Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

POVODOM GODIŠNJICE

Rezolucija o Srebrenici i u Kongresu SAD

Autor: Blic | 13.06.2015 - 16:57:00h | Komentara: 1

Posle najavljenih rezolucija o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN i Evropskom parlamentu, takva inicijativa se pojavila i u Predstavničkom domu Kongresa SAD.

Američki kongres

Američki kongres | Foto: Profimedia

Kristofer Smit, republikanski kongresmen iz Nju Džerzija, je predložio, a 29 njegovih kolega iz Republikanske i Demokratske partije podržalo, rezoluciju kojom se osuđuje “genocid koji su snage bosanskih Srba počinile nad Bošnjacima u Srebrenici”.

U dokumentu se navodi da Predstavnički dom smatra da su snage Srba u BiH tokom rata 1992 - 1995. počinile etničko čišćenje i genocid, kao i da “osuđuje izjave koje negiraju ili dovode u pitanje to da je masakr u Srebrenici genocid”.

U predlogu rezolucije se navodi i da se “SAD ohrabruju da zadrže i reafirmišu politiku podrške nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”, zatim miru i stabilnosti u jugoistočnoj Evropi i pravu na povratak izbeglih i raseljenih.

Dokumentom se izražava zalaganje za otkrivanje istine o svim nestalim licima iz Srebrenice i BiH, izražava se podrška radu Haškog tribunala za ratne zločine i pozdravljaju hapšenja optuženika, pre svih Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Kongresmeni izražavaju poštovanje prema “hiljadama nevinih ljudi” koji su ubijeni u Srebrenici, ai i prema svima s prostora bivše Jugoslavije, “iz Srbije, BiH i drugih zemalja” koji su rizikovali ili žrtvovali svoje živote u borbi za ljudska prava.

Ova inicijativa u Kongresu SAD, kao i u UN i parlamentu EU, dolazi povodom 20. godišnjice srebreničkog masakra, koja se obeležava 11. jula.

Poslednji komentari
  • Milorad Vreme: 14.06.2015 15:27h

    Moramo inicirati Rezoluciju o genocide nad Srbima u 20 veku. Vatikan je izvršio nad nama Srbima 3 genocida u 20. veku. Prvi, 1914 godine, Drugi 1941 I Treći najstravičniji genocide sa radio aktivnim bombama koje je NATO privatna vojska vatikanskih jezuita 1999 godine bacila na nas. Pod direktnom komandom Vatikan napale su nas 19. katokičkih država zajedno 1999 godine I bacile genocidne bombe na Srbiju. Nakon Rezolucije nad Srbima u 20. veku moramo od Vatikana I 19 katoličkih država da tražimo odštetu I da migriramo sa ovih prostora jerće nas KANCER pokositi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP