Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

DAČIĆ U BUDVI

Potrebno ojačati OEBS

Autor: Alo.rs | 06.06.2015 - 13:02:00h | Komentara: 0

Potrebno je ojačati sposobnost Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) za sprečavanje sukoba i reagovanje na njih, ocenio je danas ministar inostranih poslova i predsedavajući OEBS Ivica Dačić.

Starojko:  Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Dragan Stanković

 - OEBS je jedinstvena i neprocenjiva vrednost za međunarodnu zajednicu. Sadašnja kriza je istakla njegove trajne prednosti i korist kao organizacije koja najbolje odgovara premošćivanju jaza i olakšavanju zajedničkih rešenja - kazao je on, na Forumu "Buduće perspektive globalne bezbednosne arhitekture", u Budvi.


  -Umesto da proslavljamo istorijski trijumf saradnje nad sukobima, oličen u Završnom aktu iz Helsinkija, predsedavanje Srbije OEBS-u, bavi se sada dubokom krizom evropske bezbednosti - primetio je Dačić.


On je rekao da je 10 principa bezbednosti iz tog dokumenta, koji su kamen temeljac evropske stabilnosti, prošle godine obiljno ugroženo, jer su se oružani sukobi vratili u Evropu.


 - Ponovno učvršćivanje evropske bezbednosti će biti jedino moguće ako postignemo trajno rešenje krize u i oko Ukrajine, i zajednički pristupimo njenim širim implikacijama po evropsku bezbednost - kazao je Dačić.


On je podsetio da kriza oko Ukrajine nije došla "kao grom iz vedra neba, već su do nje dovele obnovljene podele na relaciji Istok-Zapad, pothranjene različitim shvatanjima pretnji, a konstruktivno bavljenje ključnim pitanjima evropske bezbednosti postalo je sve teže.


 - Rastuće nepoverenje, uzajamno podozrenje i politika konfrontacije ometaju saradnju čak i u oblastima od zajedničkog interesa. Bili smo svedoci odsustva napretka u izvesnom broju ključnh oblasti agende OEBS-a. Od izbijanja krize u i oko Ukrajine, svi ovi izazovi su se samo pogoršali.


Dačić je naglasio da je kriza u Ukrajini i oko nje ponovo potvrdila vrednost koncepta sveobuhvatne bezbednosti OEBS-a, jer se jasno pokazalo da bezbednost i stabilnost neće opstati bez potpunog poštovanja, i striktne primene svih obaveza OEBS-a, u svim dimanzijama bezbednosti.


Prema njegovim rečima, specijalna posmatračka misija je najvidljiviji element odgovora OEBS-a na krizu u i oko Ukrajine.


Svi alati OEBS-a su pokrenuti u rešavanju krize, u isto vreme služeći i kao podrška drugim ključnim koracima koje Ukrajina mora da preduzme, uključujući ustavnu reformu, zaštitu prava nacionalnih manjina, nacionalni dijalog i pomirenje.


Dačić je naveo da trilateralna kontakt grupa visokih predstavnika Ukrajine, Ruske Federacije i OEBS-a naporno radi na postizanju mirnog i održivog rešenja.


Paket mera, najavljen u Minsku 12. februara predstavlja najbolji putokaz za obnavljanje mira u istočnoj Ukrajini i mogućnost da se započne s naporima za rekonstrukciju i pomirenje, kazao je on, dodajući da su sveobuhvatno primirje i povlačenje teškog naoružanja najviši prioriteti.


 - Uspeli smo da formiramo četiri radne grupe za bavljenje ključnim pitanjima stabilnosti, političkog procesa, humanitarnim pitanjima, ekonomskim pitanjima i obnovom.


Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini čini sve što je u njenoj moći da olakša primirje i povlačenje teškog naoružanja - kazao je Dačić, dodajući da posmatrači OEBS-a rade u opasnoj i nestabilnoj situaciji.


On je konstatovao da je zahvaljujući njima, međunarodna zajednica "ponovo otkrila OEBS, koji doživljava neku vrstu renesanse.


Dačić je i juče učestvovao u radu petog 2BS Foruma pod nazivom "Buduće perspektive globalne bezbednosne arhitekture".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP