Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NEMA KRIVIČNIH PRIJAVA

"Pse rata" niko ne traži i pored zakona

Autor: "Naše novine" | 26.01.2015 - 09:56:00h | Komentara: 5

Za tri meseca, koliko se primenjuju izmene krivičnog zakona koje propisuju kažnjavanje osoba koje učestvuju na stranim ratištima, u Tužilaštvu do sada nije podneta ni jedna krivična prijava.

Radomir Počuča u Novorosiji | Foto: Facebook Radomir Počuča

Radomir Počuča u Novorosiji | Foto: Facebook Radomir Počuča

Prošlo je skoro tri meseca od kada su usvojene izmene Krivičnog zakona, koje propisuju kažnjavanje osoba koje učestvuju u sukobima na stranim ratištima, a do danas ni jedna prijava protiv njih nije podneta.
Za to vreme mnogi Srbi, poput Radomira Počuče, na društvenim mrežama  hvale se uspešnim akcijama na ratištima širom sveta, pišu "Naše novine".

Dopunjeni Krivični zakonik sadrži dva nova krivična dela - učestvovanje u ratu u stranoj državi i organizovanje učestvovanja u ratu u stranoj državi. Za prvo, u zavisnosti od toga da li se u ratu učestvuje kao pojedinac ili u sastavu grupe, zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do osam godina, a za organizovanje učestvovanja od dve do 10 godina.

U Republičkom javnom tužilaštvu, međutim, kažu da za ova dva dela nema podnetih prijava.

- Prema statističkim izveštajima, u periodu od 18. oktobra do 31. decembra 2014. godine, za krivično delo učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu iz člana 386a i krivično delo organizovanje učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu iz člana 386b krivičnog zakonika nije bilo prijavljenih osoba - kažu u Tužilaštvu.

Državljani Srbije koji su bili na stranim ratištima imali su rok od osam dana od usvajanja zakona da se vrate u zemlju i ne budu kažnjeni.

Meho Omerović, predlagač izmene zakona, koji je i član skupštinskog Odbora za kontrolu bezbednosti, veruje da se većina i vratila.

- Verujem da se veći deo onih koji su bili tamo i vratio kako ne bi potpali pod udar zakona. Oni koji su ostali, predmet su Tužilaštva. Zakon mora da važi za sve. S druge strane, sigurno je da je novi zakon sprečio odlazak građana Srbije na strana ratišta, a to je i bio jedan od osnovnih ciljeva - kaže on.

Zakon koji treba da kazni ratne plaćenike posledica je sve češćih odlazaka građana Sandžaka na poprište sukoba poput Sirije. Stručnjaci za bezbednost ukazivali su da je njihovo procesuiranje neophodno jer ti ljudi po povratku u našu zemlju predstavljaju društvenu opasnost i dovode do narušavanja međunarodne saradnje Srbije i zemalja u koje oni odlaze. S druge strane ima i onih koji ratuju na teritoriji Ukrajine.

Muftija Srbijanski Muhamed Jusufspahić rekao je da su odavno pojedini ratni plaćenici trebalo da budu uhapšeni. Na taj način, istakao je, bili bi znak za svakoga ko namerava isto da učini. Kao primer naveo je vehabiju Gorana Pavlovića Abdulaha (48) iz Beograda, koji se preselio u Gornju Maoču.

- Imamo državu koja ih je pustila da šetaju. Nije ih hapsila do te mere da sam pomislio da su oni saradnici - upozorava Jusufspahić.

Profesor Fakulteta za bezbednost Zoran Dragišić objašnjava da je, s obzirom na dokaze koje je potrebno sakupiti da bi se neko krivično gonio, prerano govoriti o tome.

- Taj zakon, odnosno dva nova krivična dela postoje i to je najbitnije. Da bi se neko uhapsio potreban je da bude dostupan nama, a i da postoje pouzdani dokazi da je učestvovao na stranom ratištu, kaže Dragišić za "Naše novine".

Poslednji komentari
  • pero Vreme: 26.01.2015 10:42h

    Za srbe nevaze zakoni, nens tog zakona u Srbiji koji se upotpunosti primenjuje.

  • lana Vreme: 26.01.2015 11:05h

    ma šta vas boli dali ću ratovati ili se kresati u inostranstvu

  • Mrmot Vreme: 26.01.2015 12:33h

    Zakon i nije donet da bi se sprovodio već čisto da se ispuni forma,da neobavešteni pomisle da je ovo normalna država...

  • Kazi Prst Vreme: 26.01.2015 15:48h

    To je znak koliko Tuzilastva rade. Prema zakonu, svaki tuzioc kada nesto cuje, da se radi o krivicnom delu,mora da preduzme odgovarajuce mere, bez obzira ima ili nema krivicnih prijava. Novine svaki dan pisu o ucestvovanju osoba po ratistima, Ukrajine, ISIS-a, i dr, a tuzilastvo spava. Zar nije dokaz to kada novine pisu za odredjene osobe pod punim imenima i prezimenima? Evo ovaj Pocuca npr kao, i jedno 500-1000 drugih samo u Ukrajini. A po drugim ratistima? Ali neki Srbi tacnije olos, misle da su jaci od zakona. Zasto, zato sto je pravni sistem slabiji od njih.

  • Bulla Vreme: 26.01.2015 21:12h

    Ko piše ove članke,jel' neki novinar sa MegaBrenda? definicija 'Psi Rata' je daleko od ovih momaka koji su otišli da pomognu prijateljskom Ruskom narodu, a ne da profitiraju na ljudskoj nesreći.. Što ne objavljujete slike (kojih ima more) što regularna i paravojska Urkrainskih snaga javno ističe SS obeležja kao i Kukaste krsteve (Svastike) na svojoj opremi kao i vozilima ... a takođe ima more video snimaka gde ta ista Ukrainska vojska likividira po njivama zarobljene civile i one koji se izjasne kao Rusi

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP