Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NE ŽELE DA TRGUJU SA KOSOVOM I METOHIJOM

Petković: Prelomni trenutak
za Srbiju da odbaci ultimatume EU!

Autor: Tanjug | 18.03.2013 - 13:18:00h | Komentara: 0

Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković izjavio je danas da je ovo prelomni trenutak za Srbiju da odbaci sve ultimatume EU i jasno i glasno kaže da ne trguje Kosovom i Metohijom zarad dobijanja datuma za početak pregovora sa EU.

Traži odgovore  od SPS-a: Petar Petković

Odbaciti ultimatume EU: Petar Petković | Foto: FoNet - Božidar Petrović

"DSS smatra da je ovo prelomni trenutak za Srbiju kada treba da odbaci sve ultimatume EU i to tako jasno i glasno, da se ne trguje sa Kosovom i Metohijom, a da zapravo rezultat svega toga, za ubijanje drzavnosti, kao nagrada dodje datum", rekao je Petković na konferenciji za novinare.


On je ocenio da bi Srbija imala dvostruku korist ako bi "odbacila ultimatume" Zapada i Brisela - nastavila bi da brani Kosovo i sa EU bi "konačno uspostavila normalne odnose, na ravnoporavnoj osnovi i time prekinula dosadašnje evropske integracije koje su isključivo bile na njenu štetu".


"Gledano iz ugla zapada, Srbiji se nameće dvostruki gubitak. Prvi je da se odrekne Kosova i Metohije, a drugi je nastavak evropskih integracija koje se isključivo odvijaju na štetu Srbije", naveo je Petković.


On je rekao i da bi bila neprocenjiva i kobna istorijska šteta kad bi Srbija pristala da se odrekne Kosova i Metohije, kada bi u poslednjem trenutku bila ta koja bi napustila svoj narod u Pokrajini i odrekla se svoje teritorije i državnosti.


Petković je istakao i da su naredni dani veoma važni za Srbiju jer se razrešavaju najvažnija pitanja za njenu budućnost, zbog čega je veoma važno da Srbija da "pravi odgovor o evropskim integracijama".


"Zbog toga su danas u Beogradu i nemački parlamentarci i (evropski komesar za proširenje Štefan) File, kako bi se pojasnili stavovi izmedju politike vlasti Srbije i EU", rekao je Petković.


DS S, kako je dodao, smatra da Srbija ni po koju cenu ne sme da uništi srpske državne institucuje na Kosovu i Metohiji i srpsku državnost u Pokrajini.
Portparol DS S je istakao i da ta stranka nema nikakvu dilemu da je cilj EU da Srbija bude "saučesnik u ubijanju vlastite državnosti i ukidanju vlastite teritorije na Kosovu".


Prema njegovim rečima, do sada se nikada nije desilo da jedna država bude ta "koja će sama da ubija sopstvenu državnost na delu vlastite teritorije", iako ima mnogo primera da su velike sile te koje "nasiljem ukidaju državnost pojedinih država".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP