Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

STRATEŠKI DOKUMENT O KOSOVU PISALI NATURŠČICI

Platformu pisao
i trgovac WC šoljama!

Autor: I. Kljajić - M. Dakić | 21.12.2012 - 00:43:00h | Komentara: 39

Umesto da ponudi nacionalni konsenzus i realan plan za rešenje, platforma za Kosovo se pokazala kao spisak lepih želja u koje, osim predsednika Tomislava Nikolića i njegovih savetnika koji su je sastavljali, ne veruje ni opozicija, ali ni Vlada Srbije, što je u nešto blažoj formi potvrdio i sam premijer Ivica Dačić, koji je izjavio da ovaj dokument „nije Sveto pismo” i može se menjati.

Đilas i Nikolić

Đilas i Nikolić | Foto: Beta

Nakon debakla koji je doživela odbijanjem SANU i SPC da budu „saučesnici” u njenom nastanku, na platformi je radio stručni tim s Andrićevog venca, u kom su Nikolićevi savetnici kraljevački biznismen poznat po trgovini sanitarijama Predrag Mikić, zatim dramaturg, scenarista i glumac Radoslav Pavlović, najpoznatiji po TV seriji „Rođak sa sela”, mlađani Marko Đurić, koji nije ni stigao da stekne radnu biografiju (29), profesor Oliver Antić, koji se proslavio čistkom neistomišljenika sa Pravnog fakulteta, kao i penzionisani general Milorad Simić, defektolog po diplomi.


Koliki je svako od njih imao udeo u pisanju ovog dokumenta, nije bilo moguće saznati u Predsedništvu Srbije, jer iz službe za odnose s javnošću danima ne odgovaraju na pozive novinara.

S druge strane, poslednjih dana na Andrićevom vencu više je nego prometno, a nakon stranih diplomata u svoj gust raspored predsednik Nikolić juče je uključio i lidere vodećih opozicionih stranaka. Prvi je na Tomino kanabe seo Dragan Đilas, koji se u zgradi Predsedništva zadržao 45 minuta i nakon uvida u dokument zaključio da bi pojedini predlozi bili prihvatljivi čak i za Srbe na KiM, ali da je platforma sveukupno nerealna i populistička.

Defektolog: Simić

Defektolog: Simić

- Ona između ostalog sadrži i predlog za prekid tehničkog dijaloga sa EU, što bi značilo prekid evropskih integracija, i datum za pregovore bi bio dalji nego što je danas - smatra Đilas i najavljuje da će Demokratska stranka detaljno proučiti svaki član ovog dokumenta na devet strana.


Nikolić u potpunosti nije zadovoljio ni Vojislava Koštunicu, koji je na konsultacije došao u pratnji Slobodana Samardžića i Aleksandra Nikitovića. Kako saznajemo, lider DSS-a je imao povlašćen tretman pošto je predsednik insistirao da sa ostalim sagovornicima vodi razgovor u četiri oka. Nakon sastanka lider DSS-a je ocenio da su nacrtom platforme predviđena rešenja kojima se uvode nove institucije i niz nadležnosti za autonomiju Srba na Kosovu, ali da nije jasno napisano ko im garantuje takav status.

Trgovac: Mikić

Trgovac: Mikić

- To je potreba da se jasno definiše ustavno-pravna veza Srbije i Kosova, jer ovako ostaje pitanje da li je to autonomija Srba unutar autonomne pokrajine u sastavu Srbije ili unutar nezavisnog Kosova - naglasio je Koštunica i ocenio da se katalonski model najčešće pominje u tekstu i da to sigurno ne bi nazvao „Ahtisari plus” planom.


I lider LDP je najdirektnije prozvao vladajuću garnituru jer je plan za KiM stavila u ruke isključivo predsedniku Srbije.

- Vladajuća koalicija vodi podmuklu politiku jer izgleda kao da je isturila Nikolića da izađe sa planom za Kosovo. Neka Dačić prestane da glumata i neka kaže da li je ovo i njegov plan. Na osnovu koje platforme pregovara sa Tačijem u Briselu? Šta Vučić misli o platformi? - upitao je Čedomir Jovanović i ocenio da je platforma za njegovu stranku neprihvatljiva i da je i dalje najbolje rešenje Ahtisarijev plan, iako u dokumentu ima i „nekih pozitivnih rešenja”. Poslednji je na kanabe kod predsednika stigao lider SVM-a Ištvan Pastor.

Osnovne tačke platforme:
- Autonomija za srpske opštine na Kosovu, ujedinjene u autonomnu zajednicu
- Visok stepen teritorijalne i političke autonomije po ugledu na Kataloniju
- Isključiva nadležnost autonomnih srpskih opština na polju obrazovanja, zdravstva i skoro svih preostalih društvenih oblasti
- Direktna saradnja autonomne zajednice sa vlastima u Beogradu, uključujući dodatno finansiranje iz budžeta Srbije
- Samostalno odlučivanje autonomne zajednice o izboru i upotrebi simbola
- Međunarodne garancije za pitanje crkvene imovine na KiM
- Garancije za povratak raseljenih s Kosova
- Osnovni princip pregovora - „ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno”.

Pavlović u „Prljavom filmu”
Čime se Radoslav Pavlović preporučio za jednog od koautora platforme, nije zvanično poznato, ali zanimljivo je da Nikolićev savetnik za kulturu ima i glumačkog iskustva. Tako se 1989. godine pojavio u „Prljavom filmu“, u kom glumi samog sebe u nameri da snimi priču upravo o Kosovu. Malo je poznat i Predrag Mikić, koji je u visoku politiku uskočio nakon što se ostvario u trgovini „sve za kupatilo” i koji važi za vernog finansijera SNS-a i čoveka od poverenja predsednika Tomislava Nikolića.

Poslednji komentari
  • Ahmadinejad Vreme: 21.12.2012 00:56h

    A sta su po struci bili Knez Lazar i Milos Obilic? Btw Mika Alas nije znao da pliva...

  • BATA Vreme: 21.12.2012 01:08h

    A da vi malo ne preteraste,ili je to druga strana ploce .

  • Jovan Vreme: 21.12.2012 01:25h

    "Trla Baba lan, da joj prodje dan..."

  • Avni Vreme: 21.12.2012 02:04h

    To su Nikolićev želje za Deda Mraz.

  • milana Vreme: 21.12.2012 05:54h

    pa ovo nema nigde... i šta kažete, opoziciji se nije svidela platforma? a to što je prvo predstavljena diplomatama, pa onda opoziciji, a nama ko zna kad, to ništa?!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP