Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREGOVORI

Počeo sastanak
Ešton-Dačić-Tači!

Autor: Fonet - Tanjug | 02.04.2013 - 15:48:00h | Komentara: 4

U Briselu je počeo trojni sastanak premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hašima Tačija sa visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, saopštila je njena portparolka Maja Kocijančič.

Vučić, Dačić i Eštonova

Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Ketrin Eštono danas u Briselu | Foto: EU

Pre trojnog sastanka na kojem će biti reči o zajednici srpskih opština na Kosovu, visoka predstavnica EU odvojeno je razgovarala prvo sa srpskom delegacijom koju predvodi premijer Dačić, a potom sa delegacijom Kosova na čijem je čelu Hašim Tači.

"Ovo je istorijski dan. Ovo je odlučujući trenutak za Kosovo i region", rekao je Tači pre početka sastanka sa Ketrin Ešton, prenosi agencija AP koja, pozivajući se na kosovske izvore, dodaje da bi pregovori mogli biti nastavljeni i sutra.

U osmoj rundi dijaloga Beograda i Prištine i dalje je ključno pitanje da li će se postići nagodba izmedju zahteva Srbije da Srbi na Kosovu dobiju institucionalnu zaštitu svojih interesa u vidu zajedniče srpskih opština na Kosovu i, s druge strane, ponude od koje ne odstupa Priština, a to je Ahtisarijev plan koji je za Srbe na Kosovu i Beograd potpuno neprihvatljiv.

Hašim Tači

Kosovska delegacija u Briselu | Foto: EU

Osma runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU počela je u 10.30h, a u zgradu je prva stigla delegacija Srbije.

 

Delegacija Beograda predvođena premijerom Ivicom Dačićem stigla je u sedište evropske diplomatije, gde će danas biti održana osma runda dijaloga sa Prištinom.

Delegacija Beograda završila je sastanak sa Eštonovom, a sada traje njen razgovor sa prištinskim pregovaračkim timom.

U ovom trenutku ne može se proceniti koliko bi razgovori mogli da traju.

U srpskoj delegaciji su, pored premijera Ivice Dačića i vicepremijer Aleksandar Vučić, kao i potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić.

Ivica Dačić i Aleksandar Vučić

Ivica Dačić i Aleksandar Vučić | Foto: Milan Obradović

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u ponedeljak da izjave rukovodstva u Prištini, uoči nastavka dijaloga u Briselu, ne deluju ohrabrujuće i da "nas stavljaju pred gotovo svršen čin", ali da Beograd neće napustiti razgovore, već će imati nove predloge.
"Na njihovo 'ne' uvek ćemo imati nove i nove predloge", naglasio je Nikolić na konferenciji za novinare, dok je u zgradi Predseništva Srbije još trajao sastanak državnog vrha.

Tomislav Nikolić

Tomislav Nikolić | Foto: Reuters

Nikolić je rekao da Priština poručuje da neće da popusti, već traži da se primeni sve što piše u Ustavu i zakonima Kosova, što Srbija ne može da prihvati.
Ne šaljemo delegaciju da ultimataivno traži isupunjavanje Ustava i zakona Srbije, ali ne šaljemo ni delegaciju koja će da prihvati "ništa", napomenuo je Nikolić.

Tači stiže na pregovore

Tači stiže na pregovore | Foto: Reuters

On je ponovio stav da Srbija nikada ne bi trebalo da prizna nezavisnost Kosova i založio se da Srbi na Kosovu žive bolje i bezbednije nego do sada, a da Srbija postane članica EU.
Poslednji komentari
  • Gavra Vreme: 02.04.2013 08:56h

    Prekinuti svake pregovore sa katoličkim jezuitima u Briselu!!! Srbija je prema Agendi iz Brisela 2000-2015 planirana za deponjiu nuklearnog otpada iz Evropske unije. Prema Agendi, odnosno planu životni vek u Srbiji treba da bude 30 godina. Zato Vatikan preko Brisela i Vašingtona nateruju kaparisane plaćenike da mi uđemo u EU. U Vinči je izgrađeno najveće skladište za nuklearni otpad u Evropi i svaki dan se čeka trajna upotrebna dozvola za rad. Pa, nije valjda Srbija najveći proizvođač nuklearnog otpada u Evropi?!

  • ComelVidra Vreme: 02.04.2013 11:32h

    Moramo verovati ljudima koji su otišli u Brisel. Drago mi je da je i Vučić sa njima. Verujem da ćemo izvući maksimum za naš narod na Kosovu.

  • nela Vreme: 02.04.2013 14:15h

    Kako smo mogli da vertujemo po pitanju pregovora onima koji su izdali svoje prerdsednike,zasto nece i narod.Da smo malo pametniji nebismo im dali kredibilitet, Milosevic i Seselj su ih stvorili da stite narod a oni ga prodadose za rad usavrsavanja engleskog jezika.

  • JA Vreme: 02.04.2013 14:39h

    Ovo izneto gore od strane Gavre je tacno, jos dodatak, kao sto moze da se primeti, u zemlji imate masu nekih stranih profesora, koji imaju za zadatak ispitivanje javnog mnjenja, da se vidi sta su najosetljivije teme i na taj nacin formirati takozvane "nevladine" organizacije i busiti DRUSTVO iznutra...MASONSKO-Iluminatski redovi kod Srba...ce danas potpisati ako ne predaju, bar delimicnu saglasnost za "Milosrdnog Andjela", ja tipujem na Vuleta, ipak sve ima svoju cenu, tako dolazak na vlast bez pobede, ima svoju cenu...a da bi tu ostao bar narednih 8 godina, mora i da to "OVERI"..sta te briga Vule, nije tvoje, prodaj ga.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP