Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ĐURIĆ POSETIO KOSOVO

"Park mira" ostaje ako se gradonačelnici ne dogovore drugačije

Autor: Beta | 27.04.2015 - 21:38:00h | Komentara: 0

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Marko Đurić došao je danas u Kosovsku Mitrovicu uprkos protivljenju Prištine, i održao konferenciji za novinare na mostu preko Ibra koji razdvaja severni od južnog dela Kosovske Mitrovice.

Marko Đurić

Marko Đurić | Foto: Dušan Milenković

Đurić je rekao da Srbija danas zna šta želi na Kosovu - stabilnost, opstanak srpskog naroda, više sloge i jedinstva.
On je dodao da se politika prema Kosovu zasniva na načelima iz ekspozea koji je premijer Aleksandar Vučić izneo prilikom izbora Vlade, a prvo načelo je da Srbija "nije i nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", te da će cela Vlada brinuti o institucijama i ljudima na Kosovu.
- Za ovih godinu dana nije bilo ni jednog privremenog organa, niti jedne lokalne samouprave od 29, koliko funkcioniše u našem sistemu, koje nismo obišli i u kojima barem nešto nije počelo da se radi, rekao je direktor.
Prema njegovim rečima, "Park mira" na mostu preko Ibra će dočekati godinu dana od postavljanja, i može biti uklonjen samo ako se o tome dogovore gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice, a, kako je naglasio, o tome se ne razgovara.
- Avgusta prošle godine, posle jednostranog uklanjanja barikada - ružnih gomila betona i peska, postignut je takozvani Žbogarov plan u tri tačke. Prva tačka tog plana je status kvo na mostu - ništa se ne menja na mostu i neposredno oko njega, i mi smo to prihvatili tada da se ne bi dovelo u pitanje postojanje 'Parka mira', rekao je Đurić.
Dodao je da će se to pitanje rešavati kada gradonačelnici budu postigli dogovor kako će izgledati trajno rešenje za most u Kosovskoj Mitrovici.
Prema njegovim rečima, uskoro se može očekivati izgradnja pešačke zone i uređenje Ulice Kralja Petra na osnovu odluke Skupštine Opštine, za šta je Srbija obezbedila sredstva.
Upitan da li se, u potrazi za albanskim mladićem, već 17 dana na severu Kosova nalaze bezbednodne snage Kosova na osnovu pisanih garancija Vlade Srbije, ili, što je komandant KFORA rekao, na osnovu zahteva komandira KPS za sever Kosova, Đurić je rekao da "na severu nema uniformisanih i naoružanih pripadnika KBS-a, a šta ko radi u slobodnom vremenu", on, kako je rekao, "ne zna".
- Niko ne bi prihvatio prisustvo naoružanih i uniformisanih pripadnika KBS u bilo kojoj funkciji kao što je briselskim sporazumom predviđeno bez saglasnosti Srba sa severa Kosova i Metohije, rekao je direktor.
Govoreći o drugim temama, Đurić je rekao da će "ugovor potpisan sa Imlekom omogućiti da se pospeši stočarstvo na celoj teritoriji Kosova i Metohije, i za 9. maj u Gračanici najavio sastanak privrednih komora Srbije i Kosova.
Nekoliko dana potom u Beogradu će, kako je rekao, biti "veliki skup Vlade i vodećih privrednika u Srbiji kojima će Vlada ponuditi daleko povoljnije uslove za poslovanje na Kosovu".
Đurić je posebno pohvalio bolji rad Skijališta Brezovica, ali je naglasio da je uočcio mnogo manjkavosti u funkcionisanju srpskih institucija na Kosovu, i posebno ukazao da mnogo mora da se popravi u zdravstvu i prosveti.
- Srbija ima budućnost na Kosovu i Metohiji, Srbija zna šta želi na KiM i Srbija će uz pomoć svog naroda, pre svega, a i uz pomoć Srpske pravoslavne crkve, ovde i opstati, rekao je Đurić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP