Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ALEKSEJ PUŠKOV TVRDI

Rezolucija o Srebrenici pritisak na Srbiju zbog Rusije

Autor: Srna | 17.06.2015 - 09:13:00h | Komentara: 1

Projekat britanske rezolucije je, pre svega, pritisak na Srbiju jer ne pristaje da uvede sankcije Rusiji, rekao je predsednik Komiteta Dume za međunarodne odnose Aleksej Puškov.

Srebrenica

Srebrenica | Foto: Profimedia.rs

- Pretpostavljam da je rezolucija forma u kojoj se Srbiji šalje signal krajnjeg nezadovoljstva pojedinih zapadnih krugova - rekao je Puškov.
On je naveo da je rezolucija i pokušaj da se negativno utiče na odnose Srbije sa BiH, da se suprotstave Beograd i muslimani na Balkanu, a treći razlog je da se još jednom potvrdi ispravnost agresije NATO protiv Jugoslavije.
Povodom mogućnosti da Moskva uloži veto na britansku rezoluciju o Srebrenici, Puškov kaže da je Rusija uvijek podržavala Srbiju kada je jasno iskazivala svoju poziciju i branila njenu bezbednost i suverenitet.
On je ocenio da se Srbija nalazi u procepu između Rusije i zapadnih država zato što je jedina zemlja u Evropi koja teži ulasku u EU, ali koja odbija da uvede sankcije Rusiji.
- Srbija nije jedina zemlja na toj vododelnici, ali je možda najvidljivija. Ona se nalazi u procepu između dve krupne geopolitičke formacije, ne samo zato što je već bila podvrgnuta agresiji, već i zato što je jedina zemlja Evrope koja teži ulasku u EU, ali koja odbija da uvede sankcije Rusiji - rekao je Puškov za "Politiku".
On je ocenio da takav položaj ne dovodi u pitanje bezbednost Srbije i dodao da trenutno na Balkanu, "osim ako ne bude nekih veoma aktivnih spoljnih pokušaja destabilizacije, nema dovoljno `goriva` za regionalni rat".
Komentarišući da li će Turski tok proći kroz Srbiju, Puškov je rekao da je u ovom trenutku rano govoriti o tome, kao i da je sada najvažnije da taj projekat uspe na nivou Rusije i Turske.
- Mislim da se Ankara neće odreći Turskog toka, jer joj on daje mnogo veću političku i ekonomsku težinu na Bliskom Istoku i u južnoj Evropi, tako da bi Turski tok mogao da dobije i nastavak u obliku distributivne mreže gasovoda kroz Evropu, uključujući i Srbiju - rekao je Puškov.
Poslednji komentari
  • вера Vreme: 17.06.2015 09:52h

    Сребреница ће увек бити средство за "уразумљивање" Србије и Републике Српске, док се ово питање не истера на чистац.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP