Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

DOVIĐENJA

Putuj, Evropo!

Autor: E. A. | 10.10.2012 - 14:50:00h | Komentara: 8

Evropska komisija, kao što se očekivalo, nije preporučila davanje Srbiji datuma početka pregovora sa EU. Umesto toga, preporučeno poboljšanje odnosa sa Kosovom.

Izveštaj EK o napretku Srbije danas je na Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta pročitao komesar za proširenje Unije Štefan File. U tom izveštaju se konstatuje da je Srbija napredovala na evropskom putu, ali se ističu i slabosti u oblasti vladavine prava. Takođe, traži se i konstruktivno angažovanje u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Putuj, Evropo, i ne misli na nas

Putuj, Evropo, i ne misli na nas

 Godišnji izveštaj EK, koji je evropski komesar za proširenje Štefan File danas zvanično predstavio Spoljnopolitičkom odboru EP, predstavlja detaljnu sliku napretka ka dostizanju evropskih standarda koji je Srbija ostvarila tokom proteklih godinu dana.

Kao što se i očekivalo, Komisija ove godine nije predložila Evropskom savetu da Srbiji dodeli datum početka pregovora o pridruživanju, što je sledeći korak nakon dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU. Razlog za to je zastoj u dijalogu Beograda i Prištine, kao izostanak primene dosad postignutih dogovora.
"Nakon izbora i uspostavljanja nove vlasti, Srbija treba da nastavi da se konstruktivno angažuje u sledećoj fazi dijaloga kako bi ostvarila dalji napredak na vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom", kaže se u izveštaju.
Dodaje se i da je "novo srpsko vođstvo naglasilo rešenost da sprovede sve dogovore u dijalogu s Pristinom i krene u rešavanje širih političkih pitanja".
"Sprovođenje tog obećanja ključno je za napredak Srbije u novoj fazi integracije u EU", navedeno je u izveštaju.
EK navodi i da "regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi formiraju značajan deo procesa napretka Srbije ka EU".
Kada je reč o drugim temama, Komisija je konstatovala da Srbija nastavlja da ispunjava političke kriterijume iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i da su protekli izbori pokazali da je demokratija konsolidovana i da Srbija a u potpunosti saradjuje sa Haškim tribunalom, mada treba još da radi na otkrivanju mreže pomagača haškim beguncima.
Međutim, kada je reč o vladavini prava i posebno o reformi pravosuđa, Komisija je utvrdila veoma skroman napredak tokom protekle godine i poručila da je neophodno doneti novu strategiju reforme.  
Poslednji komentari
  • dragana Vreme: 10.10.2012 17:06h

    ako se ispune svi uslovi za ulazak u EU sledeci korak je trazenje MILOSA OBILICA, zar se nevidi da nas nece u EU.

  • radomir Vreme: 10.10.2012 18:45h

    Znaci evropska unija, koja nije postovala nas teritorijalni integritet sada trazi da Srbija postuje teritorijalni integritet tkz. kosova!?Treba se osvestiti i shvatiti da Srbija, a ne evropa ,nema alternativu.

  • zamanja Vreme: 10.10.2012 18:46h

    Ja za ovo krivim onoga sto nije ponosan i one za koje evropa nema alternativu a Srbiju ko sisa.

  • Republika Srpska Vreme: 10.10.2012 19:30h

    EU ucene Posto EU i SAD,posle dugog niza godina, nisu uspele u nameri da zaokruze Kosovsku nezavisnost i tako dosli u pat poziciju, resili su da ucene Srbiju zahtevom za priznavanje teritorijalnog integriteta Kosova, jer su svesni da samo ako sama Srbija to uradi Kosovo ce moci do pune nezavisnosti. Ovaj zahtev treba da se ispuni da bi Srbija dobila datum za pocetak pregovora. Postavlja se logicno pitanje koji zahtev ce biti na papiru za uclanjenje Srbije (mozda nezavisnost Vojvodine, Sandzaka, Juga Srbije itd). Ima li neko u vlasti u Srbiji smelosti da podigne glavu i da vec jednom kaze: Stop,dokle vise. Pa makar to i znacilo zbogom Evropo. Ponizavanja ove nase zemlje je stvarno dosta.

  • srbija Vreme: 10.10.2012 20:08h

    dosta je bilo !necemo u EU!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP