Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PROMENE U VOJVODINI

Pajtić pada!

Autor: Informer | 09.06.2014 - 00:30:00h | Komentara: 14

Lider DS Bojan Pajtić broji poslednje dane na funkciji predsednika Vlade Vojvodine! Sednica pokrajinskog parlamenta na kojoj bi poslanici trebalo da mu izglasaju nepoverenje biće zakazana najkasnije do kraja juna.

U trci: Bojan  Pajtić

Bojan Pajtić | Foto: Robert Getel

Naš izvor iz samog vrha pokrajinske vlasti kaže da je i samom Pajtiću jasno da je prošlonedeljnim izglasavanjem promena izbornih pravila u Skupštini Vojvodine izgubio vladajuću većinu i da mu sledi smena.
Prema njegovim rečima, ono što nije u toj meri izvesno jeste da li će biti formirana nova vlada, koju će sasvim sigurno predvoditi SNS, ili će se ići na nove, vanredne pokrajinske izbore.
- Zakon je tu jasan, nakon Pajtićeve smene počinje da teče rok od dva meseca za izbor nove vlade ili će predsednik Skupštine morati da raspiše vanredne izbore. Budući da se očekuje da de Pajtit pasti do kraja juna  računica kaže da ćemo do 1. septembra znati da li će biti rekonstrukcije ili će birači opet na glasanje - kaže naš sagovornik.
- Danas nije teško smeniti aktuelnu vlast, all je mnogo teže napraviti novu većinu, budući da bi u njoj trebalo da učestvuje više različitih stranaka, od SVM i ligaša Nenada Čanka do novodemokrata Borisa Tadića.
Trenutno izgleda da je dogovor moguć, all ne treba se iznenaditi ukoliko ipak bude izbora - objašnjava naš izvor. Gradonačelnik Novog Sada i funkcioner SNS Miloš Vučević, komentarišući naša saznanja, kaže da je sada i „vrapcima na grani jasno da je Pajtić izgubio većinu" i da treba očekivati formiranje vlasti u pokrajini, koju će predvoditi naprednjaci.

Miloš Vučević

Miloš Vučević | Foto: Nenad Mihajlović

- Novu vlast u pokrajini činiće više političkih subjekata, zbog čega će pregovori zahtevati posebnu pažnju i dodatno vreme. Naš cilj je da to ne bude tek puka promena vlasti, već kvalitetna promena koja će se pozitivno odraziti na funkcionisanje pokrajinske administracije, a sve radi boljeg kvaliteta života građana Vojvodine - ističe Vučević.
Potpredsednik SNS Goran Knežević, međutim, sumnja da će se stvari odvijati tako brzo.
- Naša je želja da do izbora dođe što pre, all to zbog teške situacije u zemlji i najavljenih mera nije realno. Zato sigurno idemo u rekonstrukciju, all ne mislim da će ona uslediti tako brzo, jer i pored katastrofalnog stanja u kom su ostavili Vojvodinu, pajtićevci ne planiraju da se povuku. Samo neko ko ima debeo obraz može tako grčevito da se drži fotelje. Odgovorniji političar bi se već odavno povukao... - ističe Knežević. Bojan Pajtić, na drugoj strani, poručuje da glasanje u petak, posle kog je postalo jasno da nema većinu ne treba da komentariše on, već oni koji se spremaju da ga smene.
- To pitanje je pre svega za one koji su glasali za tu odluku, a na drugoj strani čine sa nama trenutnu parlamentarnu većinu. Ipak, oni nemaju obavezu da svoje postupke objašnjavaju ni meni niti ikome iz redova DS, već pre svega biračima, kaže Pajtić ne želeći da komentariše mogućnost da uskoro bude smenjen.

Istraživač javnog mnjenja Vladimir Pejić smatra da SNS ima sve razloge da ide na nove izbore, a ne da formira novu većinu u drugim strankama.

- Pajtić je izgubio vlast, tu nema dileme, ali pitanje je da li se naprednjacima isplati da rekonstruišu vojvođansku vladu i prave kompromise s ostalim strankama. Po meni, oni imaju visok rejting i sigurno bi odneli ubedljivu pobedu na tim izborima. Od petljanja s drugim strankama mogli bi samo da imaju štetu, naglašava Pejić.

Poslednji komentari
  • Slobodan Vreme: 09.06.2014 01:43h

    Dobro je sto ce uskoro doci do promene vlasti u Vojvodini, da konacno i gradjanima Vojvodine krene na bolje.

  • Kaffa Vreme: 09.06.2014 08:09h

    Tesko da me iznenadjuje cinjenica da Pajtic pada. Covek ne zasluzuje ni da bude zaposljen u ovoj drzavi .

  • Mirka Lj Vreme: 09.06.2014 08:10h

    Pajtic je jedan od ucesnika u unistavanju nase zemlje koje je trajalo godinama. Naravno, zasluzuio je samo takav kraj i da pamtimo sve sto nije uradio za nas.

  • Adams Vreme: 09.06.2014 08:12h

    Pajtic koji je sada na celu DS-a. Sta vam to govori o DS-u?

  • Kotur Vreme: 09.06.2014 08:14h

    Valjda Ds zna sta radi. Stavili su coveka na celo kojeg ni majka ne voli. Mislim da je njima ustvari cilj da se samouniste. Bice da je to.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP