Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

NOVI IZBORI SVAKAKO MENJAJU MINISTRA PRIVREDE

Radulović uzalud spremio ostavku

Autor: Novosti.rs | 25.01.2014 - 22:33:00h | Komentara: 1

Ministar privrede verovatno će zajedno sa ostalim kolegama u Vladi obavljati redovne poslove dok čeka naslednike

Uprkos tome što se Saša Radulović danas najavio ostavku, velike su šanse da će, bar formalno, u fotelji ministra privrede morati da sačeka naslednika. Isto se „piše“ i ostalim članovima Vlade, koji će biti dužni da ostanu na dosadašnjim poslovima sve dok ne stigne nova garnitura.

Saša Radulović

Saša Radulović | Foto: Emil Čonkić

 
Pre nego što je obelodanjeno da se Srbija sprema za nove izbore, Radulović je obavestio javnost da odstupa sa čela Ministarstva privrede. Taj gest pratilo je objašnjenje da „nema političke volje za sprovođenje reformi“.
U uobičajenim okolnostima, njegova ostavka stigla bi na sednicu Vlade, zatim bi je premijer prosledio parlamentu, a kraj njegove ministarske karijere u ovom mandatu bio bi čim se o tome obaveste poslanici na sednici. Međutim, sprema se raspuštanje parlamenta kao uvertira za vanredne izbore, pa su minimalne šanse da se Skupština okupi samo da bi narodni tribuni primili k znanju Radulovićevu ostavku.
Prema Zakonu o Vladi, ministar koji je podneo ostavku dužan je da vrši tekuće poslove dok mu ne prestane mandat. Dakle, na papiru Radulović će biti ministar bar do proleća. I ostali članovi sadašnjeg kabineta Ivice Dačića neće moći da se okrenu samo kampanji, jer će Vlada morati da nastavi posao u tehničnom mandatu.
Kad će se formalno razići aktuelni ministarski sastav zavisi od brzine postizborne kombinatorike. A šta će dotad moći da rade nigde nije precizirano, pa će se, kao i u ranijim sličnim situacijama, sve rešavati u hodu. Zakon propisuje da, čim predsednik države potpiše ukaz o raspuštanju Skupštine, počinje tehnički mandat Vlade, a premijer i ministri tada mogu da „vrše samo tekuće poslove“.
Oni ne mogu da predlažu zakone, niti da postavljaju državne službenike. Izuzetak su propisi čije donošenje „nalažu potrebe države, interesi odbrane, prirodna, privredna ili tehnička nesreća“.
Aktuleni poslanici posle raspuštanja parlamenta zadržavaju sva prava dok se ne potvrde mandati najmanje dve trećine njihovih naslednika.
Poslednji komentari
  • milika Vreme: 25.01.2014 22:59h

    Ovo je velika steta . Jedini PRAVI covek,strucan, pametan, realan, koji govori istinu i u koga jedino verujem koji je pruzao nadu. Steta, ponovo idemo nazad u lopovluk, plate i penzije sve manje, neradnici i dalje imaju vise plate od radnika koji rade za njih tuga :((((

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP