Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

LIDER RADIKALA MOGAO BI USKORO DA SE LEČI U BEOGRADU

Ponuda Vlade iznenadila Šešelja, ali...

Autor: V. P. | 06.11.2014 - 07:02:00h | Komentara: 6

Vlada Srbije je spremna da garantuje za privremeno puštanje optuženog Vojislava Šešelja na slobodu, ukoliko se on obaveže da će poštovati zahteve Tribunala, izjavio je Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

Razmatra  ponudu:  Vojislav  Šešelj

Razmatra ponudu: Vojislav Šešelj | Foto: AP

“Vlada Srbije je spremna da pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu, pod uslovom da se optuženi Vojislav Šešelj izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi nadležno sudsko veće Haškog tribunala, kao i da prihvata garancije Vlade Srbije, imajući u vidu da ih je do sada odbijao“, naveo je Ljajić ističući da je Vlada Srbije zabrinuta zbog novog razvoja događaja u pogledu Šešeljevog zdravstvenog stanja.


Jadranka Šešelj, supruga lidera radikala, i šef njegovog pravnog tima Zoran Krasić su uzdržani prema ponudi Tribunala u Hagu, kako su rekli, zbog loših iskustava kada mu je prilikom letošnje ponude za uslovno puštanje na slobodu umesto pritvora u Sheveningenu ponuđen kućni pritvor.

- Da li će Voja doći u Srbiju zavisi od toga šta tačno piše u zahtevu Tribunala. Ako su uslovi isti kao i letos, sigurna sam da neće prihvatiti kućni pritvor. Ovo je za nas iznenađenje, a kada se razjasni kakva je ponuda i kada se čujemo sa njim, moći ćemo da kažemo i da li će prihvatiti ono što je ponuđeno - izjavila je za „Alo!“ Jadranka Šešelj.

Pristanak Vlade Srbije da pruži uslovne garancije za puštanje Šešelja na slobodu je odgovor na pismo Žan-Kloda Antonetija, predsedavajućeg pretresnog veća na suđenju Vojislavu Šešelju, u kojem se od Vlade Srbije traži mišljenje o eventualnom puštanju Vojislava Šešelja na privremenu slobodu.

Iste garancije Vlade Srbije tražene su i početkom jula, ali je Šešelj tada odbio te garancije i saopštio da neće poštovati nijedan od uslova Tribunala. Šešelju je nakon raka na debelom crevu utvrđena i metastaza na jetri i konstatovano je da mu je hitno potrebno puštanje iz pritvora radi lečenja.
Lider Srpske radikalne stranke je u pritvoru od 24. februara 2003, kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je objavljena optužnica koja ga tereti za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH od 1991. do 1993. godine.

ŠEŠELj PORUČIO IZ HAGA: Neću da se lečim hoću da se svetim!

Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke, čim je saznao da Hag hoće da ga pusti na slobodu, nedvosmisleno je poručio srpskim diplomatama da neće garancije i da u Srbiji nema namere da se leč, već da želi osvetu, prenosi Blic!

Kako prenosi Blic, Haški tribunal je tražio da Vlada Srbije spreči svaki kontakt Vojislava Šešelja sa svedocima i žrtvama. Takođe, od srpske Vlade je zatraženo i da lidera SRS vrate u pritvor čim Hag to zatraži.

Strogi uslovi Tribunala
Raspravno veće Tribunala je u junu ove godine kao uslove za Šešeljevo privremeno oslobađanje navelo, između ostalog, kućni pritvor, oduzimanje pasoša, policijsku pratnju pri bilo kakvom kretanju iz medicinskih razloga, zabranu kontakta sa svedocima i žrtvama i javnog razmatranja njegovog slučaja, osim sa članovima tima za odbranu.

Poslednji komentari
  • ludakuća Vreme: 06.11.2014 07:42h

    Ako su se ova dvojica čuli onda sam i ja.... kakva farsa ni oko čega. Dužni smo i moramo platiti i tu nema ..dogovora.. !

  • N.Čedar Vreme: 06.11.2014 09:03h

    Ako ga puste mogao bi da pobegne na mesec! ? Šta čoveka uslovljavaju kada svi vide da je teško bolestan i ko zna kako u takvom stanju rasudjuje. Kakve uslove postavljaju polumrtvom čoveku? Pa, oni ne smeju da mu presude! Obrukaće se kakogod mu presudili. Čekaju da umre, to bi im najviše odgovaralo. Zar 12 za godina ne znaju da mu presude? Šta ako i ovaj novi sudija koji kao proučava predmet naprasno umre? Ili neko od ove trojice? Ovo je igranje medjunarodnim pravom! Zato treba osuditi svakog ko tvrdi da s Hagom treba saradjivati! Na ovom primeru se vidi slika Haga.

  • Miroslav Nikolic Vreme: 06.11.2014 11:16h

    Gospodine Vojislave, Pod hitno da prihvatite sve uslove Haskog tribunala i da ste odmah dosli u Srbiju da se lecite i izlecite, da budete sa svojom porodicom i svojim narodom, a kada ozdravite, onda krenite u tu politicku osvetu kako Vi kazete "Necu da se lecim, hocu da se svetim..." i to na najcivilizovaniji nacin. Nemate potrebe da se toliko sekirate i zamarate oko smene politicke vrhuske u Srbiji, jer ne bilo im zadugo, uskoro se nadam da ce ih sam narod zbaciti sa grbace, jer su slagali i Boga i narod i njima je uskoro kraj. Grozno je gledati ih šta nam rade, kako nam otimaju stecena imovinska prava da bi pokrili svoju nesposobnost da na drugaciji nacin resavaju probleme, a jos je užasnije gledati vecinske poslanike kakve neustavne zakone usvajaju i rade nam o glavi.

  • ljubica Vreme: 07.11.2014 12:15h

    Nije SNS ni molio da se Seselj zatvori u Hag.Ti koji su to radili treba da brinu.

  • Baronessa Vreme: 07.11.2014 15:18h

    Vučićeva intenzivna diplomatska aktivnost, i ljudskost, pre svega, značajno su doprineli oslobađanju bolesnog Šešelja iz nepravednog pritvora. On je svestan da je bitka, koju je Šešelj vodio (i vodi), pre svega, bitka našeg naroda, borba Davida protiv Golijata, i u skladu sa tim i postupa. A o tome ko je kriv za pritvaranje Šešelja, trebalo bi propitati sadašnju opoziciju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP