Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

TUŽILAC ZA RATNE ZLOČINE OPTUŽUJE

Policija opstruisala istragu o slučaju Štrpci

Autor: Tanjug | 10.12.2014 - 18:39:00h | Komentara: 3

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da je policija opstruirala istragu o zločinu u mestu Štrpci 1993. godine u kome je iz voza na pruzi Beograd-Bar oteto i kasnije ubijeno 20 osoba, uglavnom muslimanske nacionalnosti.

MUP

MUP | Foto: ALO!

"Istraga je dugo trajala zato što su, očigledno, odmah nakon izvršenog zločina počele opstrukcije. Lično sam bio začuđen do kog nivoa te opstrukcije idu", kazao je Vukčević za nedeljnik "Novi magazin" povodom nedavnog hapšenja 15 osoba u Srbiji i RepubliciSrpskoj koje su osumnjičene za učešće u tom zločinu.

Prema njegovim rečima, na sporost istrage uticala je pored opstrukcija policije i "inercija" pravosudnih organa.
"Predmet je procesuiralo prvo tužilaštvo opšte nadležnosti, Okružno tužilaštvo u Beogradu je to radilo na jedan nedozvoljiv način. Onda smo ga mi preuzeli i sticajem okolnosti i ovde je taj predmet rađen u početku na način na koji se inače ne radi. Lično sam se interesovao šta je s predmetom i ustanovio ovo što vam govorim", kazao je tužilac.
Vukčević je ocenio da je intenziviranje rada na slučaju Štrpci "koincidiralo" s početkom tužilačke istrage i saradnjom s Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.
"Posle sastanka s glavnim tužiocem BiH Goranom Salihovićem, formirali smo zajednički tim, odredili nosioce posla u Srbiji i BiH, pripadnike MUP-a tamo i ovde. Ovde sam ja tražio da se promeni kompletna ekipa policije koja je radila na ovom predmetu, jer sam zapazio opstrukcije kod policije i odliv informacija prema ljudima koji nama mogu biti interesantni", kazao je Vukčević.
On je dodao da je bilo "teško" doći do svedoka zločina jer su se oni nalazili "u okruženju takozvanih patriota u kome je svako ko progovori bio izložen velikoj opasnosti".
"Osumnjičeni su u međuvremenu postali moćni biznismeni, neki su bili na položajima koji su im, naizgled, obećavali imunitet i zaštitu od krivičnog  progona", rekao je tužilac.
Odgovarajući na pitanje kakvu poruku šalje hapšenje osumnjičenih 22 godine nakon što je zločin u Štrpcu počinjen, Vukčević je kazao da je to dokaz svima koji su izvršili nedela da ne mogu "spokojno da spavaju jer takva nedela ne zastarevaju".
Komentarišući slučaj Ovčara, koji se našao pred Apelacionim sudom iako je "davno pravosnažno završen", Vukčević je ocenio da ta činjenica predstavlja pokušaj relativizacije zločina i rada Tužilaštva.
"Ovčara je paradigma zločina počinjenih u Hrvatskoj. Vrhovni kasacioni sud je našao jednu povredu postupka, ali verujem da to neće promeniti raniju odluku apelacije koja je bila jednoglasna. Ali, relativizacija slučaja Ovčara jeste pokušaj relativizacije zločina i našeg rada", kazao je tužilac.
Ocenjujući da se jedino regionalnom saradnjom tužilaštava za ratne zločine mogu postići rezultati u istragama, Vukčević je dodao da izvršna vlast "teži relativizaciji" napora Tužilaštva.
"Deset godina nas izvršna vlast optužuje da više gonimo optužene za druge žrtve nego za srpske. Pa, evo i sada imamo prave fašističke napade, jer šta je drugo nego fašizam deliti žrtve i krivce prema nacionalnosti? Tužilaštvo nikada nije bilo omiljeno, ali iznenađuju napadi sa nekih ključnih pozicija. To je ono što
nije dobro za državu, problem je taj povratak u mrak", ocenio je Vukčević.
Poslednji komentari
  • mara Vreme: 12.12.2014 13:26h

    Odmah podržati ovog čoveka,inače pomrećemo gladni.

  • Maka Vreme: 12.12.2014 13:36h

    Mislim da ovaj narod nece prepoznati dobru stranku. Ne mozes silom dati nekone nesto, samo mozes uzeti.

  • PUJO Vreme: 12.12.2014 13:39h

    Mora se promeniti politika u zemlji, ovo je ne podnosljivo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP