Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

GRAĐANI SRBIJE SKUPO PLAĆAJU VOZIKANJE PARLAMENTARACA

Poslanicima mesečno šest miliona za gorivo!

Autor: Bojana Rajić | 26.10.2014 - 13:05:00h | Komentara: 5

Sednica Skupštine u prvih osam meseci ove godine građane je u proseku koštala 1.437.381 dinar, a samo na gorivo za četvorotočkaše kojima poslanici dolaze u parlament “otišlo” je skoro dve trećine tog novca. Od januara do avgusta u Skupštini je održano 48 sednica, za koje je iz budžeta izdvojeno 68.994.306 dinara, a na troškove prevoza parlamentaraca potrošeno je čak 46.395.974 dinara, pokazuju podaci Skupštinske evidencije koje je “Alo!” imao na uvid.

Skupština Srbije

Skupština Srbije | Foto: V. Lalić

Građani su u ovom periodu u proseku mesečno za troškove zasedanja izdvojili 8.624.288 dinara, od toga ih je prosečna “plata za auto” poslanika mesečno koštala čak 5.799.496 dinara. Predsednik Administrativnog odbora u Skupštini Zoran Babić za “Alo!” kaže da se troškovi za korišćenja sopstvenog automobila obračunavaju po istom pravilniku već godinama unazad i da je sve po zakonu.


- Poslanik ima pravo na troškove goriva ukoliko na sednice dolazi sopstvenim automobilom. To su nužni troškovi, jer poslanici često koriste svoj auto kada putuju po Srbiji da bi obavljali druge zadatke koji su im u opisu posla. Plaćeno je gorivo samo za dolaske na sednice, i to do 250 kilometara udaljenosti. Oni iz udaljenijih gradova nekada ne mogu da naplate sve troškove. Drugo je pitanje, kada dođu u parlament i upišu se u knjigu evidencije, koliko vremena zaista provedu na sednicama - objašnjava on.

Dragan Nikolić (SNS)   potrošio dve i po tone benzina za pola godine

Dragan Nikolić (SNS) potrošio dve i po tone benzina za pola godine | Foto: V. Pešić

Rekorderi po troškovima u prvih šest meseci ove godine su listom naprednjaci, a prvi među njima je Dragan Nikolić, koji je na ime korišćenja sopstvenog automobila za period od januara do juna inkasirao čak 376.965 dinara. Na sednice, Nikolić dolazi iz rodnog Vranja. Njegov stranački kolega Mujo Muković iz Tutina je za šest meseci vožnju naplatio 356.799 dinara. Nenad Mitrović iz SNS-a je na svog četvorotočkaša potrošio 357.590 dinara, a na sednice dolazi iz Bujanovca. Četvrto mesto rezervisano je za poslanika SNS-a iz Prijepolja Dragoljuba Zindovića, koji je na gorivo potrošio 300.574 dinara. Peti je Riza Halimi, predstavnik građana sa liste SDA Sandžak - PDD, koji je za šest meseci dobio platu za auto od 311.460 dinara. Do Trga Nikole Pašića poslanici koji ne žive u Beogradu uglavnom dolaze kolima. Na to ukazuje činjenica da je u prvih osam meseci ove godine na troškove prevoza u javnom saobraćaju utrošeno 200.465 dinara, što je 200 puta manja suma od one koja im je sa blagajne isplaćena kao naknada za utrošen benzin.

Izbegavaju sednice, a redovni na blagajni


Poslanik SDA Sulejman Ugljanin je u maju i junu, o čemu je “Alo!” već pisao, za dva meseca u Skupštini na sednicama proveo manje od osam sati, ali je iz skupštinske kase uzeo 80.892 dinara za gorivo. Lider LSV-a Nenad Čanak za to vreme radio nešto više od sata, a za gorivo je podigao 31.594 dinara.

Poslednji komentari
  • Rade Vreme: 26.10.2014 15:25h

    A smanjuju plate i penzije vec od 25 hiljada dinara. Neko je ovde lud, oni ili mi sto trpimo ovo licemerje i lopovluk!!!

  • saw Vreme: 26.10.2014 17:43h

    a sve je pozakonu

  • dragan Vreme: 26.10.2014 19:23h

    Gospodine Vucicu dali postoje autobusi u ovoj nasoj Srbiji nemojte nam smanjiti penzije samo se oslobodite tih parazita.Ja sam svakog dana odlazio na posao 40g.nikad zakaskio za neku crkavicu a oni dodju kad se probude.

  • Aca Vreme: 26.10.2014 19:43h

    je l moze Marjanu Risticevicu da se plati da ne dolazi na sednice? on stvarno nije predstavnik naroda..sramota me je kada gledam tv prenos i vidim ko nas predstavlja i koga placamo

  • KIKI11 Vreme: 27.10.2014 17:29h

    NARAVNO DA JASE KADA IMAJU DOBRE KONJE.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP