Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

IVICA DAČIĆ:

Položaj Srba na KiM neprihvatljiv!

Autor: Tanjug | 19.05.2015 - 12:56:00h | Komentara: 0

Predsedavajući OEBS i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je položaj pripadnika srpske zajednice na Kosovu i Metohiji neprihvatljiv i daleko ispod standarda Saveta Evrope u pogledu ljudskih prava.

Starojko:  Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Dragan Stanković

On je istakao da Srbija podržava svaki angažman Saveta Evrope koji ima za cilj unapređenje standarda SE na KiM na dobrobit svih ljudi koji tamo žive, a koji je, istovremeno, u skladu sa međunarodno-pravno obavezujućim dokumentima, pre svega Rezolucijom SB UN 1244.


 - Srbija će nastaviti da bude konstruktivan partner u definisanju takvih angažmana, uz puno poštovanje statusno neutralnog pristupa koji je usvojen u okviru Saveta Evrope - rekao je Dačić na 125. ministarskom sastanku Saveta Evrope u Briselu pod nazivom "Podeljena odgovornost za demokratsku bezbednost u Evropi".

On je naglasio da Srbija snažno osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima, kao i sve vidove ekstremizma i radikalizma.

Aktuelna kriza u Ukrajini nas je opomenula koliko demokratska bezbednost može biti krhka i kako politički konflikti mogu eskalirati u oružane sukobe, rekao je Dačić i dodao da situacija u Ukrajini nalaže da mir i stabilnost budu određeni kao prioritetni ciljevi.

 - Srbija je podržala i nastaviće da podržava direktne angažmane redovnih i ad hoc tela Saveta Evrope, koji, u okvirima svojih mandata zaštite ljudskih prava, imaju za cilj doprinos rešavanju krize - istakao je Dačić.

Na današnjem ministarskom sastanku Saveta Evrope, na kome će Bosna i Hercegovina od Belgije preuzeti predsedavanje Komiteta ministara, Dačić je poželeo BiH uspešno predsedavanje i poručio joj da može da računa na pomoć i podršku Srbije.
 
Osvrnuvši se na obeležavanje 70. godišnjice pobede nad fašizmom, Dačić je rekao da taj jubilej opominje Evropu da bude oprezna i pravovremeno prepozna pojave koje mogu da prouzrukuju nestabilnost i ugroze mir.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP