Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

ŠABIĆ O PRITSUPU INFORMACIJAMA

Samo se na Udovičića niko ne žali

Autor: Tanjug | 01.02.2015 - 10:18:00h | Komentara: 0

U prošloj godini na adresu poverenika za informacije od javnog značaja stiglo je 5.788 novih predmeta iz oblasti slobode pristupa informacijama i još 2.012 iz oblasti zaštite podataka o ličnosti, izjavio je poverenik Rodoljub Šabić.

Don Kihot:  Rodoljub Šabić

Rodoljub Šabić

- Nisu svi predmeti žalbe, ali većina jeste. Najveći predmet interesovanja na relaciji vlast-javnost jeste raspolaganje javnim novcem dobrima, budžetom, donacijom, javne nabavke, privatizacije i slično - rekao je Šabić u intervjuu za današnji "Kurir".

Prema njegovim rečima, statistički, najviše žalbi podneto je protiv Ministarstva unutrašnjih poslova - 310, potom Ministarstva pravde - 89 i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine - 71.

- Jedino ministarstvo protiv koga nije bilo žalbi je Ministarstvo omladine i sporta - dodao je Šabić.

On je rekao da, međutim, cifre ne govore sve, i istakao da ne misli da je MUP ministarstvo koje ima najlošiji odnos prema javnosti.
- Taj broj žalbi umnogome je logična posledica činjenice da je reč o ogromnom sistemu koji je svakodnevno u dodiru sa ljudima - napomenuo je Šabić.

Upitan koja ministarstva i javna preduzeća su u prošloj godini "rekorderi" u plaćanju kazni za nedostavljanje podataka od javnog značaja i o kojim sumama je reč, Šabić je rekao da je 2014. nekoliko ministarstava kažnjeno sa po 200.000 dinara.

- Među državnim organima kao posebno negativan primer izdvaja se Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta visokoškolskih ustanova, sa 600.000 dinara. Među javnim preduzećima to su Telekom sa 980.000 i Srbijagas sa 560.000 dinara - istakao je on.

Na pitanje da se kod Ministarstva odbrane, koje nije dostavilo informacije u vezi sa cenom remonta aviona i sa incidentom tokom Parade ponosa, radi o nepoznavanju zakonskih obaveza, Šabić je rekao:
- Pa, može biti da je posredi ili zabrinjavajuće nepoznavanje relevantnih zakona, ili svesno nastojanje da se izgradi ekskluzivna pozicija u kojoj će ministarstvo samo da ceni kada hoće, a kada neće da postupi po zakonu, odnosno odlukama i zahtevima nadležnih organa. Kako god bilo, ovakvim postupcima dovodi se u pitanje funkcionisanje pravnog poretka.

Šabić je ocenio da je najveći problem u postojećem zakonu o dostupnosti informacija i zaštiti podataka ličnosti to što je koncepcijski pravljen kao "krovni", i zasnovan na pretpostavci da će razradu dobiti u posebnim sektorskim zakonima, a to se nije dogodilo.
On je ocenio da su uvoz i distribucija opreme za praćenje i prisluškivanje u Srbiji potpuno liberalizovani i bez kontrole.
- U tom kontekstu, mogućnost da se prisluškivanjem, pored službi ovlašćenih za to, bave i 'službe' koje rade za tajkune, kriminalce, političke stranke ili ko zna koga, zapravo je realnost - upozorio je Šabić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP