Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SUKOB U VLADI ZBOG MERA NOVOG MINISTRA

PUPS: Lazare, ne diraj u penzije! SNS: Penzioneri, ne dirajte Lazu!

Autor: M. K. - M. D. | 23.08.2013 - 07:30:00h | Komentara: 32

Ukoliko budući ministar finansija Lazar Krstić pokuša da zamrzne ili smanji penzije u okviru najavljenog stezanja kaiša, Partija ujedinjenih penzionera Srbije usprotiviće se tome, kaže za „Alo!“ Momo Čolaković, potpredsednik PUPS-a. Šef poslaničke grupe SNS-a u parlamentu Veroljub Arsić podseća Čolakovića da država treba da se brine o svim svojim građanima, a ne samo o penzionerima.

Mladi Lazar Krstić glavni problem Krkobabićevim kadrovima

Mladi Lazar Krstić glavni problem Krkobabićevim kadrovima | Foto: Rajko Ristić

Čolaković ističe da oko milion penzionera u Srbiji sa svojim mesečnim primanjima živi na rubu egzistencije i da troškovi ne mogu da se smanjuju preko leđa najstarijih sugrađana.


- Još ni sa kim nismo razgovorali na tu temu. Međutim, naš stav je poznat - penzije ne treba zamrzavati niti smanjivati. Treba omogućiti umereni rast, i to dinamikom kakva je i sad jer je jedino takva trenutno moguća. Ali ni takav rast penzija ne prati rast potrošačkih cena. Podsećam da od 1.709.255 penzionera oko milion njih ima mala mesečna primanja i da žive na rubu egzistencije. Zato nema prostora ni za smanjenje ni za zamrzavanje. Mi nismo ni za to da se poveća penzijski prag na 67 godina. Kada Krstić stupi na dužnost ministra i zvanično pokrene to pitanje mi ćemo mu činjenično ukazati zbog čega takva ideja sa socijalnog stanovišta nije najbolje rešenje. Verujemo da će imati razumevanja - ističe Čolaković.


Veroljub Arsić, prvi čovek naprednjaka u Skupštini Srbije, kaže za „Alo!“ da mladi stručnjak Lazar Krstić ima apsloutnu podršku njegove stranke i ističe da od PUPS-a očekuje da se ponaša u skladu sa celokupnom ekonomskom situacijom u državi.


- Ova Vlada treba da brine o interesima svih svojih građana, pa naravno i o penzionerima, a sve to zbog njhovih unuka - napominje Arsić i dodaje:
- Znate, često status penzionera u Srbiji bude ispolitizovan!


Budući ministar finansija, i to samo nekoliko dana pre nego što će i formalno preuzeti najteži resor u Vladi Srbije, poručio je da mu je cilj da manjak u budžetu svede sa ovogodišnjih 6,5 na najviše četiri odsto bruto domaćeg proizvoda u 2014.


- Da bi se to ostvarilo, moraćemo da preduzmemo i neke manje popularne mere. Mi drugog izbora nemamo ako želimo da zaustavimo dalje propadanje... Plate u javnom sektoru i penzije ne mogu u punoj meri da prate rast potrošačkih cena, pogotovo što se polovina novca za isplatu penzija obezbeđuje iz budžeta. Jednostavno novca za finansiranje tog rasta nema dovoljno i mi moramo da nađemo rešenje... Stezanja kaiša će svakako morati da bude ako mislimo da stabilizujemo javne finansije - rekao je Krstić za NIN.

Poslednji komentari
  • Stevan Vreme: 23.08.2013 08:31h

    Pocela je srbokretenizacija novajlije.

  • DDD Vreme: 23.08.2013 08:33h

    Udarite malo na ministarske plate penzionere ionako zive sahranjujete i sa ovom socijalnom penzijom. Nikome ne pada na pamet da poveca penzije. GDE CE VISE DA SMANJE ne bi me iznenadilo ni da ukinu.

  • Nenad Vreme: 23.08.2013 08:49h

    Izgleda da su samo naprednjaci iz aktuelne vlade za Lazu.

  • mila Vreme: 23.08.2013 09:06h

    Ako treba diraj i penzionere ali one sa visokim primanjima. Krkobabiceva jedna penzija skoro kao i moja za godinu dana, samo uvedi red i rad i disciplinu.

  • lala Vreme: 23.08.2013 09:07h

    veće penzije od prosečnog LD u srbiji treba smanjiti , one velike penzije treba skresati i dati penzionerima koji primaju po 100 evra hvala bogu oni penzioneri koji primaju do minimalca netreba ih dirati. ali PUPS u vladi oni se bore za svoje privilegije a ne za ostale penzionere

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP