Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

VUČIĆ U VAŠINGTONU

SAD će ohrabriti EU da što pre otvori poglavlja sa Srbijom (VIDEO)

Autor: Beta | 04.06.2015 - 17:29:00h | Komentara: 0

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas se u Vašingtonu sastao sa brojnim zvaničnicima. Razgovarao je sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorijom Nuland, kao i sa zamenikom državnog sekretara Antonijem Blinkenom.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić | Foto: Oliver Bunić

Vučić i Nuland su razgovarali o evropskim integracijama Srbije i bilateralnim odnosima, saopštila je Vlada Srbije.
U razgovoru je bilo reči i o rešavanju slučaja braće Bitići, regionalnim izazovima u narednom periodu i energetskoj bezbednosti Srbije, zapadnog Balkana i Evrope, navodi se u saopštenju.

Vučić: Najveći izazov očuvati stabilnost regiona

Premijer je održao danas i predavanje o budućnosti Srbije i njenom putu ka EU na ''Džons Hopkins'' univerzitetu u Vašingtonu.


On je na predavanju rekao i da je Balkan i dalje osetljiv region, ali da se nada da će biti očuvana stabilnost. On je dodao i da Srbija ima tri glavna cilja, stabilnost - unutrašnju i regionalnu, stvaranje jake ekonomije i otvoreno demokratsko drutvo.


Obraćajući se prisutnima i domaćinu Danijelu Serveru, Vučić je naglasio da je Srbija stub stabilnosti u regionu i izneo detalje spoljnopolitičkih aktivnosti u poslednjih godinu dana, od posete albanskog premijera Srbiji posle skoro sedamdeset godina, preko posete Sarajevu, Zagrebu, do prve istorijske posete koju je imao prole nedelje u Albaniji.


Vučić je istakao da ''Srbija ima dobre odnose sa svim zemljama u regionu i istakao značaj dijaloga sa Pritinom, koji je u velikoj meri doprineo stabilnosti celog regiona" navedeno je u saopštenju Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s medijima.


Premijer je predočio i ekonomske mere, potom mere fiskalne konsolidacije, nove zakone, reforme pravnog sistema, kao i ozbiljne uslove za obezbeđenje političke i ekonomske stabilnosti Srbije.


- Balkan je i dalje osetljiv region, ali se nadam da ćemo uspeti da sačuvamo stabilnost. Prognoze za Srbiju nisu loše, ali najveći izazov za nas je da očuvamo političku stabilnost regiona. Mi u tome očekujemo političku podrku Evropske unije, izjavio je srpski premijer.


Uoči predavanja Vučić je razgovarao sa Danijelom Serverom, političkim analitičarom i profesorom na Džons Hopkins Univerzitetu.

Bilken: SAD će ohrabriti EU da što pre otvori poglavlja sa Srbijom

Vučić se sastao i sa zamenikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Antonijem Blinkenom, koji je kazao da će SAD ohrabriti EU da što pre otvori pregovaračka poglavlja sa Srbijom.

Vučić i Blinken su razgovarali o podršci evropskom putu Srbije, situaciji u regionu, dijalogu sa Prištinom i spoljnopolitičkim aktivnostima Srbije, saopštila je Vlada Srbije.

Tokom susreta premijer Vučić je istakao neophodnost političke podrške SAD evrointegracijama Srbije i dodao da je dosta učinjeno na očuvanju mira i stabilnosti u regionu. On je obavestio Blinkena o ekonomskim reformama koje sprovodimo i pozvao ga da poseti Srbiju.

Zamenik državnog sekretara izrazio je zadovoljstvo ličnim zalaganjem i ulogom premijera Vučića u regionu, kao i radom srpske Vlade.

On je izjavio da je sve što je do sada učinjeno dovelo da bliže saradnje kako Srbije i SAD, pozdravio ekonomske reforme i naglasio neophodnost većeg prisustva američkih investitora u Srbiji.

Tokom trodnevne posete SAD Vučić je juče razgovarao sa savetnicom za nacionalnu bezbednost predsednika Baraka Obame, Suzan Rajs, kongresmenom Majklom Tarnerom i predsedavajućim senatskog Komiteta za oružane snage Džonom Mekejnom.

Prvog dana posete, u utorak, premijer Vučić je razgovarao sa predstavnicima velikih američkih kompanija.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP