Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

VUČIĆ NAJAVIO

Referendum o Kosovu?!

Autor: Milica Dakić | 22.04.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Kraće je trajala deseta runda pregovora u Briselu, posle koje je parafiran sporazum između Beograda i Prištine, nego jučerašnja sednica Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Vrh naprednjaka je više od šest sati iza zatvorenih vrata raspravljao o sporazumu, a lider Aleksandar Vučić najavio je po završetku da će ministri iz redova njegove partije danas na sednici Vlade Srbije pružiti podršku ovom dokumentu, ali nije isključio ni mogućnost referendumskog izjašnjavanja o ovom pitanju!

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Đorđe Kojadinović

Vučić je objasnio da ga je GO ovlastio da, ukoliko se „ne uspostavi jedinstvo naroda, jedinstvo ljudi u Srbiji o prihvatanju sporazuma“, Predsedništvo SNS-a, a ne Glavni odbor, naredne nedelje odluči o tome kako i na koji način pitati građane da se izjasne da li prihvataju briselski sporazum.


- Ne isključujem ni referendum o ovom pitanju. Ukoliko budem procenio, Predsedništvo SNS-a u narednoj nedelji može da donese odluku kako i na koji način da pitamo građane da li podržavaju ono što smo uradili. Želim da kažem da to nije pitanje da se neko skriva iz naroda jer nije u stanju da donese takvu odluku. Ja se ne krijem, otvoreno kažem šta je za Srbiju bolje ili manje loše. Ako do toga dođe - ne kažem da je doneta takva odluka - niko se ni iza koga neće kriti i jasno ćemo reći koji su naši stavovi - rekao je Vučić i dodao da je spreman da razgovara sa svima koji se protive sporazumu.

Vučić ne prihvata tezu da su predstavnici vlade bilo koga ili bilo šta izdali.
- Borili smo se svim srcem. Srbi južno od Ibra zadovljniji su sporazumom nego Srbi na severu, ali znaju da će SNS uvek štititi njihove interese - dodao je prvi čovek naprednjaka. On je najavio da će u sredu ili četvrtak biti održana sednica Skupštine Srbije, na kojoj će poslanici dati svoju reč o sporazumu, a da bi u tom trenutku trebalo da bude obavljen i razgovor sa Srbima na Kosovu.

Za podršku sporazumu juče je glasalo 377 članova GO, dvoje ih je bilo uzdržano, a osmoro protiv. Sednica se odužila jer je bilo oko 30 govornika, a kako „Alo!“ saznaje, protiv sporazuma juče je glasalo osam članova Glavnog odbora sa Kosova i Metohije, među kojima je i Krstimir Pantić, bivši predsednik opštine Kosovska Mitrovica i zamenik direktora vladine kancelarije za KiM.

Istovremeno, ali za neuporedivo manje vremena, jednoglasnu odluku o podršci sporazumu donelo je i Predsedništvo SPS-a.

- Postigli smo najviše što smo mogli, više nego što se očekivalo i u Briselu. Prvi put smo na kraju razgovora imali zahteve upućene Prištini, rečeno im je da ne igraju igru i da su naši zahtevi legitimni. Ovo je manje zlo nego ponovno vraćenje u poziciju da se o nama odlučuje bez nas, imajući pri tome u vidu realnu mogućnost za intervenciju protiv Srbije - nije bio isključiv Ivica Dačić. On je najavio da nas tek čekaju dodatni pregovori o SPC, zaštiti verskih i kulturnih objekata, povratku raseljenih, pitanju imovine, telekomunikacija, energetici...

Vensan Dežer

Vensan Dežer | Foto: Rajko Ristić

Maratonac Dežer poručio: Srbijo, trči ka EU!


Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer, koji je juče u Beogradu istrčao polumaraton od 21 kilometar, poručio je na cilju da je nekad teško trčati trku, poput one u približavanju Evropskoj uniji, ali da je, kada je cilj jasan, on i dostižan.
- Morate biti u treningu, učiniti mnoge napore i vredno raditi, ali kad imate jasan cilj, on je dostižan, to je ono što Srbiji želim što pre - u sportskom duhu je poručio Dežer. Savet ministara Evropske unije danas u Luksemburgu raspravlja o dodeljivanju datuma za početak pregovora o pridruživanju Srbije, a nakon parafiranja briselskog sporazuma, očekuje se pozitivan odgovor.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP