Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POSLEDNJA ŠANSA

Pregovori u Briselu
se odvijaju u dobrom smeru!

Autor: Ekipa Alo! | 17.04.2013 - 09:23:00h | Komentara: 2

Počeo trojni sastanak visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, premijera Srbije Ivice Dačića i premijera Kosova Hašima Tačija

Vučić, Dačić i Eštonova

Vučić, Dačić i Eštonova | Foto: EU

Prethodno je Ešton u dva navrata imala odvojene sastanke sa delegacijama Beograda i Prištine. U delegaciji Srbije su, osim Dačića, prvi potpredsednik
Vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica Vlade za evropske
integracije Suzana Grubješić, direktor Kancelarije za
evropske integracije Aleksandra Vulin i savetnik
predsednika Srbije Marko Đurić.

Naš izvor blizak pregovaračkom timu u Briselu kaže da ima optimizma u razgovoru obe strane.


“Sastanak još traje. Razgovori jesu teški ali pregovori idu u dobrom smeru”, ističe izvor “Alo!” sa lica mesta.

Eštonova se sat vremena ranije sastala sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.


Beograd je u međuvremenu obavestio Brisel šta je dovoljan razlog i uslov da prihvati sporazum sa Prištinom.

Dobrosudsedski odnosi Kosovski premijer Hašim
Tači je danas, pre sastanka sa visokim predstavnikom
Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin
Ešton, izjavio da je u Brisel došao sa namerom da Kosovo i Srbija postignu sporazum koji će označiti "dobrosusedske odnose i atlantsku budućnost dve zemlje i njihovih
naroda". Sporazum neće biti samo u interesu Kosova, već i Srbije i EU, zbog napretka ka miru i stabilnosti. Nadam se da će Srbija sarađivati sa nama kako bi se došlo do sporazuma, rekao je Tači.

Uz konstataciju da je Priština zainteresovana za "napuštanje prošlosti i kretanje ka dobrosusedskim odnosima", Tači je izjavio: "Imali smo dugo stoleće sukoba i vreme je da krenemo ka miru".

Evropska komisija odlučila je u utorak da odloži izvštaj o napretku Srbije, u očekivanju rezultata današnjeg dijaloga.


Eštonova će se posle prištinskog tima sastati sa delegacijom Beograda, a potom sledi trilateralni sastanak, potvrdila je Tanjugu portparolka visoke predstavnice Maja Kocijančić.


U delegaciji Beograda su, uz premijera Ivicu Dačića i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, i potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić, savetnik predsednika Srbije Marko Djurić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, potvrdjeno je Tanjugu u Vladi Srbije.


U pozivu na razgovore koji je juče uputila Dačiću i predsedniku kosovske vlade Hašimu Tačiju, Ešton je izrazila očekivanje da će dvojica premijera pokazati "konstruktivan duh", biti spremni da "istraže različite opcije i dogovore se o kompromisu".


Direktan dijalog Beograda i Prištine je nakon osme runde, održane u Briselu 2. aprila, bio u zastoju, ali su obe strane u medjuvremenu izražavale spremnost za dalje razgovore i približavanje stavova.


Premijer Ivica Dačić izjavio je da je današnji sastanak u Briselu hitno zakazan, a da je Beograd obavestio EU o tome šta je "dovoljan razlog i uslov" da prihvati sporazum sa Prištinom i najavio da će to biti tema današnjih razgovora.


"Proteklih dana definisano je nekoliko pitanja za koja Beograd smatra da je nepohodno da budu sadržana u dogovoru da bi srpska strana mogla da prihvati taj dokument", rekao je Dačić za Tanjug.


Predstojeća runda je, kako je nezvanično poručeno iz Brisela, poslednja šansa da se ispuni uslov Evropskog saveta da Srbija dobije datum za početak pregovora o pridruživanju EU u junu.


Savet je u decembru prošle godine uslovio datum "vidljivim i održivim napretkom" u odnosima Beograda i Prištine.


U Strazburu bi o napretku Srbije u evropskim integracijama danas trebalo da raspravlja i Evropski parlament, ali je i ta rasprava postala neizvesna nakon vesti o tome da se razgovori u Briselu nastavljaju.


Beogradski i prištinski analitičari ocenili su da bi u devetoj rundi dijaloga Beograd i Priština mogli da postignu dogovor koji bi uvažio minimum zahteva Beograda i otvorio vrata za nove korake na evropskom putu obe strane.

Poslednji komentari
  • Radoslav Vreme: 18.04.2013 09:22h

    Halo!!! kakvi dogovori mogu da se odvijaju u dobrom pravcu sa katolicima najvećim lažovima i ubicama na svetu?! Sve dogvore sa katoličkim jezuitima iz Vatikana prekinuti! Mi se monstrumima ne možemo dodvoriti? Samo jedno rešenje imamo da Čuvari revolucije Crnoruki vise po Terazijama i oko Miletićevog spomenika!

  • brizla Vreme: 19.04.2013 12:27h

    Pozitivan utisak je ostavio Aleksandar VUčić i zaslužio pohvale, za požrtvovanost i zalaganjeu pregovorima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP