Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ODLUKA SE BLIŽI

Počela rasprava o statusu Vojvodine

Autor: Tanjug | 21.05.2013 - 11:12:00h | Komentara: 0

Pred Ustavnim sudom Srbije danas je počela javna rasprava povodom predloga i inicijative za ocenu ustavnosti i zakonitosti Statuta AP Vojvodine, na koju su, osim podnosilaca inicijative pozvani i predstavnici stručne javnosti.

Predsednik US S Dragiša Slijepčević rekao je na početku da su predmet rasprave "sporna ustavno pravna pitanja koja su konstatovana pred Ustavnim sudom".

Predstavnik podnosioca predloga za ocenu ustavnosti Kosta Čavoški osporava ustavnost Statuta, jer, kako tvrdi, taj podzakonski akt ne može da ima konstitutivno dejstvo već samo sprovedbeno.

Zastava Vojvodine

Zastava Vojvodine | Foto: Beta

Čavoški se detaljno osvrnuo na načela kojih bi Ustavni sud trebalo da se drži prilikom donošenja odluke.

On je, takođe, osporavao grb Vojvodine - dvoglavog orla, jer je to simbol državnosti i može da ga donese samo Skupština Srbije, kao i druge odredbe Statuta koje su u sukobu nadležnosti sa republičkim.

Posle njega, u vremenu od 15 do 20 minuta svoje stavove izneće donosioci Statuta, predstavnik Skupštine Srbije i ostali pozvani predstavnici stručne javnosti.

Raspravi prisustvuje i predsednik Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo Vladimir Cvijan kao predstavnik Skupštine Srbije, a najavljen je i dolazak predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora.

Svi pozvani bi trebalo da pred većem od petnaestoro sudija da raspravljaju sporna ustavno-pravna pitanja Statuta Vojvodine.

DS S smatra da Statut Vojvodine odredjuje elemente državnosti Vojvodine, izmedju ostalog, i time što se navodi da Vojvodina ima svoj glavni grad, da u njoj u službenoj upotrebi može da bude latinično pismo za srpski jezik, da je APV odgovorna za sopstveni održivi ekonomski, naučni, obrazovni, kulturni i turistički razvoj.

Kao protivustavne, označene su i odredbe Statuta koje predvidaju da APV zaključuje medjuregionalne sporazume i osniva svoja predstavništva u inostranstvu, kao i da je nosilac izvršne vlasti u pokrajini.

US S je sredinom prošle godine ocenio neustavnim dobar deo odredaba Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine.

U sudu je tada objašnjeno da je to pitanje "prethodnica" ocenjivanja ustavnosti Statuta AP Vojvodine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP