Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREMINUO JOVAN KRKOBABIĆ (1930-2014)

Porodica ga samo juče nije posetila

Autor: S. VOJINOVIĆ - M. KERANOVIĆ | 22.04.2014 - 18:30:00h | Komentara: 7

Lider PUPS-a i nekadašnji potpredsednik Vlade Srbije Jovan Krkobabić preminuo je juče u 84. godini života na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Krkobabić je nakon dužeg perioda lečenja od karcinoma jetre umro u 17.45, u jednom od apartmana na 13. spratu VMA, a kako „Alo!“ saznaje, baš juče mu porodica nije došla u redovnu posetu.

PUPS kadrirao  u PIO: Jovan  Krkobabić

Preminuo je Jovan Krkobabić | Foto: FoNet - Zoran Mrđa

Lider PUPS-a se već duže vreme lečio od karcinoma jetre, a od 11. aprila
više nije ni napuštao postelju
apartmana na 13. spratu VMA gde je juče u 17.45 časova preminuo u 84. godini života

- Poslednjih sedam dana bio je u polukomatoznom stanju, usled lekova za bolove koji su mu davani. Budio se ponekad, ali uglavnom je bio u nesvesnom stanju. Porodica mu je dolazila svaki dan, ali eto baš tada, kao da im se nije dalo. Nisu došli tokom dana, već su ih lekari obavestili da je Jovan umro. Za nekoliko minuta svi su bili u bolnici. Jovan Krkobabić je u bolnicu primljen u noći između 24. i 25. februara kao hitan slučaj, a onda je 10. aprila na svoj zahtev izašao. Međutim, već sledećeg dana je vraćen jer mu je pozlilo. Od tada se stanje naglo pogoršalo, primao je samo najbliže u posetu. Suprugu, sinove, unuke, ali se brzo zamarao. Jovan se jednostavno gasio i samo mu je srce stalo, što zbog godina, što zbog bolesti - priča sagovornik „Alo!“, blizak porodici.

Jovan Krkobabić

Jovan Krkobabić | Foto: Zoran Raš

Zaštitni znak penzionera
Jovan Krkobabić rođen je 1930. godine. Diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Radio je 18 godina u Institutu za nuklearne nauke u Vinči. Bio je osnivač i direktor Republičke zajednice penzionog i invalidskog osiguranja samostalnih delatnosti (današnji Fond PIO samostalnih delatnosti).
Predsednik je Partije ujedinjenih penzionera Srbije od 2006. godine i Saveza penzionera Srbije. Nosilac je brojnih domaćih i inostranih odlikovanja i priznanja, među kojima su Orden zasluga za narod, Priznanje Crvenog krsta Jugoslavije, Plaketa grada Beograda, Gramata SPC, Zlatna povelja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
Bio je potpredsednik Vlade Srbije od jula 2008. do 2012. godine, a od jula 2012. godine imenovan je ponovo za potpredsednik Vlade, ali i ministara rada, zapošljavanja i socijalne politike. Oženjen je i otac dva sina Milana i Nebojše.

Predsednik PUPS-a zbog problema sa bubrezima, jetrom i nogama nije mogao da dođe na potpisivanje sporazuma o koaliciji okupljenoj oko SPS-a u februaru, već je ovlašćenje potpisao u krevetu. Inaće, zbog zdravstvenih problema, Jovan je pre toga išao da se konsultuje i sa lekarima u inostranstvu. Bio je na pregledu zbog jetre i odmah se vratio. Kad mu je bilo loše, odlazio je na nekoliko dana na Vojnomedicinsku akademiju. Lekari su porodici uvek govorili da su u pitanju godine.


Inače, „Alo!“ je prvi, još krajem leta prošle godine, najavio da se lider PUPS-a iz zdravstvenih razloga povlači iz političkog života. Jovan je sve do kraja leta bio vrlo aktivan kao potpredsednik Vlade, tokom jeseni, ponekad je znao da se ne pojavi na poslu ili sednicama u Nemanjinoj 11, i sve tako do kraja 2013.

Jovan Krkobabić (84), dugogodišnji lider PUPS-a već duže vreme imao je zdravstvene probleme, a poteškoće sa radom bubrega i jetre, kao što je pisao "Alo!" sprečile su ga da dođe na potpisivanje sporazuma o koaliciji okupljenoj oko SPS-a, već je ovlašćenje potpisao u krevetu.

Krhko zdravstveno stanje bilo je glavni razlog što se Krkobabić povukao iz političkog života.

Dačić: Zbogom prijatelju

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da ga je duboko potresla vest o smrti Jovana Krkobabića.


- Jovan nije bio samo moj koalicioni partner i kolega političar već i veliki prijatelj. Ovo je veliki gubitak ne samo za njegovu porodicu, prijatelje već i za celu Srbiju. Mnogo sam naučio od njega, a njegovo iskustvo nam je pomoglo da usmerimo Srbiju na put socijalne pravde - kazao je za „Alo!“ Dačić.

Čolaković: Ostali smo bez kvalitetnog političara

Potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Momo Čolaković izjavio je danas da je smrt Jovana Krkobabića veliki gubitak za tu stranku, ali i celu državu.

"Bio je mudar i odgovoran političar, ostali smo bez iskusnog i kvalitetnog političara", kazao je Čolaković za agenciju Beta. On je naveo da će naknadno biti saopšteni mesto i vreme sahrane, kao i komemorativnog skupa.

Antić: Borac za socijalnu pravdu
Aleksandar Antić iz SPS-a kaže za „Alo!“ da će Jovana Krkobabića pamtiti pre svega kao čoveka koji je ceo svoj život posvetio borbi za socijalnu pravdu.


- I na ovaj način želim da izjavim saučešće porodici, ali i partiji koju je Jovan Krkobabić vodio. Poznajem ga više od 20 godina kao velikog i doslednog borca za socijalnu pravdu i čoveka koji je nesebično pružao pomoć svim socijalno ugroženim građanima Srbije - kaže za „Alo!“ Antić.

Ministar  rada: Jovan  Krkobabić

Jovan Krkobabić | Foto: Masanori Jošida


Kao dečak učestvovao je Drugom svetskom ratu. Bio je član Saveza komunista Jugoslavije, pa Socijalističke partije Srbije (SPS) do 2000, a 2006. je formirao Partiju ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i izabran je za njenog prvog predsednika 20. marta 2006.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije bio je od jula 2008. do 2012. godine.

Bio je oženjen i ima dva sina od kojih je jedan poznati političar Milan Krkobabić.

Na parlamentarnim izborima u januaru 2007. PUPS je učestvovao u koaliciji sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) Nebojše Čovića, ali koalicija nije ušla u parlament. Na parlamentarne izbore u maju 2008. PUPS je izašao u koaliciji sa SPS-om i Jedinstvenom Srbijom i dobio pet poslaničkih mandata u parlamentu od ukupno 20 koliko je dobila koalicija.

Krkobabić je izabran za potpredsednika vlade Srbije 7. jula 2008. godine.

Poslednji komentari
  • Warlord Vreme: 22.04.2014 19:08h

    Otiso si, praunuka zaposlio nisi.

  • misho Vreme: 22.04.2014 19:13h

    hrišćanski.slava mu.bio je dobar čovek.

  • Pantelija Vreme: 22.04.2014 19:21h

    "Njegov poslednji prijatelj umro je krajem proslog veka"

  • Ivke Vreme: 22.04.2014 20:01h

    Neka mu je vecna slava.

  • Srbojlo, Subotica. Vreme: 23.04.2014 11:22h

    Warlorde, и праунуке је запослио - "... њих најпре запосле па их онда рађају!"

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP