Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

VEĆINA ČLANOVA VLADE KRIJE IMENA I ZARADE SARADNIKA

Savetnicima
po 1.000 evra!

Autor: M. K. | 10.12.2013 - 07:36:00h | Komentara: 12

Većina ministara i dalje ne želi da odgovori našem listu, između ostalog, i koga su postavili za svoje savetnike i koliko ih tačno za taj posao plaćaju. Međutim, na osnovu odgovora koji smo dobili od malog broja ministarstava, ministri ne štede na svojim savetnicima i daju im maksimalnu naknadu za rad koju po zakonu mogu da im daju, a to je oko 119.000 dinara.

Vlada Srbije - ministri

Vlada Srbije| Foto: Dušan Milenković

Ne postoje zakonski kriterijumi za imenovanje posebnih savetnika, što znači da ministri imaju odrešene ruke da postave koga god hoće. Ti savetnici nisu u stalnom radnom odnosu u ministarstvima, već se njihova prava i obaveze uređuju ugovorom.

Kabinetski savetnici

Kada se govori o posebnim savetnicima, misli se na savetnike koji rade u kabinetima ministara. Po Zakonu o državnim službenicima, recimo, zvanje savetnik daje se svim zaposlenim u ministarstvima koji imaju visoko obrazovanje i najmanje tri godine radnog iskustva u struci. Ali, tu nije reč o posebnim, kabinetskim savetnicima već o „običnim” državnim službenicima.

Kad je reč o naknadi, iz Ministarstva finansija navode da posebni savetnik ministra Lazara Krstića ima 118.898 dinara, ali u odgovorima nisu napisali o kome se radi. Ni iz Ministarstva kulture nam nisu naveli ko je savetnik ministra i koliko je za to plaćen. Ali, u informatoru o radu piše da je u pitanju Zoran Perović i da je plaćen 118.897 dinara. Savetnik Branka Ružića, ministra bez portfelja, jeste Vladimir Ateljević, a naknada za njegov rad „iznosi okvirno 100.000 dinara”. Tolika primanja savetnika naveli su i iz Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva pravde, ali su izbegli da navedu imena savetnika. U informatoru o radu Ministarstva pravde navodi se da su posebni savetnici Radomir Ilić, Milica Dražić i Vuk Cucić, dok se u informatoru Ministarstva omladine i sporta ne navode imena dva posebna savetnika ministra, ali se navodi da je plata posebnog savetnika 118.897,14.

Vlada Srbije - ministri

Ministra privrede Sašu Radulovića savetuju Dušan Vasiljević, Miroslav Milenović i Ana Trbović, ministarku energetike Zoranu Mihajlović - Ljubomir Aksentijević i Jovana Jarić, a ministarku zdravlja Slavicu Đukić Dejanović - Radmila Ivanek, Biljana Šuša i Svetlana Vrga. U odgovorima našem listu ne stoji ni koliko su tačno ti savetnici plaćeni. Primanja savetnika, ali ni njihova imena nisu nam dostavili iz Ministarstava saobraćaja, rada, kao ni iz ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine.
Na ova pitanja ne odgovaraju ni iz ministarstava spoljnih i unutrašnjih poslova, prosvete, odbrane, poljoprivrede, prirodnih resursa, građevinarstva, regionalnog razvoja, kao ni iz dva kabineta ministara bez portfelja.

Posebni savetnik najviše može da ima 119,491,60
Odlukom o broju posebnih savetnika je uređeno i kolika mogu da budu njihova primanja. Naknada za njihov rad ne može biti veća od iznosa koji se dobija množenjem neto osnovice i koeficijenta za obračun i isplatu plate onog savetnika potpredsednika Vlade koji je u radnom odnosu u Vladi, a taj koeficijent isti je kao koeficijent državnog službenika na položaju koji je razvrstan u četvrtu grupu položaja (6,32). Osnovica za obračun i isplatu plata za državne službenike je u neto iznosu od 18.906,90 dinara.

Poslednji komentari
  • Sladjana Vreme: 10.12.2013 07:52h

    Bravo za vas! A posle ovoga se raspitajte koliko ima penzionera u državnoj upravi koji, pored penzije, primaju visoke plate i isto su savetnici. Na primer, počnite od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. U samoj Upravi ima penzionera savetnika, a imamo i upravnike zatvora penzionere. U S. Mitrovici upravnik je penzioner, u Nišu, isto penzioner bivši vojni kontraobaveštajac, u Požarevcu isto upravnik penzioner....

  • MIKO Vreme: 10.12.2013 09:26h

    Treba ukinuti savetnike samo uzimaju bezpotrebe novac gradjana ,tu su njihove sekretarice vozaci vozila ,Nisu troskovi 1000 evra vec mnogo mnogo vise,

  • DR Gane Vreme: 10.12.2013 09:32h

    E za tu pojavu moj bivši direktor je imao izreku: ,,Pametnom ne treba savetnik a glupog ne vredi savetovati ... ,, . Al za to je i bivši jer se nije uklapao u sistem !!!!!

  • Goxy Vreme: 10.12.2013 09:38h

    Autor ovog teksta bi imao mnogo vise materijala za pisanje i vecu vest od ove kada bi istrazio plate savetnika, pomocnika predsednika opstina i funkcionera opstina narocito po Beogradu i uvideo bi da su ovakve plate smesne. Ako mislite da ovo nije tacno vi proverite slobodno a ja vam predlazem da proverite opstinu Barajevo. Koliko imaju pomocika predsednika opstine, savetnika i koliko im je mesecna plata. To ce biti zanimljivo.

  • Toma Vreme: 10.12.2013 11:01h

    Kao stoi se vidi svakiministar ima najmanje 3 savetnika,javno,tajnoko znakoliko.Samimtim sto imaju toli9ke savetnije,ministri priznaju da iom,nmerstonedostajke da budu na celu ministarstava.Ovoje fini nacin da ministri zaposle svoje rodjAKE,PRIJATELJE,A MOZDA I KORUPCIJA JE U PITANJUU.Pored tyoga ti savetnici su u radnim odnosima paprimaju duple p;late.Sada vladajuca partija treba da da odgovor gradjanima, dokle ce tako.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP