Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SRPSKI DRŽAVNI VRH NA KONFERENCIJI U NEMAČKOJ

Put u EU vodi preko Berlina

Autor: I. Kljajić | 27.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Konferencija o zapadnom Balkanu, koja pod pokroviteljstvom nemačke kancelarke Angele Merkel počinje sutra u Berlinu, najavljena je kao kamen temeljac daljeg proširenja EU na taj region. Okupljanje premijera, šefova diplomatije i ministara privrede zemalja regiona pojačaće i srpska delegacija, koju čine Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Dušan Vujović.

Premijer Vučić imaće niz sastanaka koji će se završiti večerom s kancelarkom Merkel

Premijer Vučić imaće niz sastanaka koji će se završiti večerom s kancelarkom Merkel | Foto: FoNet - AP

Premijer Srbije već danas putuje u Nemačku i sastaće se sa nemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom, kao i sa predstavnicima Svetske banke. Vučić će drugog dana posete razgovarati prvo s predstavnicima kompanije “Goldman Saks”, a zatim će se sastati s predsedavajućim Veća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom, kao i premijerom Crne Gore Milom Đukanovićem. Po završetku konferencije o zapadnom Balkanu, srpski premijer će prisustvovati radnoj večeri sa kancelarkom Merkel i ostalim učesnicima skupa.


Kako je najavljeno iz Vlade Srbije, radnu posetu Berlinu Vučić će završiti susretom sa zamenikom kancelara i ministrom ekonomije i energetike Nemačke Zigmarom Gabrijelom.

Ističući značaj berlinske konferencije, ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc je izjavio da evropski mirovni projekat, kao i EU, neće biti potpuni bez zapadnog Balkana.

- Zapadni Balkan je bio i ostaje težište spoljne politike Austrije. Zbog akutnih kriza u Ukrajini i na Bliskom istoku sam veoma zahvalan nemačkoj kancelarki Angeli Merkel što je inicirala ovu konferenciju u Berlinu... Iskustva devedesetih pokazuju da zapostavljanje regiona zapadnog Balkana pre ili kasnije ima negativne posledice. Ekonomska i socijalna situacija u regionu moraju biti poboljšane, pre svega pomaže približavanje EU, a o tome želimo da razgovaramo na konferenciji, kao i o putevima budućnosti - izjavio je Kurc.

Dan posvećen zapadnom Balkanu počeće konferencijom ministara privrede, koju će otvoriti nemački ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel. Na dva panela razmatraće se pitanja energetike, tehnologije, infrastrukture, podsticanje zapošljavanja, male i srednje privrede, kao i investicija. Uslediće sastanak ministara inostranih poslova regiona, a zatim će biti održan zajednički skup u sedištu nemačke kancelarke sa premijerima regiona i predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom. Iz Brisela će u Berlin stići i komesar za proširenje Štefan File, koji će učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova, dok će se komesar za energetiku Ginter Etinger sresti sa predstavnicima privrednih subjekata iz regiona.

Pozivu Merkelove odazvali su se najviši zvaničnici Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Kosova, a očekuje se i učesće visokih predstavnika Hrvatske, Slovenije, Austrije i Francuske.

Tači traži pare


Na berlinski skup dolazi i kosovski premijer Hašim Tači sa ministrima spoljnih poslova i finansija Enverom Hodžajem i Besimom Bećajem. Priština je najvila da će predstaviti i konkretan plan za promociju projekata o mogućem investiranju na Kosovu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP