Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ODLUČILI

Ovo su 18 ministarstava Vlade Srbije!

Autor: Tanjug | 25.08.2013 - 10:04:00h | Komentara: 2

Prema Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o ministarstvima, koji je Vlada Srbije jutros usvojila, vlada će imati 18 ministarstava, a finansije i privreda će biti razdvojeni u posebne resore.

U Predlogu, koji je objavljen na sajtu vlade, navodi se da će Vladu Srbije činiti Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija, Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Ministarstvo privrede, Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo građevinarstva i urbanizma.

sednica, mikrofoni, skupština

Nova Vlada će imati 18 ministarstava | Foto: Aleksandar Dimitrijević

 
Takođe, imaće i Ministarstvo pravde i državne uprave, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Kako se navodi u ovom zakonskom rešenju, Ministarstvo finansija će obavljati poslove koji se odnose na republički budžet, utvrdjivanje konsolidovanog bilansa javnih prihoda i javnih rashoda, sistem i politiku poreza, taksi, naknada i drugih javnih prihoda, osnove sistema doprinosa za socijalno osiguranje i obezbedjivanje finansiranja obaveznog socijalnog osiguranja, uređenje izvornih prihoda autonomne pokrajine i lokalnih samouprava.


Ovo Ministarstvo će se, između ostalog, baviti politikom javnih rashoda, upravljanjem raspoloživim sredstvima javnih finansija Srbije, koordinacijom sistema upravljanja i sprovodjenja programa finansiranih iz sredstava EU, javnim dugom i finansijskom imovinom Republike Srbije, platama u državnim organima i organima jedinica lokalne samouprave i zaradama u javnim službama i drugim oblicima organizovanja u javnom sektoru....

Mikrofoni, sednica, skupština

Rekonstrukcija u punom jeku! | Foto: Oliver Bunić

 
Ministarstvo privrede obavljaće poslove koji se odnose i na privredu i privredni razvoj, položaj i povezivanje privrednih društava i drugih oblika organizovanja za obavljanje delatnosti, podsticanje razvoja i strukturno prilagođavanje privrede, utvrdjivanje politike i strategije privrednog razvoja, predlaganje mera i praćenje sprovođenja ekonomske politike za privredni rast, predlaganje mera za podsticanje investicija i koordinaciju poslova koji se odnose na investicije...


Osim toga, ovo Ministarstvo će se baviti koordinacijom rada javne agencije nadležne za promociju izvoza i podsticanje investicija, merama ekonomske politike za razvoj zanatstva, malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, strategijom i politikom razvoja turizma, stvaranjem uslova za pristup i realizaciju projekata iz delokruga tog ministarstva koji se finansiraju iz sredstava pretpristupnih fondova EU, donacijama i drugim oblicima razvojne pomoći...


U okviru ovog ministarstva naći će se i Direkcija za mere i dragocene metale.
Izmenama Zakona o ministarstvima dopunjene su odredbe koje se odnose na Ministarstvo spoljnih poslova tako da će ono obavljati i poslove u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i druge poslove koji su određeni zakonom kojim se uredjuje ostvarivanje veza dijaspore i Srba u regionu sa matičnom državom i drugim zakonima.


Ministarstvo pravde i državne uprave obavlja poslove državne uprave koji se odnose na krivično zakonodavstvo i zakonodavstvo o privrednim prestupima i prekršajima, svojinsko-pravne i druge stvarno-pravne odnose, obligacione odnose, nasledjivanje...


Ovo ministarstvo, kako se navodi, obavlja poslove državne uprave koji se odnose i na sistem državne uprave i organizaciju i rad ministarstava, posebnih organizacija, javnih agencija i javnih službi, Zaštitnika građana...


Osim toga, Ministarstvo pravde i državne uprave obavlja i poslove državne uprave koji se odnose i na stvaranje uslova za pristup i realizaciju projekata iz delokruga tog ministarstva koji se finansiraju iz sredstava pretpristupnih fondova EU, donacija i drugih oblika razvojne pomoći.


Danom stupanja na snagu ovog zakona nastavljaju rad, u skladu sa delokrugom utvrdjenim ovim zakonom Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo pravde i državne uprave, a počinju da rade Ministarstvo finansija i Ministarstvo privrede.


Takodje, danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da radi Ministarstvo finansija i privrede, a organi uprave u sastavu ovog Ministarstava, nastavljaju da rade u sastavu Ministarstva finansija, odnosno Ministarstva.


Ministarstvo finansija i Ministarstvo privrede preuzima od dosadašnjeg Ministarstva finansija i privrede zaposlene i postavljena lica, kao i prava, obaveze, predmete, opremu, sredstva za rad i arhivu za vršenje nadležnosti u oblasti finansija.


Ministarstvo pravde i državne uprave preuzima od Ministarstva finansija i privrede zaposlena i postavljena lica, kao i prava, obaveze, predmete, opremu, sredstva za rad i arhivu za vršenje nadležnosti u oblasti svojinsko-pravnih i drugih stvarno-pravnih odnosa i u oblasti analize efekata propisa.


Ministarstva kojima je ovim zakonom promenjen delokrug uskladiće pravilnike o unutrašnjem uredjenju i sistematizaciji radnih mesta sa odredbama ovog zakona u roku od 30 dana od dana njegovog stupanja na snagu.


Ministarstva koja počinju da rade danom stupanja na snagu ovog zakona doneće pravilnike o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.


Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije".

Poslednji komentari
  • Božidar Vreme: 25.08.2013 10:57h

    Dosta je terora! Vlada nam ne treba! Nama treba jedan Visoki predstavnik da upravlja sa nama. Vlada Srbije je kolonijalna uprava koja je po direktivama isusovaca iz Vatikana od Srbije napravila Logor smrti. Koaliciona Vlada je organizator organizovanog kriminala koja nas iznutra krade, a spolja prodaje. Jedini izlaz nam je da spalimo zmijsko gnezdo: Centra u Beogradu-Čuvare revolucije-Crnoruke-Dedinjski klan ili ovde ni jedno srpsko uvo ostati neće!!!

  • stari smederevac Vreme: 26.08.2013 15:51h

    Izem ti tako "rekonstruisanu vladu gde se "ostrom selekcijom" ostavlja ministar koji je umislio da moze da izgradi kanal"Dunav-Velika Morava-Solun", a mi u budzetu nemamo para ni rupe po putevima da zakrpimo, gde se ostavlja Krkobabic koji je pod "politickim nebom Srbije" ubacio i sina, a koliko vidim ubrzo ce doci i unuk...i gde opstaje "doktor magistar" Velimir ilic za koga je "kraduckanje" sasvim normalna stvar....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP