Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

SMENA

Seča knezova u DS!

Autor: B. Majdarević - I. Kljajić | 28.12.2012 - 23:58:00h | Komentara: 22

Poslanici Dušan Petrović i Vuk Jeremić biće isključeni iz Demokratske stranke pošto su se suprotstavili odluci Glavnog odbora da vrate svoje mandate. Milan Marković i Dragan Šutanovac ponudili su preksinoć ostavke na poslanička mesta u Skupštini Srbije, ali će ih zadesiti potpuno različita sudbina.

Prekipelo mu: Đilas

Prekipelo mu: Đilas | Foto: Oliver Bunić

Kako „Alo!“ saznaje u vrhu DS-a, voljom lidera stranke Dragana Đilasa, bivši ministar odbrane će uprkos obavezujućoj odluci GO biti pošteđen, dok je bivši ministar državne uprave juče vratio poslanički mandat i istupio iz Demokratske stranke.


- Na zatvorenom delu sednice, Šutanovac i Marković su pristali da se povinuju odluci stranke da kao članovi bivše vlade vrate poslaničke mandate. Iako je bez reči prihvatio Markovićevu odluku da ode iz stranke, Đilas je za Šutanovca rekao da će o njegovoj ponudi da vrati mandat tek razmisliti. Očekuje se da Šutanovac kao iskusni partijski vojnik bude zadržan u redovima demokrata, dok je Marković već pušten niz vodu. Uostalom, njegov odnos prema mandatu i stranci vidi se i po tome što gotovo i da nije kročio u Skupštinu - objašnjava naš izvor iz DS-a.

Tvrd orah: Šutanovac

Tvrd orah: Šutanovac | Foto: FoNet

Za razliku od njih, Dušan Petrović i Vuk Jeremić otvoreno su rekli šta misle o pozivu stranačkog šefa i neće vraćati mandat ni posle ozvaničenja Đilasove inicijative.


Dušan Petrović

Dušan Petrović | Foto: Vesna Lalić

- Đilas ne voli Vuka, ali je Jeremić svestan da je bio jedan od najpopularnijih ministara u prethodnoj vladi, tako da nije ni uzeo u razmatranje Đilasov predlog. Iako se u odluci GO ne pominje ni rok do kada bivši ministri treba da vrate mandate niti sankcije ukoliko ne poslušaju, sva je prilika da će već posle praznika neposlušnici postati bivši članovi DS-a - kaže naš sagovornik.


Ovakvu mogućnost najavljuje i Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS-a.

Sam se isključio: Marković

Sam se isključio: Marković | Foto: FoNet

- Ne isključujem da i isključenja mogu da se dese. Ipak, ne očekujem od svih bivših ministara koji još nisu poslušali odluku DS-a da to i učine - rekao je Stefanović, aludirajući da na Gorana Bogdanovića, koji je izuzet kao jedini poslanik sa Kosova, ali i Božidara Đelića, koji je podneo ostavku na ministarsko mesto jer Srbija nije dobila status kandidata za EU. Jeremić je još uoči izborne skupštine otvoreno rekao da mu ne pada na pamet da vrati poslanički mandat jer je na funkciji predsednika GS UN samo godinu dana.


Ne da mandat: Jeremić

Ne da mandat: Jeremić | Foto: Marko Metlaš

Do sada su ostavke na poslaničko mesto podneli bivši ministri Oliver Dulić, Snežana Malović i premijer Mirko Cvetković.

Petrović već u novoj stranci?!
Nekadašnji potpredsednik DS-a Dušan Petrović na korak je do toga da i formalno bude bivši demokrata i još prilikom prvog istupanja protiv Đilasa počeo je da promoviše svoj program decentralizacije Srbije, sa kojim će, prema našim saznanjima, nastupiti i na političkom tržištu.
- On računa da tom pričom privuče i neke delove URS-a, pre svega lokalne stranke koje su razočarane u Dinkićevu decentralizaciju - otkriva naš izvor.
Petrović je juče za „Alo!“ rekao da je DS u ovom trenutku morao da preuzme inicijativu za preuređenje Srbije i obezbeđivanje uslova za sistemsku ravnotežu u državi, koju on predlaže. On smatra da DS u ovom trenutku nema politiku, zbog čega aktuelni predsednik forsira teme koje su najmanje bitne za građane Srbije. Na pitanje šta će raditi ako bude isključen iz stranke, Petrović ostaje tajanstven.
- To su sve manje bitne stvari, a eventualno isključenje je stvar o kojoj odlučuju organi DS- poručuje Petrović.

Poslednji komentari
  • xwoman Vreme: 29.12.2012 00:53h

    Zasto bi Petrovic vracao mandat, koliko je on vise kriv za izborni neuspeh od drugih, kojim kriterijumom se to meri. Bio je ministar nepunu godinu.

  • volof Vreme: 29.12.2012 00:58h

    Ovo mi vise lici na disiplinovanje onog dela stranke nad kojim Djilas nema kontrolu. Petrovic, Sutanovac i Jeremic su eksponenti toga dela. Ovakav korak ce napraviti samo stetu ds-u

  • 2332 Vreme: 29.12.2012 01:01h

    Petrovic mi deluje kao ozbiljan igrac, mislim da se balada nece ovako zavrsiti

  • Obassx Vreme: 29.12.2012 01:05h

    Ne znam sto se Djilas mlati sa ovim Petrovicem ako mu je to centralna politika ode SNS na 100 %

  • Kserx Vreme: 29.12.2012 01:08h

    Ova ideja o decentralizaciji je jako zanimljiva mozda se to i primi u narodu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP