Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POČELI PREGOVORI

Pogledajte: Dačić se rukuje s ministrom Kurcom! (FOTO)

Autor: Tanjug | 21.01.2014 - 11:37:00h | Komentara: 2

Konačno su počeli dugo najavljivani pristupni pregovori EU sa Srbijom, a najveću pažnju privukao je susret srpskog premijera Ivice Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića sa ministrom inostranih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom koji je ocenio da EU drži reč i istakao da "integracija u EU zahteva mnoge hrabre reformske korake i dalje napore u normalizaciji odnosa sa Kosovom"

Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Sebastijan Kurc

Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Sebastijan Kurc | Foto: Reuters

 

- Današnji Savet ministara spoljnih poslova učiniće jedan novi, veoma važan korak za zapadni Balkan - zvanično otpočinjanje pregovora sa Srbijom. Ovim korakom se još jednom dokazuje da EU drži reč, da sve zemlje zapadnog Balkana imaju perspektivu pristupanja Uniji, ako ispune preduslove - rekao je Kurc u izjavi Tanjugu.

Kurc koji dans prisustvuje prvoj međuvladinoj konferenciji Srbija-EU smatra da je teško prognozirati koliko dugo će trajati pristupni pregovori sa Srbijom, "jer svaki proces pristupanja sa sobom donosi drugačije izazove".

- Integracija u EU zahteva mnoge hrabre reformske korake i dalje napore u normalizaciji odnosa sa Kosovom. To zahteva dosledno angažovanje i što je mogući širi politički konsenzus, a to uključuje i opoziciju - rekao je Kurc.

EU je od pristupanja Austrije, koje je trajalo ukupno šest godina, postala daleko kompleksnija, podsetio je on.

- Srbija se uz to još uvek nalazi pred jako velikim izazovima, uključujući Kosovo i pravosudne reforme . Zbog toga je jasan fokus srpske vlade i te kako bitan - poručio je šef austrijske diplomatije.

On je dodao da, nezavisno od raspoloženja i istraživanjima javnog mnjenja, u EU postoji jasan stav da je budućnost zemalja zapadnog Balkana u Evropi.

- To je stav koji svi delimo a, kako mi je u Berlinu potvrdio ministar spoljnih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer, to važi i za Berlin - dodao je Kurc.

Istovremeno, dodao je on, ne može se ignorisati da su mnogi gradjani usled brojnih izazova pre kojima se danas nalazimo skeptični, i to ne samo prema širenju, već i prema politici EU i nacionalnim vladinim politikama uopšteno.
- Moj recept protiv toga je dijalog sa građanima - lično ili preko socijalnih mreža. Zbog toga mi je veoma važno da se što više razgovara sa građanima i da im se objasne političke odluke - rekao je Kurc.

Prema njegovim rečima, Austrija je sa zemljama zapadnog Balkana ljudski, istorijski i privredno tesno povezana. Zbog toga nam je od posebnog, sopstvenog interesa, bezbednost, stabilnost i prosperitet u ovom sedusednom regionu. To razumeju građani, ako im se ispravno objasni, istakao je on.

Beogradskim vlastima bi, na putu u EU, poručio da i dalje budu jasno usredsređene na proces proširenje, dodao je ministar, koji kako kaže planira posetu Beogradu do kraja februara.
Poslednji komentari
  • rasa Vreme: 21.01.2014 13:43h

    hahahahaha

  • Рђосав Vreme: 21.01.2014 17:11h

    Па доста дугачак овај Курц, има га једно 190...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP