Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ZA KOŠTUNICOM

Samardžić i Petković napustili DSS

Autor: Tanjug | 15.10.2014 - 14:39:00h | Komentara: 1

Funkcioneri Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić i Petar Petković saopštili su danas da napuštaju stranku, dan nakon što je to učinio osnivač i dugogodišnji lider te partije Vojislav Koštunica.

Slobodan Samardžić

Slobodan Samardžić | Foto: FoNet

Samardžić je u pisanoj izjavi Tanjugu rekao da je Izborna skupština DSS od 12. oktobra napravila korenit preokret u programskom i personalnom pogledu.
"Tokom unutarstranačke kampanje, kao i u programskom govoru novoizabrane predsedice Stranke, Sande Rašković Ivić, promovisana je nova ideja "suverenizma", koja treba da zameni dosadašnju noseću ideju o političkoj i vojnoj neutralnosti", tvrdi on.
Samardžić je naveo i da je to ogromna razlika i veliko pomeranje u temeljnom opredeljenju DSS.
Samardžić je dodao i da je glasanje za članove Glavnog odbora pokazalo je da, uz nekoliko izuzetaka, nisu izabrane pristalice platforme Miloša Aligrudića.
Prema njegovim rečima, među njima je najveći broj osnivača i stranačkih uglednika koji su podržali program u potpunoj saglasnosti sa dosadašnjom politikom DSS, koju je utemeljio i vodio Koštunica.
"Ovo su razlozi koji me navode da istupim iz DSS - u stranku sam ušao iz političko-programskih razloga i iz istih razloga je napuštam - ne mogu da vidim sebe u stranci tog imena kako pluta niz struju koja Srbiju vodi u propast", rekao je Samardžić.

Nema popuštanja Prištini: Petar  Petković

Petar Petković | Foto: FoNet Dragan Antonić

Petković je, u takođe pisanoj izjavi, rekao da su nažalost, kadrovske promene u DSS, koje su bile potpuno prirodne, dovele do potpuno neprirodnih programskih promena u DSS.
"Žila kucavica Programa DSS jeste politička i vojna neutralost za koju se svog snagom zalagao njen utemeljivač Vojislav Koštunica", naveo je Petković.
On je naveo i da "kako u kampanji pre izbora, tako i u nastupima odmah nakon izbora, Sanda Rašković Ivić je promenu programa stranke postavila kao glavni zadatak u narednom periodu, zalažući se da „ideju neutralnosti koju smo promovisali i zastupali, treba da evoluira u ideju suverenizma".
"Pod izgovorom da suverenizmom DSS treba da se približi Rusiji, skrivena je opasnost koja zapravo Srbiju udaljava od Rusije, a približava je Evropskoj
uniji", rekao je Petković.
Prema njegovim rečima, kao što Ustav predstavlja branu otimanju Kosova, tako i politička neutralnost predstavlja branu ulaska Srbije u EU".
Petković je naveo i da druga promena na kojoj insistira Rašković Ivić je "takozvana demokratizacija stranke", dodavši da je izborna kombinatorika koju je Rašković Ivić odobrila "dovela do toga da je oko četrdesetak prvaka DSS, bukvalno izbrisano na izbornoj skuštini, budući da nijedan nije prošao za člana Glavnog odbora".
DSS je juče napustio i dotadšnji predsednik Izvršnog odbora Milovan Milošević nakon što je to ranije učinio Koštunica.
Rašković Ivić potom je poručila da joj je žao što je Koštunica napustio DSS ali i ocenila da je izneverio članstvo, jer je stranku napustio kada je najteže. U izjavi za Tanjug ona je negirala ocenu bivšeg lidera DSS da je stranka odstupila od političkog programa.
 
Poslednji komentari
  • руссиа томорров Vreme: 15.10.2014 17:56h

    Истина, појам СУВЕРЕНИЗАМ се појавио одскора међу десним странкама чланицама ЕУ, као одговор на економску кризу и недостатке концепта слободног протока људи и идеја (мултикутурализма) и превелике централизације у органима ЕУ. Али, то је све У ОКВИРУ ЕУ. А што се тиче ДСС, они никада нису деловали као демократска странка, ни по унутрашњем устројству ни по идеологији. Не знам шта ће им оно слово ''Д'' у скраћеници. Идејно су били ближе Димитрију Љотићу, а увек су били чиста инспирација насиљу, екстремизму, паљењу прелаза на КиМ, паљењу оних амбасада , убиству демократског премијера Ђинђића. Иако Коштуница није стајао иза тих догађаја, они који то чине само њега хвале и његов (Д)СС. Да ли су Легија и остало друштво можда погрешно схватили Коштуницу?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP