Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ANALIZA

Pešić: "Potapanje" premijera zbog pitanja Kosova

Autor: Tanjug | 07.02.2013 - 22:56:00h | Komentara: 4

Sociolog Vesna Pešić smatra da je suština poslednjih događaja i skandala koji se, kako ističe, nižu jedni za drugima, "potapanje" premijera Srbije Ivice Dačića i to zbog pitanja Kosova i Metohije, pošto se izdvaja po tome što se Kosovom bavi kao realnim problemom.

Pešićeva je u tekstu, koji je objavljen na sajtu "Peščanik", napisala da je "teško razumeti najnovije događaje, koji jedan drugi prestiže, a kada se razgrne, kako je navela, "udbaško-mantijaška pleva, reč je o samo jednom događaju - potapanju premijera Ivice Dačića".

Vesna Pešić

Vesna Pešić | Foto: Marko Đurica

"Razlog je više nego jasan - Kosovo ponovo ide u karantin", navela je Pešićeva i ukazala da je Dačić prvi srpski političar koji je seo ravnopravno da razgovara sa nekim političkim predstavnikom kosovskih Albanaca.
"Nerešavanje pitanja Kosova ne samo što nas onemogućava da konačno dobijemo normalnu državu u granicama koje možemo da kontrolišemo, već istovremeno služi autokratama da kao nekom toljagom mlate po društvu i sprečavaju svaku racionalnu raspravu o problemu i mogućnostima da isplivamo iz kosovskog mraka", ocenila je Pešićeva.

Ona je rekla da "to opet nisu dozvolili Vojislav Koštunica, Boris Tadić, Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Čedomir Jovanović i tužne NVO koje su zauzete nekim svojim efemernim i skrajnutim bitkama koje ovima prvima dobro dođu".
Prema njenim rečima, Dačić ne samo što je seo da razgovara sa Hašimom Tačijem ciljajući na rešenja, već je i patrijarhu Irineju "poručio da nam Kosovo neće biti vraćeno ako ne uđemo u EU, a braniocima Ustava da uzmu Ustav pod mišku, pa da se prošetaju Kosovom ako mogu".

"Kap koja je prelila čašu i reč koja je premijeru Dačiću potpisala 'smrtnu presudu' bila je stolica u UN. Negde, na onom tajanstvenom mestu, napravljen je opet isti dogovor, da ekspresno mora doći kraj ovoj vladi, pre svega, Dačiću i otuda ta nerazumljiva priča o izborima", smatra Pešićeva.
Kako je navela, Koštunica je prvi video "koliko je sati" i prvi je zatražio ostavku Dačića preko svojih poslanika u Skupštini Srbije kada se Dačić "ceo celcati dan divovski borio oko Rezolucije (o Kosovu), sa napadima svih vrsta".
Kako je ocenila, Dačić je tada održao nekoliko istorijskih govora, koji su joj, dodala je, delovali ubedljivo i sigurno, kao da je rođen "neki naš Čerčil ili De Gol".
Nakon toga je, kako smatra, počeo "napad iz svih oružja - Šarićev saradnik, mafijaš, kriminalac..."
 
"Sada svi, apsolutno svi, traže nove izbore i ostavku premijera Dačića, a pri tom se prikriva da je reč o Kosovu", istakla je Pešićeva i ocenila da je "sve ostalo čista nameštaljka".
Poslednji komentari
  • Vasa Vreme: 07.02.2013 23:09h

    Ih koliko ce njih zavrsiti u zatvoru zbog prodaje Kosova....

  • Milovan S Nikolić Sombor Vreme: 08.02.2013 02:56h

    Ako je gospodja u pravu u nečemu u nekim kriminalnim optužbama sigurno nije.Daćiž se malo brani kao koštunica ,kao nije bio upoznat sa ovim i onim a glavni njegov savetnik okoreli kriminalac i politički dodjoš iz Beča.

  • Bolje cutati Vreme: 08.02.2013 08:42h

    Bolje cutati nego palacati u prazno, vazda bilo.

  • sonya Vreme: 08.02.2013 08:56h

    G.Pesic ,lutate u lojalnosti ovj ili onoj vadajucoj.Pitanje kosova nema veze sa rejtingom dacica,on sam svoj rejtin jeftino plasir.Vi znate kao dugogodisnji pripadnik ove ili one stranke tacno kome definitivno pripada kosovo,pa to znamo jos kao deca ,samo nemojmo srbijuzamajavati nekom politikom kao shou,kao soiolog bavite se humanijim akcijama.vidite gde su nam deca.omladina .......

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP