Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SA JEDNIM GLASOM PROTIV IO DS DONEO ODLUKU O ISKLJUČENJU BIVŠEG MINISTRA IZ SVOJIH REDOVA

Petrović izbačen iz DS,
Jeremić još na "ledu"!

Autor: I. K. - M. D. | 31.01.2013 - 18:50:00h | Komentara: 4

Izvršni odbor Demokratske stranke doneo je sinoć odluku o isključenju poslanika Dušana Petrovića iz svojih redova i to samo sa jednim glasom protiv, saznaje “Alo!”.

Dušan Petrović

Isključen iz stranke: Dušan Petrović | Foto: Masanori Jošida

Na sastanku Disciplinske komisije demokrata u Krunskoj ulici, koji je počeo nešto posle 17 sati i koji je trajao oko sat vremena, nije se raspravljalo o slučaju Vuka Jeremića, s obzirom na činjenicu da mu je tek sat i po vremena uoči početka proširenog IO dostavljen poziv da prisustvuje, a procedura nalaže da između poziva i sastanka mora da prođe sedam dana. Upravo zbog toga Jeremić je odlučio da bojkotuje IO i on se već danas vraća u Njujork, a njegov slučaj stavljen je ad akta, saznaje “Alo!” od izvora bliskog predsedniku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

On se juče oko 14 sati sastao sa liderom partije Draganom Đilasom ne bi njih dvojica uspeli da nađu zajednčki jezik. Razgovor koji je trajao oko sat i po završen je bez kompromisa. Iako novinarima nisu otkrivali ishod razgovora, prema našim saznanjima, Jeremić i Đilas su ostali pri svojim, dijametralno suprotnim stavovima o tome kome pripada poslanički mandat Vuka Jeremića, koji će još nekoliko meseci obavljati funkciju “predsednika sveta”.

Ne ide mu matematika: Vuk Jeremić

Još na "ledu": Vuk Jeremić | Foto: RAS

- Sadržaj tih razgovora je unutarstranačko pitanje DS-a i ne bi bilo primereno da ga delim s javnošću. Uručen mi je poziv za izjašnjavanje pred Izvršnim odborom. Taj ću poziv proučiti i nemam nikakav problem da poštujem proceduru - izjavio je Jeremić. Đilas je i u ovom sučeljavanju s Jeremićem zagovarao princip i odluku Glavnog odbora da kao bivši ministar treba da vrati svoj poslanički mandat. Predsednik DS-a izašao je iz sedišta stranke 15 minuta pre Jeremića, ali nije želeo da daje izjave.

Što se Dušana Petrovića tiče, odluka o njegovom isključenju nije konačna, i on ima pravo žalbe drugostepenom organu stranke a to je Statutarna komisija. On se sa svojim pravnim timom obratio članovima IO, pred kojim je izložio svoj program o centralnoj Srbiji kao ravnopravnoj sa Beogradom i Vojvodinom, ali ej isključen samo sa jednim glasom protiv.
  • Izvršni odbor DS / Foto: Masanori Jošida | Foto:
  • Izvršni odbor DS / Foto: Masanori Jošida | Foto:
  • Izvršni odbor DS / Foto: Masanori Jošida | Foto:
  • Izvršni odbor DS / Foto: Masanori Jošida | Foto:

Petrović: Žaliću se!

Poslanik Demokratske stranke (DS) Dušan Petrović izjavio je večeras, pre nego što je sednica Izvršnog odbora DS završena, da će se žaliti organima stranke ako ne bude zadovoljan odlukom koja, povodom zahteva za njegovo isključenje iz DS, bude doneta.

On je novinarima kada je napustio sedište DS rekao da ima pravo da se žali na odluku IO, a da statutarna komisija mora da donese odluku po eventualnoj žalbi.

Petrović je rekao da je IO izložio svoj stav, a da su Slobodan Homen, Boško Ristić, Nebojša Zelenović i Miodrag Đidić, koje je ovlastio, izneli pravni aspekt, kao i da ga članovi IO ništa nisu pitali.

On je rekao da su on i njegov pravni tim, na sednici IO, izneli da odluka Glavnog odbora (GO) ne postoji, da je ona doneta proceduralno protivpravno.

Petrović je istakao da pošto je odluka GO neustavna nije moguće da postoji u pravnom životu.

"Rekao sam na sednici IO da je ovo revanšizam Dragana Đilasa", rekao je Petrović i dodao da je ovo disciplinski postupak koji Đilas primenjuje kao instrument svoje politike.

Petrović je rekao i da umesto da otvori ozbiljnu debatu o najvažnijim državnim pitanjima, Đilas je prvo prinudio GO svojim predlogom da on bude isključen iz DS, a sada vrši pritisak i na IO da raskrsti sa svojim političkim
neistomišljenicma, što nije dobro za DS.

Petrović je rekao i da on sve ovo radi da bi štitio DS, temeljna načela i pravila na kojima je ona uspostavljena, a DS, kako je naveo, postoji da bi Srbiju uvela u zapadnu političku civilizaciju, a civilizacije nema ukoliko se krše pravila i pravo.

"Kao član DS ne pravim poslanički klub, ne pravim političku stranku. Boriću se za ono u šta verujem, za to da otvorimo najvažnija državna pitanja i da ponudimo građanima Srbije odgovor na ta pitanja", naglasio je Petrović.

On je rekao i da nije razgovarao sa Đilasom i da ga nije pozvao ni da razgovaraju o onome o čemu je pričao na GO stranke. Loše je ukoliko IO stranke postupi po Đilasovom zahtevu, ocenio je Petrović.

Poslednji komentari
  • ivan Vreme: 31.01.2013 19:46h

    KAD VEC MORAJU DA VRATE MANDATE POSLANICKE JEREMIC PETROVIC STO NE VRATE I SVI BIVSI POSLANICI MANDAT ZA POGUBNU POLITIKU KOJU SU VODILI U PARLAMJENTU A NE NAGRADA PONOVO SU U PARLAMENTU OVAJ SADASNJI DS CE DOCI NA VLAST SA OVAKVIM PONASANJEM DJILASA I OSTALIH NIKADA NIKADA ZAPAMTITE NAROD IMA OCI VIDI SVE, OVIM POTEZIM I BUDUCIM SAMO DAJETE JOS VECU PODRSKU BIVSIM RADIKALIMA A SRBIJA CE ZBOG VAS DA SAMO TONE SRAMOTA STA RADITE.

  • Protection Vreme: 31.01.2013 22:37h

    Ovo je pokazatelj da u "demoktratskoj" stranci Djilas pokusava da nametne svoje ideje sa kojima se svi moraju sloziti. Toliko o politickoj slobodi.

  • sky riders Vreme: 01.02.2013 08:17h

    DJILAS NEMA POJMA, ON JE SAMO MISKOVICEVA MARIONETA!

  • Morača Vreme: 01.02.2013 09:25h

    A šta je sa ministrom Bogdanovićem i njegovim doprinosom, koji je za celo vreme svog mandata držao privatni fakultet u Gračanici, gde su se prodavale diplome:lekara, pravnika, ekonomista, inžinjera, sve za 5000evra, navodeći da tako sakuplja novac za DS.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP