Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POSLANICI SNS-A NA ODBORU ZA NAUKU O DOKTORATU:

Politički udar na Nebojšu Stefanovića!

Autor: B.J. - B.R. | 06.06.2014 - 13:20:00h | Komentara: 9

Na današnjem Odboru Skupštine Srbije za nauku, na kojem se raspravlja o indicijama da u doktorskom radu ministra policije Nebojše Stefanovića ima mnogo plagijata, koji je u toku poslanici vladajuće SNS izneli su stav da je analiza rada koja je plasirana u javnost politički udar na ministra policije, saznaje "Alo.rs!".

Nebojša Stefanović

Nebojša Stefanović

Na današnjem Odboru Skupštine Srbije za nauku i obrazovanje, na kojem se raspravlja o indicijama da u doktorskom radu ministra policije Nebojše Stefanovića ima plagijata, koji je u toku, poslanici vladajuće SNS izneli su stav da je analiza rada koja je plasirana u javnost politički udar na ministra policije, saznaje "Alo.rs!".


Kako se moglo čuti na Odboru, disertacija koju su analizirali profesori iz Engleske za sajt "Peščanik" nije potpuni rad, jer se radi o 188 stranica, iako ih sam rad ima više.


Poslanik SNS-a Aleksandar Martinović rekao je da je "afera s navodnim plagijatom doktorata zapravo je politički udar na ministra i vladu, s ciljem da se zaustave promene u zemlji i, posebno, u policiji".


- Ovo je udar na vladu. Udar na predsednika vlade, na one koji žele da korenito promene stvari u zemlji, kao i u jednoj osetljivoj oblasti kao što su unutrašnji poslovi. Stefanović je krenuo u to i sada ga treba zaustaviti - rekao je Martinović.


On je dodao da je sednica Odbora zamišljena kao politička tribina DS, na kojoj ministar unutrašnjih poslova treba da predstavlja "džak s peskom u koji treba udarati svom snagom".

Šef poslaničkog kluba SNS-a Zoran Babić optužio je DS da je falsifikatima navodnog plagijata doktorske disertacije Nebojše Stefanovića pokušala da ga diskredituje kao građanina i ministra unutrašnjih poslova. On je upozorio da je falsifikat krivično delo i da bi za to neko trebalo da odgovara.

Profesori o doktoratu!

- Čitanje, komentarisanje i iznošenje sumnje da je neki naučni rad plagijat ne može nikome da bude zabranjeno, međutim to treba da bude u skladu sa legitimnom procedurom, bez medijske hajke, linča i kršenja pretpostavke nevinosti. Postoje procedure i ne može neko apriori da se optužuje za plagijat.

To je na nivou univerziteta. Ta procedura možda nije savršena i traje neko vreme, ali pravna država počiva na poštovanju prava i procedura. Oni koji imaju sumnju te vrste imali su pravo i da je izraze, ali nije dobro da se to pretvori u hajku i pogotovo nije dobro da se dovede u vezu sa širim političkim implikacijama, jer se time dovodi u pitanje motiv svega toga i sve se pretvara u nekakav medijski linč - smatra profesor krivično-procesnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu Milan Škulić


Da analizu doktorata treba iz političke vratiti u akademsku javnost i prepustiti je kompetentnim stručnjacima, ocenio je I profesor prava i ekonomije na beogradskom Građevinskom fakultetu Miodrag Panić.


- Stefanovićev politički angažman treba odvojiti od njegovog naučnog rada i o njegovom doktoratu govoriti kao o radu običnog građanina, a ne ministra. Ako se lopta spusti i stvar svede na akademski nivo, sve će biti krajnje jasno! Sada dolazimo u situaciju da opozicija želi da Stefanovićevu funkciju dovede u pitanje, što je inače legitimno, ali ne ako je razlog njegov doktorat. Te dve stvari treba odvojiti - smatra Panić.
 

Poslednji komentari
  • Hajrudin Vreme: 06.06.2014 13:43h

    da li je dr.Mengel imao verodostojnu diplomu ili plagijat? Spostovanjem OBRENOVAC

  • mila Vreme: 06.06.2014 14:12h

    Kakav udar to je čist lopovluk.

  • Jure Vreme: 06.06.2014 14:20h

    Mislim da je bitno da je Stefanović sposoban da obavlja posao koji mu je dodeljen, mislim da su ljudi zadovljni a oni koji nemaju pametnija posla nego da se bave tuđim životima i u svemu nalaze mane i greške, bih predložila da se pozabave sobom i svojim životom.

  • Dana Vreme: 06.06.2014 14:22h

    Ništa gore nego kad proradi ljudska sujeta...

  • master mind Vreme: 06.06.2014 16:21h

    Da l ste vi normalni?!! Pre treba reci da je on izvrsio udar na edukacijski sistem Srbije. Na planeti nema vecih mastora da stvari dovedemo do apsurda.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP