Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ČLANOVI NEKIH ODBORA U SKUPŠTINI MORAĆE USKORO U „GLUVU SOBU“

Poslanici na sednicama bez mobilnih, ali i - kafe!

Autor: B. Rajić | 11.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Članovi Odbora za kontrolu službe bezbednosti Skupštine Srbije neće biti jedini koji će na sednice povremeno ići u „gluvu sobu“, već će njihovim stopama krenuti i članovi ostalih odbora ukoliko tako odluči Vlada. Kako „Alo!“ nezvanično saznaje od poslanika, soba sa blindiranim vratima i tapaciranim zidovima napravljena je pre nešto više od godinu dana u zgradi Skupštine u ulici Kralja Milana i za tu namenu je iz budžeta izdvojeno oko 50.000 evra.

Tajne sednice  održavaće se u zgradi  u ulici Kralja Milana

Tajne sednice održavaće se u zgradi u ulici Kralja Milana | Foto: RAS Đorđe Kojadinović

Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti, za naš list kaže da će se u toj sali održavati sednice zatvorene za javnost.


- Osim Odbora za kontrolu službi bezbednosti, sada će sastanke po odluci Administrativnog odbora po potrebi u toj prostoriji održavati i Odbor a za evropske integracije ili, na primer, Odbor za ljudska i manjinska prava - kaže Omerović. On je naveo da će progovarački tim Srbije sa EU razmatrati čitav niz zakona koji treba da budu usklađeni sa evropskim zakonodavstvom, pa će u toj prostoriji poslanici raspravljati o pitanjima koje je Vlada obeležila sa „državna tajna“, „strogo poverljivo“ ili „poverljivo“ i „interno“. Pravo pristupa i korišćenja tajnih podataka imaće i poslanici, imenovana i postavljena lica u Skupštini i zaposleni na osnovu sertifikata i liste „potrebno da zna“.


Goran Bogdanović, jedan od članova Odbora za bezbednost, kaže za „Alo!“ da je prvi put član tog odbora i da je moguće da postoji potreba da se uvede ovakva praksa.


- Samo sam jednom bio u toj sobi. Ukoliko je neophodno, nemam ništa protiv da se ponekad sednice održavaju na tom mestu - kaže on. Ni Dragan Šutanovac, koji je takođe član tog odbora, ne misli da je ovo loša ideja.


- Ne znam za druge odbore, ali naš tamo ponekad zaseda. To je normalno - kaže on za „Alo!“. Kako saznajemo, specijalna prostorija koja neće moći da se prisluškuje i u kojoj će se razmatrati poverljivi izveštaji i državne tajne nema prozore, ali zato ima ometače za signal mobilne telefonije i nezavisno napajanje struje. Poslanici neće moći da piju kafu na tom mestu, što je inače praksa na sednicama odbora, jer konobar nema pravo da uđe.


Osim prostorije za sednice, napravljena je još jedna soba, u kojoj su smešteni veliki sefovi za čuvanje dokumentacije s oznakom „državna tajna“.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP