Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NEMCI TRAŽE PRIZNANJE NEZAVISNOSTI KOSOVA

Pak: Srbija mora da eliminiše Preambulu u Ustavu!

Autor: Beta | 21.05.2015 - 16:19:00h | Komentara: 9

Preambula Ustava Srbije, u kojoj se precizira da je Kosovo deo njene teritorije, ne samo da je u neskladu sa razvojem dobrosusedskih odnosa u regionu, već i u koliziji sa tendencijom članstava Srbije u Evropskoj uniji (EU), ocenila je Doris Pak, poslanica Evropskog parlamenta i članica CDU partije nemačke kancelarke Angele Merkel.

Ustav Srbije

Pak: Doći ćemo do tačke kada će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova | Foto: Ustavni sud Srbije

- Svima je poznato da do trenutka kada Srbija uđe u EU, pitanje odnosa sa susedima mora biti rešeno. Tako da sam ubeđena da će biti potrebna nova promena Ustava Srbije, ako se to ne bude učinilo sada. Istina, ovo je dobar trenutak za eliminisanje Preambule, ali imam utisak da bi došao preuranjeno jer političari za to nisu pripremili građane, rekla je Pak za Radio Slobodna Evropa.
Na pitanje da li bi, ukoliko do promene Ustava u tom smislu ne dođe, mogao da bude otežan ili zaustavljeni proces evrointegracija Srbije, ona je odgovorila da još nije došao momenat ulaska Srbije u EU i da će to pitanje biti vrlo aktuelno na kraju procesa pregovora sa EU.
- U ovom trenutku niko neće institirati na izmenama Preambule ukoliko za to ne postoji spremnost. Nisam od onih koji sugerišu da to treba sada učiniti, ali je definitivno da se to jednom mora učiniti. Na njima je da pronađu pravi trenutak, jer je to neizbežno, istakla je ona.
Pak je kazala da je finalni momenat za prihvatanje neizbežnog ishoda "predvorje EU, a u toku su tek pregovori".
- U tom procesu proteći će vreme a na kraju doći ćemo do tačke kada će Srbija morati da prizna nezavisnost Kosova. EU ne može prihvatiti državu čije granice nisu precizno određene. To jednostavno nije moguće, naglasila je Doris Pak.
Poslednji komentari
  • Mikac Vreme: 21.05.2015 16:35h

    Evo sada su rekli šta hoće i šta misle o nama. Ništa nam ne žele dobor samo da nas rasture i da nas eksloatišu do kraaj. Predlažem da raskinemo diplomatske odnose s a svima koji su priznali kosovo i da pridjemo Evroazijskom savezu,. Jedino tako će mo uspeti da sačuvamo Srbiju i srpski narod. Zar ne vidite da nam Zapad i Amerika sistematski izvlače mlade ljude u njihove zemlje i za 20 godina Srbija neće imati ni 5 milona starih stanovnika.

  • kardašijan Vreme: 21.05.2015 16:48h

    hahahahahahaha, sad kosovo, sutra uslov granica sa hrvatima, rumunima, bugarima, hahahahaha od srbije osta samo beograd i to bez zemuna hahahahaha bravo za naše predvodnike kako ove koje nas u ponor gurnuše, tako i one prethodne koji nas redom do ponora dovedoše hahahahaha

  • Amater Vreme: 21.05.2015 17:37h

    Dabogda vam albanci bili vecinski narod u Nemackoj a CDU bila opozicija

  • qeli Vreme: 21.05.2015 18:50h

    pa dosta je 5 miliona stanovnika taman da zivite u beograd ako albanci ne kupuju pola beograda

  • ср II Vreme: 21.05.2015 19:08h

    Одма прекинути све разговоре у вези "уласка" СРБИЈЕ у ЕУ. Замајавали нас лажима и сад изгубили српљење и отвортено отимају КОСМЕТ. Не смемо и недамо КОСМЕТ, свету српску земљу ради уласка у прљаву ЕУ.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP