Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ALO! OTKRIVA

Policija saslušava Dinkića

Autor: Svetlana Vojinović | 05.08.2013 - 16:00:00h | Komentara: 4

Odlazeći ministar privrede i finansija Mlađan Dinikić mogao bi uskoro da bude pozvan u policiju na saslušanje! Lider URS-a u svojstvu građanina biće ispitivan zbog slučajeva Nacionalne štedionice i bivšeg Zavoda za obračun i plaćanje, saznaje „Alo!“. Naš izvor iz policije kaže da radna grupa UKP-a uveliko radi na ova dva slučaja.

Ivica Dačić i Mlađan Dinkić

Ivica Dačić i Mlađan Dinkić | Foto: FoNet

- Ispituje se uloga Mlađana Dinkića, koji je u vreme kada je privatizovana Nacionalna štedionica i kada je Zavod za obračun i plaćanje (ZOP) dat toj banci na besplatno korišćenje bio guverner Narodne banke Jugoslavije.

Dinkić: Ne svetim se Dačiću


Lider URS-a u izjavi za „Alo!“ demantovao je pisanje pojedinih medija da je iz osvete Ivici Dačiću, koji ga je isterao iz Vlade, poslao budžetsku inspekciju u MUP kako bi se kontrilsale javne nabavke u tom ministarstvu.
- To je besmisleno i netačno - bio je kratak i jasan Dinkić.

Dinkić će u svojstvu građanina biti pozvan na informativni razgovor u prostorije MUP-a na osnovu takozvane komandne odgovornosti, odnosno zbog funkcije koju je u to vreme obavljao - objašnjava sagovornik „Alo!“.

Podsetimo, Nacionalna štedionica nastala je 2002. tako što su tadašnji potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus, guverner NBJ Mlađan Dinkić i ministar Božidar Đelić uz podršku premijera Zorana Đinđića osnovali banku čiji su prvi akcionari bila uspešna državna preduzeća.
NŠ je počela da radi u januaru 2002, nakon zatvaranja četiri velike banke - Beobanke, Invest banke, Jugobanke i Beogradske banke, a prve depozite u njoj položili su Mlađan Dinkić, Miroljub Labus i tadašnji premijer Zoran Đinđić. NŠ je trebalo da bude jedina velika domaća banka kroz koju bi se vratilo poverenje građana u

Dinkić ulovljen kako pazari kupaći

Dinkić ulovljen kako pazari kupaći

Kako piše u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, u naredne tri dokapitalizacije, biznismeni Vojin Lazarević i Vuk Hamović, 2002. i 2003, novcem NŠ u Veksim banci, ali i preko povezanih firmi i fiktivnim transakcijama, kupili su akcije i postali većinski vlasnici!?
Transakcije su rađene preko firmi „Skvadra“, „Pima“ (vlasnik Vojin Lazarević), „Principal eksport-import“ i „Dajners klub“ (Obrad Sikimić). Ceo posao je završen u septembru i decembru 2003. godine, nekoliko meseci nakon ubistva premijera Zorana Đinđića, koji je i sam izjavljivao kako su prevareni, jer je mislio da je to zaista nacionalna, državna banka!
Kako god, u vlasničkoj strukturi banke najveći akcionari posle dokapitalizacije postali su Vuk Hamović („Mali kolektiv“) i Vojin Lazarević („Pima“, „Skvadra“).

Inače, Zavod za obračun i plaćanje prestao je sa radom 1. januara 2003. godine. Prema novim propisima, celokupan platni promet u Srbiji je od 6. januara te godine prebačen na poslovne banke, što je bio uslov za ulazak u EU.

Dinkić: Na omoru sam, odazvaću se pozivu!


Mlađana Dinkića zatekli smo juče na odmoru u Crnoj Gori.
- Od danas sam na odmoru, u jednom selu blizu Tivta, u kući svojih dugogodišnjih prijatelja... Što se tiče tog slučaja, ja sam lično rekao i Ivici Dačiću i Aleksanadru Vučiću, kada smo formirali Vladu, da treba što pre ispitati 24 sporne privatizacije, među kojima je i Nacionalna štedionica. Ja i dalje tvrdim da je sve to oko NŠ moglo da donese državi samo korist, a ne štetu. Niko me nije zvao na saslušanje, a ako me pozovu, podrazumeva se da ću se odazvati pozivu - rekao nam je ministar.

Poslednji komentari
  • ako dozivim Vreme: 05.08.2013 19:21h

    Da ga ispitaju zasto ljudima nije vratio staru deviznu stednju obzirom da je imalo para na pretek koje su zavrsile kod lopurdi.Ljudi imaju novac od 1986 godine, da li je on svestan sta je uradio, prvo za to da odgovra, a onda redom do poslednjeg prestupa.NEverovatno kako Srbin iz Srbije nikada nije znao nista da ucini za Srbiju.

  • MARSOVAC Vreme: 05.08.2013 19:33h

    A kad ce Dacica za koferce?????????????????????

  • tomislav Vreme: 05.08.2013 20:32h

    Samo zbog nacionalne stedionice bi Dinkic odavno morao da odgovara.

  • Dragica Kosnovic Vreme: 06.08.2013 00:09h

    Hvala bogu da se neko setio i to da ispita. Sta se desilo sa novcem koji je bio na racunu ZOP a kada je prestao sa radom.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP