Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NJIMA JE UVEK SUPER

Političari će živeti lepo i kada im smanje plate!

Autor: Blic | 23.04.2014 - 14:20:00h | Komentara: 1

Srpske ministre smanjenje plate na skromnih 90.000 dinara neće mnogo pogoditi jer i dalje uživaju veliki broj privilegija.

Skupština Srbije

Skupština Srbije: Dom povlašćenih | Foto: Dušan Milenković

 Budući premijer Aleksandar Vučić dodatno će oporezovati plate funkcionera pa će članovi vlade ubuduće morati da se snađu sa 20 odsto manjom zaradom. Iliti sa sadašnjih 110.000 na „tričavih“ 90.000 dinara. Očigledno im to neće teško pasti jer će i dalje uživati brojne privilegije. To potvrđuje i Igor Mirović, ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave u tehničkom mandatu. On za “Blic” kaže da će najviši državni funkcioneri zbog toga morati da smanje svoje rashode, kao i da će njemu lično nova, umanjena plata biti dovoljna za pristojan život.


- Mi ćemo i pored toga živeti bolje od prosečnog građanina u Srbiji - priča on.

Mirović navodi da on i njegova porodica najviše novca u zimskom periodu izdvoji za grejanje, ali za ostale komunalne troškove.
- U mojoj kući gas je najveća stavka za koju se izdvaja novac. U zimskom periodu na grejanje potrošimo između 25.000 i 30.000 dinara mesečno. Živim u Sremskoj Kamenici i svakodnevno putujem za Beograd, ali imam pravo na službeni automobil, pa nemam troškove za putovanje - napominje on i dodaje da mu je supruga zaposlena kao predavač u jednoj višoj školi i da mesečno zarađuje oko 50.000 dinara.

A na koje povlastice ministri mogu da računaju: zbog prava na korišćenje službenih vozila, oni za svoja putovanja gorivo ne plaćaju, a ne moraju ni da razmišljaju o redovnom servisiranju, popravkama i registracijama vozila koja koriste u službene svrhe. O plaćanju parkinga, takođe. Oni imaju pravo i na službene telefone, ali i na to da jedu znatno jeftiniju hranu u vladinom i skupštinskom restoranu. Ilustracije radi, samo kafa na ovim mestima ne košta ni 20 dinara, dok jedan kompletan ručak sa salatom, biftekom i nekom poslasticom košta manje od 500 dinara.
Međutim, kako kaže Božo Drašković, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, njegov utisak je da je ova mera “čist populizam” i da bi ministri trebalo da imaju veća primanja.

- Njima bi trebalo povećati plate, da ne bi bili korumpirani, ali i tražiti odgovornost za ono što rade. To važi i za ministre, i za ostale funkcionere, i za članove UO, jer koji će dobar stručnjak raditi za ove iznose? S druge strane, ako neko loše radi, treba ga odmah i bez zadrške smeniti - priča Drašković.


Šta su beneficije

Božo Drašković kaže da je diskutabilno šta su ostale beneficije koje funkcioneri imaju na raspolaganju.
- Ako se službeni automobil koristi za obavljanje državnih poslova, tu nije ništa sporno. Isto je i sa restoranima. Ako funkcioner tamo ruča ili večera, da li koristi od toga ima njegova porodica - objašnjava Drašković.

Na ovo političari ne troše

- Putovanja
- Gorivo
- Servisiranje i registracija vozila
- Troškovi reprezentacije (ručkovi, večere)
- Mobilni telefon (limitirano) 
Poslednji komentari
  • le frog Vreme: 23.04.2014 15:25h

    Jedan naš poznati glumac reče da je glumio vlast i da je tek tada shvatio kako je lepo biti na vlasti. Beneficije i pogodnosti su takve da im ni netreba plata.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP