Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREDSEDNIK NIKOLIĆ DOČEKAO GOSTE

Prijem povodom Dana državnosti Srbije

Autor: Tanjug | 15.02.2015 - 22:56:00h | Komentara: 3

Srbija nudi svoju jedinstvenu poziciju, kao jedna od retkih država, ako ne i jedina u svetu koja nema neprijatelja, kao izuzetnu prednost tokom predsedavanja OEBS-u u rešavanju konfliktnih situacija kojima je opterećeno naše doba, istakao je predsednik Tomislav Nikolić na prijemu povodom Dana državnosti.

Prijem u Predsedništvu

Predsednik i prva dama na prijemu u Predsedništvu | Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Tomislav Nikolić je dodao da se Srbija danas pročula i po svojim uspesima i reformama, ali i uspesima u mnogim oblastima.
Nikolić je rekao da Srbija svoj ugled u međunarodnoj zajednici višestruko brani i uvećava – od hrabre, teške, ali jedino moguće reforme celokupnih državnih i društvenih sistema, izgradnje i unapređenja urušenih institucija, stvaranja novih vrednosnih paradigmi, do iskrene posvećenosti dijaloga sa Prištinom i respektabilne spoljnopolitičke doktrine koja počiva na članstvu u EU kao prioritetu, ali i očuvanju izuzetnih odnosa sa državama sveta sa kojima nas povezuju veće i manje prijateljstvo, interesi ili i jedno i drugo.
- Srbija je jedna od retkih, ako ne i jedina država, koja danas nema neprijatelja i ima usud da se mnogi njeni prijatelji svađaju ili međusobno ratuju-  rekao je Nikolić na prijemu povodom obeležavanja Dana državnosti.
Srbija našeg doba, prema njegovim rečima, svoj geostrateški položaj vidi i razume kao svoju prednost i šansu u svakom smislu – od ekonomskog razvoja do promotera stabilnosti u regionu na koji svet može da računa kao na partnera posvećenog miru, napretku i razvoju dobrosusedskih odnosa.
- Kuća nasred puta, raskrsnica civilizacija, vrata između Istoka i Zapada – prate nas ove stalne metafore, fraze kojima se opisuje izuzetan geostrateški položaj Srbije, jedan od presudnih istorijskih razloga da se stalno i iznova osvaja i kontroliše naša teritorija. Pa i buku i bes su tada mnoge države podigle na Srbiju zbog Sretenjskog ustava, što nije bilo drugo do odbrana njihovih interesa koje takav ustav ugrožava - objasnio je Nikolić.
Ukazao je da je Srbija u stalnim iskušenjima od doba velikomoravskog kneza Rastislava pa sve do današnjeg dana.
Kao što se u Miloševo doba po Evropi proneo glas o Sretenjskom ustavu, naprednom i vizionarskom, pokazala je istorija, tako se i danas Srbija pročula po svojim uspesima i reformama, ali i uspesima u sportu, kulturi, po svojim mladim naučnicima i šampionima znanja.
- Postala je prestižno mesto za razmišljanje, od investicije do turističke izuzetnosti - uveren je Nikolić.
Doprinoseći vekovima usponu evropske i svetske kulture, koja u svoj korpus ubraja mnoge znamenitosti iz Srbije, od praistorije, preko srednjeg veka do našeg doba, neretko prednjačeći u postavljanju vrednosnih sistema, Srbija je i danas u obavezi da sačuva i unapredi sebe i druge, da i u budućnosti ugrađuje svoje ime u civilizacijske tekovine kao što je to u svoje vreme, iskorakom i vizijom, učinio Sretenjski ustav.
Prijemu u Predsedništvu Srbije prisustvovale su zvanice iz političkog, privrednog, kulturnog i verskog života Srbije.
Među gostima koje je predsednik Srbije sa svojom suprugom Dragicom dočekao, bili su, između ostalih, predsednik RS Milorad Dodik, premijer RS Željka Cvijanović, patrijarh Irinej, brojni ambasadori.
Poslednji komentari
  • Petar Vreme: 16.02.2015 10:23h

    A da li je neko iz hrvatske bio na proslavi ili je samo "veliki vodja" ispao budala???

  • bojann Vreme: 17.02.2015 18:17h

    MI smo drzava koja se zalaze za mir i stabilnost regiona,mnogi nas cene i postuju,postuju sve sto je dosad uradio premijer.

  • mile Vreme: 19.02.2015 08:13h

    Ja neznam o cemu on prica. Da li gleda kroz suncane naocare. Smanjuju se plate i penzije , narod brlja po kantama a on prica o nekom uspehu.Da to je fondacija Nikolic, sa 7 miliona evra, Nikolic u Kragujevcu, dve kuce ,vile na Savi, tu je prevarant M;ikic, koji je tuzio Kraljevo za 60 miliona eura , to je propast. Treba da se pomeri .Dosta je bio. Neka pusti Vucica neka radi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP