Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREDSEDNIČKA TRKA POČELA DVE GODINE PRE ROKA

Rusi lansirali Tomu za drugi mandat!

Autor: E. A. | 06.02.2015 - 07:00:00h | Komentara: 7

Iako je na potencijalne protivkandidate sasuo drvlje i kamenje zato što su prerano poleteli da zauzmu njegovo mesto, predsednik Tomislav Nikolić je samog sebe lansirao u trku za novi predsednički mandat, i to sa ruskog portala „sputnjik“.

Kandidaturu za  predsednika  države najavio  i Boris Tadić

Kandidaturu za predsednika države najavio i Boris Tadić | Foto: Masanori Jošida

Istog dana, za predsedničku funkciju posredno se kandidovao i njegov prethodnik Boris Tadić, koji želi i treći put da zaposedne Andrićev venac, a da li će u tome uspeti ili će završiti u supi, kako je Nikolić zapretio potencijalnim rivalima Ivici Dačiću i Zorani Mihajlović, najviše zavisi od toga kome će se prikloniti neprikosnoveni lider Aleksandar Vučić.


Nikolić je zbog loših odnosa sa medijima u intervjuu na pomenutom ruskom portalu opisao obavljanje predsedničke funkcije kao svoj „usud i krst koji nosi“, ali je po svoj prilici spreman da to „breme“ ponese još jednom.

- Postavlja se pitanje jesam li spreman da ga nosim jednom ili dvaput? Ja bih, i zbog Srbije i zbog ljudi koje sam ovde okupio i zbog ideje koju još nismo ostvarili do kraja, da to traje toliko koliko Ustav predviđa - izjavio je Nikolić, aludirajući na ustavnu odredbu po kojoj predsednik može na toj funkciji ostati najduže dva petogodišnja mandata. Aktuelni predsednik je pre desetak dana oštro zamerio predsedniku socijalista Ivici Dačiću i potpredsednici njegovih naprednjaka Zorani Mihajlović što se samokandiduju za predsednika države.
Čak ih je uporedio s „petlovima koji prvi kukuriknu i zato obično završe u loncu“. On, međutim, kao da nije očekivao da je za treći predsednički mandat zainteresovan i Boris Tadić, koji izgleda misli da su ga svi prerano otpisali. Tadić je učinak Nikolića na mestu predsednika opisao kao katastrofalan.

- On je, nažalost, takav predsednik kako sam upozoravao u kampanji 2012. godine da će biti. Nikolić je već sam sebe toliko diskreditovao svojim izjavama i postupcima da je izlišno o tome i da pričam - naglasio je Tadić, koji je svoju formalnu kandidaturu ipak prolongirao za narednu godinu.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je preuranjena trka za predsednika više borba za podršku Vučića, jer će ishod ovih izbora odlučiti upravo to.
- Najčudnije od svega je to što svi hoće da budu predsednici i svi samo o toj funkciji pričaju, a niko od lidera ne pominje da bi hteo u premijersku fotelju, koja je daleko politički atraktivnija i važnija. Očito se svi ponašaju kao da se to mesto dugo neće uprazniti - smatra Vukadinović.

Za njega je Nikolić svakako prvi favorit, ali napominje da Tadić i Dačić nikako nisu bez šansi, pogotovo u drugom krugu, kada nastupa polarizacija među biračima. On je podsetio da smo i u prethodna dva izborna ciklusa za šefa države videli tesnu borbu - prvo je Tadić 2008. sa malom razlikom u broju glasova pobedio Nikolića, a onda je Nikolić 2012. sa skoro istom razlikom smenio Tadića.

Pobeđuje onaj koga podrži Vučić!

Prema najnovijim istraživanjima „Nove srpske političke misli“, među dosadašnjim potencijalnim kandidatima za predsednika najveće poverenje opredeljenih građana ima Ivica Dačić sa 9,9 odsto, što je za skoro polovinu više od Borisa Tadića sa 5,3 odsto, dok aktuelni šef države ima najslabiji rejting od svega 3,3 odsto. Najbolji pokazatelj zašto će od Vučićevog vetra u leđa zavisiti ko će od njih biti novi predsednik predstavlja njegov astronomski rejting od 53,4 odsto građana koji njemu najviše veruju.

Poslednji komentari
  • neka ga Vreme: 06.02.2015 10:04h

    Vode ali bi ih obrukao kad bi ga postavili i za portira obicne zgrade ili kuria da raznosi obicne novine.

  • milivoje Vreme: 06.02.2015 10:46h

    kakav drugi put .i ovo je iskoristio za sebe, navodnu fondaciju i uzi krug svojih saboraca. a od obecanja koje je dao nista.sto pre treba da se pomeri.narod brlja po kantama kako bi nasao koru hleba a gospodja se gadja haljinama od 2000 eura. Ispitati te uplate fondaciji, odakle su dosle i koje uplatio. sve je to muvanje.

  • Cane Vreme: 06.02.2015 10:54h

    Biće predsednik onaj za koga se odluči u američkoj ambasadi. Na žalost, tako je od 05. oktobra 2000. Jer da nije tako ne bi EU poslala Tomi čestitku za pobedu tri sata pre zatvaranja birališta. Slučajno? Ne verujem. Kod njih nije ništa lučajno.

  • pančo vanila Vreme: 06.02.2015 18:29h

    ne daj bože.

  • bojann Vreme: 07.02.2015 09:54h

    Covek ima sva prava da se kandiduje,prema tome....Bolje on nego osobe poput Cede i Pajtica...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP