Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

KO JE NOVI POTPREDSEDNIK IZVRŠNOG ODBORA SPS-A?

Ružićev zamenik sedi u četiri državne fotelje!

Autor: I. Ninić | 19.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 15

Đorđe Čabarkapa, novi potpredsednik Izvršnog odbora Socijalističke partije Srbije (IO SPS) i zamenik predsednika tog stranačkog organa, ministra bez portfelja Branka Ružića, bez saglasnosti Agencije za borbu protiv korupcije istovremeno sedi u četiri državne fotelje, otkriva „Alo!“.

Ko će kome, ako ne svoj svome:  Čabarkapa  i Ružić

Ko će kome, ako ne svoj svome: Čabarkapa i Ružić

Čabarkapa, koji je u ponedeljak izabran za potpredsednika IO SPS-a, trenutno obavlja funkciju zamenika direktora JP „Poslovni prostor“ u Rakovici, od 1. 9. 2012, člana UO Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača, od 15. 12. 2012, člana UO Turističke organizacije Beograda, od 24. 12. 2012, i člana UO Skupštine Državne lutrije Srbije,od 29. 12. 2012. Ukupna mesečna apanaža ovog socijaliste iznosi 145.000 dinara, ali mnogo veći problem od toga je to što Ružićev zamenik priznaje da za gomilanje funkcija nije tražio niti je dobio saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije.


U SPS „zaboravili“ dve fotelje!?
U saopštenju koje je SPS zvanično objavio povodom izbora Đorđa Čabarkape na funkciju potpredsednika IO, navodi se da je on trenutno „zaposlen kao zamenik direktora JP ‚Poslovni prostor‘ Rakovica i obavlja funkciju člana Skupštine Državne lutrije Srbije. Međutim, prema zvaničnim podacima Agencije za borbu protiv korupcije i Čabarkapinoj izjavi za „Alo!“, on sedi u još dve fotelje, i to u UO Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača i UO Turističke organizacije Beograda.

- Agencija traži podatke o imovini i funkcijama, što sam uredno predao. Oni valjda odgovaraju na to, ukoliko nešto nije u redu, je l‘ tako? Pravo da vam kažem, stvarno ne znam kako to sve funkcioniše, ali nisam tražio posebnu dozvolu ili mišljenje za obavljanje sve četiri funkcije. Spreman sam da zbog novog angažovanja u Izvršnom odboru SPS-a podnesem ostavku na funkciju zamenika direktora JP „Poslovni prostor“ Rakovica - rekao je Đorđe Čabarkapa za „Alo!“, bez objašnjenja šta će učiniti sa preostale tri državne funkcije.

Prema Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, funkcioner može da vrši samo jednu javnu funkciju, osim ako je zakonom i drugim propisom obavezan da vrši više funkcija (član 28). Druge funkcije je moguće istovremeno vršiti samo na osnovu saglasnosti, uz obavezu da u roku od tri dana od dana izbora, postavljenja ili imenovanja zatraži saglasnost Agencije.
Pošto Čabarkapa nije tražio niti je dobio saglasnost za obavljanje više funkcija, za svaki od tih prekršaja mu preti novčana kazna u rasponu od 50.000 do 150.000 dinara. Zakon propisuje i to da da sud u ovom slučaju funkcioneru može izreći zaštitnu meru zabrane da vrši određene poslove u trajanju do jedne godine.

Kako saznajemo, izbor Đorđa Čabarkape je kompromisno rešenje, koje je ugovoreno između Dačića i Ružića. Čabarkapa će ubuduće obavljati stranačke poslove na terenu i biće zamena za Ružića, koji se nakon rekonstrukcije preselio u Nemanjinu.

- U stranku ušao sa 18 godina, a sada imam 33 godine, prošao sam ceo stranački put. Bio sam funkcioner Socijalističke omladine Beograda i izbor na ovu funkciju je neki normalan stranački put - objašnjava on.

Indolentno i bahato ponašanje!

Zoran Stojiljković, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i profesor FPN-a, smatra da slučaj Đorđa Čabarkape ilustruje „raširenu praksu multiplikacija funkcija u u političkoj orbiti Srbije“.
- Čini se da politička elita gubi poverenje u jedan deo aktivista, pa daje funkcije samo malom broju odabranih i proverenih kadrova. Obavljati ključnu, operativnu političku funkciju u stranci i četiri javne funkcije bez saglasnosti je dokaz indolentnog i bahatog ponašanja političara i prema Agenciji i prema građanima - kaže Stojiljković za „Alo!“.

Poslednji komentari
  • kalča 007 Vreme: 19.09.2013 08:26h

    Pošteno i krupan je čovek nemože stati u jednu fotelju.Pod hitno ukinuti upravne odbore,izvršne odbore,savetnike direktora i sl.izmišljena radna mesta.Ej molim te savetnik direktora.....pa štaće mu ako je pametan a poznato je da pametnom čoveku ne treba savetnik?Ljudi trpe gladni a oni prigrabili po tri,četiri radna mesta.Tužna si državo moja!!!!

  • Aleksandar Vreme: 19.09.2013 08:33h

    ...tih kaki su ... ko cepovi ... samo sto ne popucaju

  • Srdjan Vreme: 19.09.2013 09:16h

    More motku narode u ruke...

  • Stevan Vreme: 19.09.2013 09:18h

    Kumulacija funkcija samo svedoci da tim likovima uopste nije stalo do toga da daju strucni doprinos poboljsanju rada subjekata u cijim organima su angazovani vec iskljucivo da pune svoje dzepove platama i nadoknadama koje im po tyom osnovu pripadaju. Svakom je jasno da jedan covek ne moze uspesno biti angazovan na tri-cetiri-pet funkcija. Ovaj sindrom je posebno uocljiv kod socijalista, izgleda da su oni najalaviji na funkcije, tacnije receno - lovu koja ih prati.

  • momazver Vreme: 19.09.2013 09:38h

    Slaatki su... ko BIM i BUM..a lice i na sefa...obojici fali jos kja rupica na kravati

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP