Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

LIDER DS OSTAO BEZ JEDNOG OD NAJODANIJIH SARADNIKA

Šapić napustio Đilasa!

Autor: M. K. - M. D. - I. K. | 24.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 7

Nakon brojnih potresa koji već duže vreme drmaju Demokratsku stranku, njen lider Dragan Đilas je pretrpeo nov udarac, jer ga je napustio jedan od najodanijih saradnika.

Neće da bude krivac za sve: Aleksandar Šapić

Neće da bude krivac za sve: Aleksandar Šapić | Foto: Emil Čonkić

Prekipelo mu, pa je
odlučio da se povuče
i prestane da bude
dežurni krivac za sve

Aleksandar Šapić juče je obelodanio da je podneo ostavku na mesto Generalnog sekretara stranke, čime je izašao i iz Predsedništva demokrata. Kako saznajemo, ovoj odluci prethodilo je višemesečno nezadovoljstvo Šapića, koji više nije mogao da trpi pritiske vrha stranke.


Vojvođanski DS kupuje vreme!
Za rasplet u Demokratskoj stranci veliku važnost imaće i stav koji zauzme potpredsednik Bojan Pajtić, ali pokrajinski odbor DS-a za Vojvodinu još nije zauzeo stav o eventualnim kadrovskim promenama u stranci, već je odlučio da se on odloži do održavanja beogradskih i vanrednih parlamentarnih izbora. Kako je rekao Miroslav Vasin, predsednik ovog odbora i potpredsednik vojvođanske Vlade, zaključeno je da „svu energiju treba usmeriti na pripremu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore“.
- DS je stranka u kojoj se poštuju demokratska načela i svaka debata koja se vodi na organima stranke više je nego dobrodošla i doprinosi kvalitetu odluka koje ti organi donose - rekao je Vasin.

- Situacija u stranci je više nego napeta i sve se slama na nekolicini ljudi koji su ostali uz Đilasa. Oni trpe brojne napade, što iz stranke, što iz medija, mnogo kritika svaljuje se na njih. U takvim okolnostima Šapiću je prekipelo i na kraju je odlučio da se povuče i prestane da bude dežurni krivac za sve.
Kako sam čuo, razlaz sa Đilasom nije prošao mirno, prethodila mu je svađa u kojoj su pale stvarno teške reči - prenosi naš izvor iz redova demokrata i dodaje da je Đilas sada već bivšem genseku zamerio i pojedine istupe u javnosti koji su bili povod za dodatnu kritiku DS-a u medijima.
O ovom sukobu Šapić juče nije želeo da govori za naš list, već je samo kratko poručio: „Tačno je da sam podneo ostavku na mesto generalnog sekretara Demokratske stranke, i to iz ličnih razloga. Ostalo ne želim da komentarišem.“

Iako više neće biti u Predsedništvu stranke, on još nije vratio člansku kartu i za sada ne razmišlja o tome da napusti demokrate, a ostaje i na čelu opštine Novi Beograd.

Poznato je da u DS-u već duže vreme postoji grupa istaknutih članova nezadovoljnih postojećim rukovodstvom i rejtingom stranke, ali je prvi put protiv Đilasa ustao neko iz redova takozvanih „lojalista“, odnosno iz redova njegovog neposrednog okruženja. Istovremeno, Đilasova opozicija uveliko se priprema za Glavni odbor stranke, koji bi prema svim najavama trebalo da bude uvod u smenu aktuelnog lidera i održavanje vanredne izborne skupštine za koju se uveliko prikupljaju potpisi.
Glavni argument Đilasovim oponentima unutar DS je drastičan pad podrške u biračkom telu, što su pokazali i poslednji lokalni izbori. I poslednji javni istupi bivšeg predsednika Borisa Tadića govore da je u toku priprema terena za njegov povratak na kormilo stranke, a liderske ambicije gaji i nekadašnji potpredsednik DS-a Dragan Šutanovac.

Aleksandra Jerkov

Aleksandra Jerkov | Foto: Emil Čonkić

Jerkov: O nasledniku na GO
O nasledniku Aleksandra Šapića na mestu generalnog sekretara DS-a raspravljaće Glavni odbor stranke, najavila je portparol demokrata Aleksandra Jerkov.
- Ne znam da li će Glavni odbor već na sledećoj sednici, 18. januara u Novom Sadu, izabrati novog generalnog sekretara DS-a - poručila je ona i ponovila da je Šapić ostavku podneo iz ličnih razloga.
Inače, Šapić je član DS-a od 2005. godine. Obavljao je i dužnost predsednika Gradskog odbora DS-a u Beogradu, a zbog kratkog staža u stranci, mnogima je bilo iznenađenje njegovo postavljanje na mesto genseka.

Poslednji komentari
  • Vesna Vreme: 24.12.2013 08:19h

    Šapić je, na žalost, više odmagao nego pomagao. Mnogo puta je ds razapinjana zbog njegovih izjava, a mediji su moćna stvar.

  • Jovan011 Vreme: 24.12.2013 09:18h

    Toliko tekstova o Ganguli, kad ono sad nicim izazvan napada Djilasa. Iz dana u dan svasta jos ima da vidimo. A sta je istina, znaju demokrate. I naravno, lako je biti jak na tudjim ledjima. Sada se treba pokazati kada je najteze.

  • frajlaa Vreme: 24.12.2013 13:27h

    Šapiću nikada ni nije bilo mesto u politici, ne znam zašto je i pokušavao.

  • Vitez Vreme: 24.12.2013 16:13h

    Ma Šapić prodao Đilasa da ga ne jure zbog one afere na Novom Bg. Sve je ovo trgovina.

  • Vladislav Vreme: 24.12.2013 16:19h

    Koje preterivanje, i generalno preterano pridavanje značaja DS. Čovek dao ostavku na položaj, što ne znači ama baš ništa....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP