Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

IPAK

Prvo da predamo Kosovo,
pa onda u EU! (ANKETA)

Autor: Tanjug | 05.10.2012 - 09:34:00h | Komentara: 2

Srbija će dobiti datum početka pregovora sa EU kad ispuni ključne kriterijume vezane za Kosovo, piše u sažetku izveštaja Evropske komisije u koji je Tanjug imao uvid. Izveštaj o napretku biće objavljen naredne srede.

Srbi, miting, Kosovska Mitrovica

Kosovo je Srbija, ali samo u srcu i na papiru | Foto: AP

"Komisija će sačiniti izveštaj kad utvrdi da je Srbija ispunila neophodni stepen saglasnosti sa kriterijumima koje je Savet postavio 5. decembra 2011, a naročito onima vezanim za Kosovo", navodi se u internom dokumentu Evropske komisije koji ocrtava strategiju proširenja za period 2012-2013, a u kome su sadržani ključni delovi izveštaja koji će biti zvanično predstavljen 10. oktobra.
Ovo u praksi znači da je Komisija odložila preporuku da se Srbiji odredi datum pregovora dok ne dođe do "vidljivog i održivog poboljšanja u odnosu sa Kosovom koji će omogućiti oboma da napreduju ka EU, a izbeći uzajamnu blokadu", kako stoji u dokumentu.
U strateškom papiru se konstatuje da je Srbija odmakla na putu da ispuni političke kriterijume iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali da je neophodno obratiti posebnu pažnju na vladavinu prava, a naročito na reformu pravosuđa i nezavisnost ključnih institucija kao što je Narodna banka, kao i ojačati regionalnu saradnju.
Ovaj dokument sem toga sadrži i ocene Komisije o drugim zemljama koje se nalaze u različitim fazama procesa pridruživanja, uključujući Hrvatsku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Albaniju i Tursku. Pun izveštaj Komisije o napretku u procesu pridruživanja biće zvanično predstavljen u sredu, 10. oktobra, nakon čega će ga komesar za proširenje Štefan File detaljno obrazložiti vlastima u Beogradu, dan kasnije 11. oktobra.

Albanci, Priština, nezavisnost

Izgubili rat u Srbiji, dobili u Briselu | Foto: FoNet / EPA

Osnovni politički preduslov za dobijanje datuma za otvaranje pregovora je nastavak dijaloga s Prištinom i implementacija ranije postignutih dogovora, rečeno je večeras Tanjugu u kabinetu potpredsednice Vlade Srbije za evropske integracije Suzane Grubješić.
U izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, kako navode u kabinetu potpredsednice, ta evropska insitrucija daće punu pošrsku novoj vladi da nastavi sa reformama, posebno imajući u vidu činjenicu da je ova vlada formirana pre dva meseca, a da se Izvestaj odnosi na prethodnih dvanaest meseci.

"Izveštaj će zvanično i javno biti objavljen 10. oktobra i tada ćemo moći i zvanično da ga komentarišemo i analiziramo. Ono što mozemo u ovom trenutku da kažemo, a što svi znaju, i što je više puta javno saopšteno - osnovni politički preduslov za dobijanje datuma je nastavak dijaloga s Prištinom i implementacija ranije postignutih dogovora", rečeno je u kabinetu potpredsednice Vlade Srbije.
 
Poslednji komentari
  • cetnik Vreme: 22.10.2012 04:43h

    kosovo-samo-srbija-to-svatko-zna-ali-vise-ima neprijatelja-tesko-ce-se-srbin-odbraniti-izdajnika puna-srbija-srbin-je-to-za-sluzijo-zato-sto-vise voli-petelja-nego-svoje-dete-caoooooooooo

  • lidija Vreme: 11.12.2012 00:27h

    Isti ovakav je i granicni prelaz sa crnom gorom!!Da li ce nas iko pitati sta zelimo ili ce uvek da ide ono sa rts"vase pravo da znate sve"tj u prevodu da neznate nista i da vas ne pitaju nista

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP