mogu da priušte mnogo više nego što sam ja mogao njima da priuštim.
Da li ste u ovoj kampanji čuli nešto novo u odnosu na onu iz 2012. godine?
- Opet samo obećanja i obećanja. Ako ispune bar trećinu, biće više nego dobro.

Šta očekujete od izbora?
- Voleo bih da dođe do masovnijeg zapošljavanja, naročito mladih. Međutim, voleo bih i da se nama starijima pruži prilika da radimo. Gde god sam konkurisao, samo kažu da će mi se javiti, a onda ništa. Ne mislim da je to zbog kvalifikacija, već zbog godina. Ostalo mi je još osam godina do penzije, ali želim da radim i zaradim svoju penziju.
 
Da li se nešto promenilo u vašem životu između ovih i prethodnih izbora?
- Otišao sam iz „Glutina”, kao i svi radnici, kada je firma otišla u stečaj, pa sam na birou od avgusta prošle godine. Međutim, firma ni pre toga godinama nije radila. Još sam nezadovoljniji i čini mi se da je sve gore.
 
Šta najviše zamerate političarima?
- Što ne ispunjavaju obećanja. Kad je izborna kampanja, svi sve obećavaju, a kad prođu izbori, onda shvatimo da su nas uglavnom lagali.
 
Verujete li političarima kada kažu da žive samo od svoje plate?
- Nikako. Ne može neko da ima, recimo, 100.000 dinara, da ima stan od 180 kvadrata, da vozi besan automobil. To oni od svoje plate ne mogu da priušte. Međutim, imaju raznorazna primanja i kao članovi raznih upravnih odbora, ali i od svojih privatnih firmi. Ne brinem se za njih, njima je dobro.
 
Šta biste im poručili?
- Da ono što obećaju na kraju i ispune i da pažnju posvete ovom napaćenom narodu. Oni nemaju priliku da vide kako narod živi, a ja svakodnevno gledam kako je sve više gladnih koji preturaju po kontejnerima kako bi našli parče hleba.

Marija Lukić

Marija Lukić | Foto: Dimitrije Goll

Da li ste zadovoljni izbornom ponudom?
- Nisam u potpunosti jer se uglavnom vrte isti ljudi.
Hoćete li izaći na izbore?
- Hoću. Želim, pre svega, da ispunim svoju građansku dužnost i glasam. Tog 16. marta moj glas će otići onima za koje ipak mislim da bar nešto mogu da promene, mada nikome od političara ne verujem u potpunosti. O kojoj stranci je reč, zadržaću za sebe.
 

Da li ste u ovoj kampanji čuli nešto novo u odnosu na onu iz 2012. godine?
- Sve je isto. Opet pominju borbu protiv korupcije, borbu protiv ovoga, onoga. Nemamo mi ništa od toga što oni uhapse te tajkune, drže ih mesec dana, pa ih posle puste. Još će na kraju i odštetu da im plate. Treba im oduzeti imovinu i dati ljudima koji ne primaju plate jer sve što su stekli nisu stekli svojim radom. Eto, u „Optici Beograd”, u kojoj radim, a koju je Dragan Đurić privatizovao pre pet godina, mi nemamo regulisan radni staž, a platu ni doprinose nismo primili 13 meseci. I nikom ništa.
 

Šta očekujete od izbora?
- Da se makar nešto promeni, bar u oblasti te borbe protiv kriminala i korupcije, ali i u zdravstvu, koje je u katastrofalnom stanju.
 

Da li se nešto promenilo u vašem životu između ovih i prethodnih izbora?
- Eto, to što 13 meseci nisam primila platu. Pre toga je bilo nešto, pa bar na dva-tri meseca dobijemo neki novac, a sad baš ništa. Inače, generalno mislim da je situacija još gora jer znam dosta ljudi ne iz javnog, već iz privatnog sektora, koji su u tom periodu ostali bez posla.
 

Šta najviše zamerate političarima?
- Što samo obećavaju, a ništa ne rade. Obećali su, recimo, rešavanje 24 sporne privatizacije, a ništa se po tom pitanju ne dešava. Uhapsili su Miroslava Miškovića i Dragana Đurića, pa ih pustili i opet nikom ništa.
 

Verujete li političarima kada kažu da žive samo od svoje plate?
- Naravno da ne! Znamo svi da su oni i članovi upravnih odbora, da imaju i po 12, 13 plata. Zato i nose skupa odela, satove, voze skupe automobile.
 

Šta biste im poručili?
- Da prihvate da jedno šest meseci žive od 20.000 dinara mesečno, odnosno da tim novcem pokrivaju sve kućne obaveze i da imaju za hranu. Tako bi jedino mogli da shvate kako narod živi.

Poslednji komentari
  • Sydneysider Vreme: 09.03.2014 22:04h

    Sto narodu treba leba, Srbija ima starlete - milina bozja :)

  • Milos Vreme: 09.03.2014 23:42h

    Boli politicare uvo za narod.Bitno da oni imaju za njih i njihovu decu,a narod neka pomre od gladi!!!SVI SU ISTI!

  • milunher Vreme: 10.03.2014 06:37h

    Kazete da ne verujete politicarima,da pricaju lazi pred izbore,da se ne menjaju 19 godina i da su svi isti - a izacicete na izbore da glasate da se nesto promeni.To je u koaliziji sa vasim izjavama i nemogu da shvatim vase ponasanje koje je suprotno vasim recima.A li to je Srbioja i to su njeni gradjani - u krajnjem slucaju zato i zivimo ovako.Pa neka su vam sa srecom izbori - bilo koga da izaberete - i dalje ce te da radite ali bez plate.

  • dida dedic Vreme: 10.03.2014 07:45h

    Ocekujem da ministar prosvete ne bude vise iz SPS.ciji su.direktori cepali SVje sa visokim prosekom,kako bi cuvali radna mesta za svoje cerke sestre bratanice,koje su zavrsile fakultet Bjeljini ,sa znanjem DA SE POSTIDIS.Nadam se da ce ovi izbori doneti vise PRAVDE,a samim tim i realnost,da obican covek moze da zivii od svoje zarade.

  • Biljana Vreme: 10.03.2014 09:01h

    Nikad političari neće živeti sa 20000 dinara ali da bar upotrebe logiku pa da najniža primanja budu u visini potrošačke korpe ( ne znam kako ih nije sramota da objave iznos a da ne koriguju satninu radnika) to bih mogla razumeti . I podržala bih bilo koga ko to sprovede u delo,

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP