Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

KADIJA TE TUŽI...

Porodice nestalih Srba: Kako Bramerc
odlučuje o žalbi protiv Bramerca?!

Autor: Tanjug | 27.12.2012 - 10:40:00h | Komentara: 0

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc zadužen je da razmotri žalbu koju su tom sudu protiv njega uputili predstavnici Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije, što predstavnici tog udruženja smatraju nedopustivim.

Oni su se Tribunalu žalili da Bramerc sprovodi diskriminaciju srpskih žrtava.
Banjalučki "Glas Srpske" piše da se Bramerc tokom poseta BiH redovno sastajao samo s predstavnicima bošnjačkih udruženja žrtava, vešto izbegavajući susrete s porodicama srpskih žrtava. Posle poslednje posete BiH od 15. do 17. oktobra, Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije uputilo je žalbu Haškom tribunalu, Savetu bezbednosti UN i Komitetu za ljudska prava UN na takvo ponašanje Bramerca.

Optužuju ga da ignoriše porodice srpskih žrtava - Serž Bramerc

Optužen da ignoriše porodice srpskih žrtava - Serž Bramerc | Foto: Reuters

Odgovor Udruženju predsednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Teodor Meron uputio je 22. novembra u kome se kaže da je Kancelarija tužioca nezavisan organ u Haškom tribunalu. "Kao predsednik Tribunala nemam ovlašćenja da se mešam u rad Kancelarije tužioca. Kako god, vaše pismo ću proslediti tužiocu na znanje", navedeno je u Merenovom odgovoru koji je u posedu banjalučkog lista.
Pozivajući se na nezvanična saznanja, list piše da je žalba na Bramercove postupke stigla upravo na njegov sto.
Predsednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić smatra da je nedopustivo da o žalbi na rad Bramerca odlučuje on sam.
"Bramerc je izabrao samo Bošnjake da razgovara sa njima i rekao je da se sastaje samo sa onim udruženjima koja sarađuju s Haškim tribunalom. Kako je on mogao oceniti da ja ne sarađujem sa Tribunalom? Žalba je upućena na njegovu kancelariju i više je nego čudno da upravo on razmatra tu žalbu", rekao je Mandić.

Navodno je nadležan sam za sebe - Serž Bramerc

Navodno je nadležan sam za sebe - Serž Bramerc | Foto: AP

On je kazao da je i drugim međunarodnim organizacijama i institucijama pisao o ponašanju Bramerca prema srpskim udruženjima i da očekuje odgovore.
Na pitanja "Glasa Srpske" kako je moguće da tužilac Bramerc razmatra pismo u kome je izjavljena žalba na njegov rad i zašto se nije sastao i razgovarao s predstavnicima porodica ubijenih i nestalih Srba, iz Haškog tribunala nisu odgovorili.
Podseća se da su u oktobru i Organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila i Savez logoraša Republike Srpske uputili otvoreno pismo u kome su izrazili najoštriji protest i ogorčenje zbog Bramercove odluke da se ne sastane s predstavnicima udruženja porodica srpskih žrtava.
"Time ponavljate praksu vaših prethodnika da predstavnici Haškog tribunala razgovaraju samo s Bošnjacima, dok srpske predstavnike porodica žrtava konstantno ignorišete", poručili su predstavnici porodica poginulih i nestalih i logoraši.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP