Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POTRESI U DEMOKRATSKOJ STRANCI

Petrović pravi
stranku-Zapadna Srbija?!

Autor: Ekipa Alo! | 29.12.2012 - 23:19:00h | Komentara: 9

Bivši ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković vratio je juče poslanički mandat i istupio iz Demokratske stranke. Kako saznaje “Blic”iz izvora u DS, Dragan Šutanovac će ipak vratiti poslanički mandat, kako je to zahtevao i lider i Glavni odbor DS, i tako sačuvati partijsku knjižicu. S druge strane, sve se češće govori o tome da je Dušan Petrović već spremio program i naziv stranke, ali i da će osnovati poslanički klub, prenosi "Blic".

Dušan Petrović

Petrović već ima naziv stranke - Zapadna Srbija  | Foto: Petar Marković

Do kraja februara trajaće čistke i konsolidacija u DS, kažu izvori iz stranke nakon što je Đilas pre dva dana poručio da će stranka imati „jednog predsednika i jednu politiku“ dok je on na njenom čelu. Najveća pretnja jedinstvu stranke u ovom trenutku je Dušan Petrović, koji otvoreno zagovara drugačiju politiku od Đilasove.


- Bivši ministri predstavljaju sve što je loše uradila DS i sedenjem u prvim klupama u Skupštini samo iritiraju građane - objašnjava za „Blic“ jedan od uticajnih članova novog rukovodstva.
U GO još nema saglasnosti da li onima koji se ogluše o zahtev GO DS treba uzeti člansku knjižicu.

Petrović ostaje decidiran u stavu da neće podneti ostavku na poslaničku funkciju.

- Pitanje ko će da bude u poslaničkoj grupi DS je rešeno na izborima, Ustavom i zakonom - rekao je Petrović.

Kako se nezvanično govori u obaveštenim krugovima, Petrović već izabrao i naziv stranke, napisan je program i dogovoren poslanički klub u Skupštini Srbije s nekoliko poslanika iz URS. „Blic“ saznaje da će se nova politička grupacija zvati „Zapadna Srbija“, a program je onaj koji je Petrović izneo na poslednjem Glavnom odboru DS, a koji se odnosi na to da bi centralna Srbija trebalo da dobije status kakav imaju Beograd i Vojvodina - parlament, budžet i izvršnu vlast.

Demokratska stranka

Kliknite za uvećanje

- Petrović je razgovarao s većinom poslanika DS. Već je u planu i osnivanje posebnog poslaničkog kluba i zasad je izvesno da će u njemu biti petoro poslanika iz centralne Srbije, među kojima i Boško Ristić - kaže dobro obavešteni izvor „Blica“.


On navodi da je zasad u planu da „Zapadna Srbija“ bude regionalna stranka koja bi okupila one delove Srbije koje je Petrović kontrolisao kao potpredsednik DS. Uprkos tome, šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović tvrdi da su demokrate jedinstvene.


- Ne postoji nijedan segment poslaničkog kluba koji ukazuje na neko odvajanje - rekao je Stefanović.


Većina članova GO smatra da Petrović ne može za sobom da povuče značajniji broj ljudi. Vuk Jeremić, koji takođe odbija da se povinuje Đilasu, vratiće se u poslaničke klupe polovinom sledeće godine i sigurno je da njegova perspektiva opstanka u DS nije sjajna. Za Jeremića se govori da će osnovati svoju stranku, ali upućeni kažu da je realnije očekivati da se prikloni Socijalističkoj partiji Srbije.

Đilas: Ostajem gradonačelnik

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je juče da to što se njegovi i stavovi SPS razlikuju po nekim pitanjima - nije uvod u njegovo smenjivanje. „Na početku godine ću sigurno ostati na gradonačelnik, a tokom godine ćemo videti. Ne vidim nijedan razlog da vlast koja je dobila toliku podršku bude prekomponovana“, rekao je Đilas u Skupštini Beograda

Poslednji komentari
  • milana Vreme: 30.12.2012 06:21h

    Sad ispada da su maltene imali sve gotovo kad im je đilas zatražio mandat... mada zaista mislim da su u pravu DS-ovci koji misle da ova dvojica neće povući mnogo glasova, nije da su bili cenjeni/popularni...

  • marija Vreme: 30.12.2012 07:24h

    испаде да је ђилас био у праву - овај већ направио странку а јуче предао мандат...

  • Milan Vreme: 30.12.2012 09:21h

    Verujem da je ovo samo novinarska patka i da nece doci do cepanja jer je i Petrovicu jasno da bi bio preslab u sutrasnjem poretku snaga na politickoj sceni Srbije.

  • Jovan Vreme: 30.12.2012 09:22h

    Petrovic je jak samo na recima. Treba raditi. Neka ga, neka proba. Jedan probo pa se usro, lol.

  • Ksenija Vreme: 30.12.2012 09:47h

    U, jedva čekam njegovu stranku, nema ih ni 500 u Srbiji.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP