Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ODUSTAO OD KANDIDATURE

Pajtić: Dosta sam bio premijer!

Autor: Tanjug | 05.10.2014 - 13:42:00h | Komentara: 8

Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio da se neće kandidovati za predsednika vojvođanske vlade na narednim pokrajinskim izborima 2016. godine.

Bojan Pajtić

Bojan Pajtić | Foto: RAS Đorđe Kojadinović

Pajtić, koji je i predsednik Demokratske stranke, rekao je da je sasvim dovoljno to što je na mestu predsednika pokrajinske vlade bio u tri mandata i da misli da ima dosta kvalitetnih ljudi koji tu funkciju mogu da preuzmu.
"Proleće 2016. godine biće sasvim drugačije doba i period kada će biti sasvim drugačije raspoloženje ogromne većine gradjana, nego što je to možda bilo samo pre nekoliko meseci i nemam nikakvu dilemu oko toga da će neko iz demokratske stranke biti ponovo predsednik pokrajinske vlade", rekao je Pajtić.
On smatra da će slična koalicija kakva je sada biti i posle izbora 2016. godine te da će i tada DS biti vladajuća stranka u Pokrajini, ali sa drugačijim personalnim sastavom.
Po Pajtićevim rečima koalicija koja je izabrana na izborima 2012. godine u AP Vojvodini ima i pravo i nameru da do 2016. godine obavlja posao za koji je na izborima dobila mandat od birača.
Kada je reč o pregovorima koje vode DS, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Nova demokratska stranka, o rekonstrukciji pokrajinske vlade, Pajtić je rekao da je tokom tih razgovora postignut visok stepen saglasnosti o pitanjima koja su principijelna i programska i koja se odnose na rad vlade, a da će se o resorima i personalnim rešenjima razgovarati narednih dana.
Na pitanje da prokomentariše činjenicu da je potpredsednik pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj, Dragoslav Petrović često u izjavama predstavnika LSV pominjan kao mogući kamen spoticanja u koaliciji i "relikt prošlosti", Pajtić je rekao da ne postoji zvaničan zahtev bilo koga koji bi govorio o kadrovskim rešenjima i o pojedinačnim pitanjima.
Istupe u javnosti lidera LSV, Nenada Čanka, u kojima ga je kritikovao govoreći da "nema legitimitet" i da je "11 godina okružen nesposobnim kadrom", Pajtić je ocenio kao normalne primedbe političkih oponenata, i to ne samo ohih koji su u opoziciji nego i onih koji su u koaliciji, ali jesu konkurenti na izborima, čime pokušavaju da relativizuju rezultate koje je ostvarila vlada na čijem je on čelu.
"Nemoguće je relativizovati te rezultate jer su oni jasni i vidljivi. Dobili smo nagradu 'Financial times' kao najbolja evropska regija za privlačenje stranih investicija, a dobili smo i priznanje Ujedinjenih Arapskih Emirata za najbolju stranu direktnu investiciju", rekao je Pajtić dodajući da je u trenuku kada je izabran na čelo tada Izvršnog veća u Vojvodini bilo 96.000 više nezaposlenih nego danas.
Pajtić je naglasio da je i poslednjom Uredbom Vlade Srbije Vojvodina svrstana u razvijenu regiju, a dokaz za to po njemu je i činjenica da su od 23 najrazvijenija grada i opštine u Srbiji čak 13 sa teritorije Vojvodine.
Vladajuća koalicija u AP Vojvodini nakon izbora 2012. godine imala je 76 poslanika u pokrajinskom parlamentu, a Pajtić tvrdi da ta koalicija sada u Skupštini AP Vojvodine ima 72 poslanika i on ne vidi način na koji bi se ta većina promenila.
Pajtić kaže da Savez vojvodjanskih Madjara vidi kao deo vladajuće većine u Vojvodini, pojasnivši da su poslanici SVM "oduvek glasali za sve predloge Pokrajinske vlade", a da je postojala odredjena zadrška kada je reč o glasanju za pojedine stranačke predloge.
"Ne vidim da postoji politička alternativa za Savez vojvodjanskih Madjara osim koalicije koja u ovom trenutku postoji u Pokrajini i ne vidim da je matematički ili politički moguće da SVM promeni stranu, odnosno, da pokuša da formira koaliciju koja je slična koaliciji na republičkom nivou", rekao je Pajtić ponovivši da on SVM vidi kao partnera sa kojim uspešno saradjuje dugi niz godina.
Govoreći o predlogu da se u AP Vojvodini formira koncentraciona vlada Pajtić je rekao da Demokratska stranka neće ulaziti u koncentracionu vladu sa Srpskom naprednom strakom ni pod jednim uslovom i da će radije otići u opoziciju nego u neki vid koalicije sa SNS, jer su naprednjaci po njemu, "doveli Srbiju na ivicu egzistencije" i, kako je rekao, "ni u jednoj oblasti, osim u nastavku procesa evrointegracija, ne isporučuju ni jedan deo koji bi bio zadovoljavajući".
Pajtić je rekao da to što je jedini predsednik stranke na nacionalnom nivou, a da nije iz Beograda, na najrečitiji način govori koliko je DS ispred svog vremena i koliko je liberalna, a to kako je istakao, potvrdjuje i činjenica da u DS od pet potpredsednčkih mesta tri drže žene, što nije slučaj ni u jednoj stranci u Srbiji.
"Zaključili smo sporazum sa koalicijom 'Zajedno za Šumadiju' sa kojom smo ušli u vladajuću većinu u Kragujevcu, a razgovaramo i sa nizom lokalnih i regionalnih stranaka i organizacija kako bi i infrastrukturno i politički zaokružili proces ukrupnjavanja opozicione političke scene, jer ovako usitnjema nema onakav potencijal kakav ima politička scena koja je ukrupnjena", rekao je Pajtić.
On je dodado da je DS spremna da razgovara sa ostalim opozicionim političkim strankama o zajedničkom nastupu u pojedinim pitanjima, ali će insistirati na nekoliko načela, kao što će insitirati na tim načelima i prilikom formiranja vlade u senci, za koju je rekao da će biti sigurno formirana.
"Ta načela su odgovornost, donošenje zakona o isptivanju porekla imovine za sve one koji su bili u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na lokalnom, pokrajinskom, republičkom i saveznom nivou u poslednje 24 godine, kao i revizija svih diploma i doktorata u javnom sektoru, na čemu će Demokratska stranka insistirati, jer je obrazovanje preduslov da ova država ide napred", zaključio je Pajtić.
Poslednji komentari
  • Milenko Vreme: 05.10.2014 16:31h

    Za Pajtića je najbezbolnije da priča kako ne želi ovo ili ono... Čovek je jednostavno svestan da je njegovo vreme prošlo i da ne postoje šanse da on u budućnosti bude premijer pokrajinske vlade.

  • Maja Vreme: 06.10.2014 18:30h

    Pa narod jedva čeka da mu vidi leđja! A što se tiče sledećih pokrajinskih izbora, ne bi ni imao šanse!

  • Safir Vreme: 06.10.2014 18:36h

    Vala tri mandata je i previše za nekog ko nije ništa pozitivno uradio za Vojvodinu!

  • Venera Vreme: 06.10.2014 18:48h

    Samo nemoj da čekaš 2016. godinu, idi odmah! To bi ti bila najbolja odluka!

  • mika Vreme: 07.10.2014 08:52h

    Napokon i on da kaze nesto normalno...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP