Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

PREDSEDNIŠTVO SRPSKE NAPREDNE STRANKE PODRŽALO LIDERA

Sedam eksperata u Vučićevoj vladi!

Autor: B. Jelovac - I.Kljajić | 15.04.2014 - 07:21:00h | Komentara: 15

Srbija će 27. aprila dobiti malu, modernu i efikasnu vladu sa najviše 17 članova, od kojih će između pet do sedam biti nestranačke ličnosti, najavio je juče budući premijer Aleksandar Vučić posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke. Vučić je od rukovodstva stranke dobio saglasnost za koaliciju sa Savezom vojvođanskih Mađara i, kako je rečeno, odrešene ruke da nastavi pregovore o formiranju vlade.

SNS odbor / Foto: Đorđe Kojadinović

Vučić bez kompromisa / Foto: Đorđe Kojadinović

 

Nova vlada će imati 17 članova, a među njima će najverovatnije biti i lider SPS-a Ivica Dačić, najavio budući premijer

Sudeći po jučerašnjim najavama, Ivica Dačić će biti član buduće vlade, dok će NDS Borisa Tadića u, kako su najavljivali, konstruktivnu opoziciju. Posle sednice Predsedništva koja je trajala gotovo tri sata, Vučić je rekao da se na njoj razgovaralo o teškim reformama i da su se svi članovi jednoglasno izjasnili, bez obzira da li će biti u vladi, da stranka podrži taj put.

- Razgovarao sam s Tadićem dva puta i on je izrazio stav da neće u vladu s Dačićem. To je legitiman politički stav i poštovaću sve što su mi saopštili i on i Dačić. Ako mislite da ću bilo koga da teram u vladu, ne pada mi na pamet. Nema veće časti na kugli zemaljaskoj nego biti deo vlade Srbije - naglasio je Vučić i otkrio da privatno razgovara sa Miodragom Rakićem, “čiji rad izuzetno ceni” ali da svakako neće pregovarati sa pojedinim kadrovima NDS-a mimo Tadića.

Rotiranje predsednika Skupštine
Vučić je juče rekao da postoji ideja o rotiranju predsednika Skupštine na svakih godinu dana.


- Pokušavamo da postignemo dogovor sa predstavnicima svih lista u Skupštini i ukoliko se dogovorimo nemamo ništa protiv da to u prvoj godini bude i neko od poslanika opozicije. Time bi bila obezbeđena i veća kontrolna uloga parlamenta nad vladom. A želimo i da pokažemo da ćemo čuvati opoziciju ko malo vode na dlanu... Više i nema - rekao je Vučić.

Lider SNS-a je istakao da ga ne interesuju razmimoilaženja u vladi, jer hoće da “taj tim diše kao jedan”. On je naveo i da će Dačić verovatno biti član vlade, ali i da im sledi nastavak tehničkih razgovora i da se nada da će Dačić prihvatiti ono što mu je ponuđeno. Da podsetimo, spekulisale se da je lider SPS-a viđen za mesto potpredsednika zaduženog za EU i pregovore oko Kosova.

- Nova vlada biće najmanja vlada od uvođenja višestranačkih izbora u Srbiji i imaće drugačiju organizaciju od dosadašnjih zbog čega ne mogu da govorim o resorima. Biće bar pet, do sedam ministara koji su tu zbog svog znanja i stručnosti. Nije tajna da u njoj želim da vidim Lazara Krstića, a mislim da će i Kori Udovički biti u njoj - rekao je Vučić, precizirajući da on neće voditi nijedan resor.

Upitan da li su funkcioneri Goran Knežević, Zorana Mihajlović, Igor Mirović, Nebojša Stefanović, Nikola Selaković i Bratislav Gašić, koji su stajali iza njega tokom konferencije, upravo budućih šest ministara iz SNS-a, koliko ih je najavljeno da će biti, lider naprednjaka je kratko rekao:“Nisu svi”.

SNS odbor / Foto: Đorđe Kojadinović

Zorana Mihajlović stigla u pratnji Radomira Nikolića / Foto: Đorđe Kojadinović

- Na sednici je bilo reči o mojim dilemama oko mesta gradonačelnika (Nikola Selaković ili Siniša Mali) zato ne mogu precizno da govorim o ministrima - rekao je Vučić i najavio da javna preduzeća ubuduće neće potpadati pod ministarstva, već će za svoja poslovanja odgovarati direktno premijeru.

Sutra će biti verifikovani mandati poslanika u skupštini i ta sednica će 23. aprila biti nastavljena izborom predsednika Skupštine Srbije. Zakoni o vladi i ministarstvima biće na dnevnom redu parlamenta 24. aprila, a dan kasnije bi trebalo da zaseda Glavni odbor SNS-a. Glasanje o amandmanima planirano je za 26. april, da bi 27. aprila bila izabrana nova vlada Srbije.

NDS definitivno neće u vladu sa SPS

Nova demokratska stranka saopštila je juče da stavom da ne želi da bude u vladi u kojoj bi učestvovao i SPS ne uslovljava SNS, već iznosi principe kojih namerava da se dosledno drži. NDS navodi da lider SPS-a Ivica Dačić, s druge strane, kada kaže da bi ušao u vladu sa bilo kim, zapravo dokazuje da ta stranka nema ideologiju.


- Ključna razlika NDS-a u odnosu na SPS i DS jeste što bi prvi u vlast po svaku cenu, a drugi u opoziciju po svaku cenu. Jedino NDS donosi odluku spram procene toga iz koje pozicije bi više mogla da doprinese razvoju Srbije, a ne spram stranačkih i ličnih interesa i odnosa. Srbija ne može imati budućnost sa strankama i političarima koji na takav način shvataju politiku - poručuju iz stranke Borisa Tadića.

Poslednji komentari
  • Mikos Vreme: 15.04.2014 07:56h

    EKSPERTI??? Ko i Djindjićevoj vladi, Boža i kompanija? Eeeeeeee sad smo definitivno gotovi, ovi će nas dokrajčiti!

  • mad Vreme: 15.04.2014 08:32h

    hahahhahahaha....nikad bolji naslov nisam procitao u novinama!!!

  • ObiWan Vreme: 15.04.2014 10:56h

    Javna preduzeca da odgovaraju samo jednom coveku, makar to bio i premijer, je u najmanju ruku neozbiljno, i vodi u apsolutizam neslucenih razmera, kao i veliku mogucnost razlicitih malverzacija.

  • Milan Vreme: 15.04.2014 11:05h

    Ne znam koliko je dobro za Dačića da samo on, od svojih socijalista, udje u buduću vladu? To bi značilo da svesno reskira svoju najvišu poziciju u stranci. Da li mu to Vučić sprema ''prijateljska'' iznenadjenja?

  • Toma Vreme: 15.04.2014 11:06h

    Treca sreca kaze nas narod,ali moze biti i nesreca.Po treci put PPV ili ``NE PADA MI na pamet obecava malu ali efikasnu vladu.Ova vlast je pokazala za 2 godine sta zna,moze da ucini za ekjonomski oporavak zemlje, sve se svodfi nalaznim obecanjima,obmanjhivanju gradjana.Nece partizaciju a svi visoki funkcioneri SNS.Nece politiku u javnim preduzecima a staviuse svoje svuida na mesto direktora, u cilju stednje nisu ukinuli upravne odboire, nadzorne,niksu obavili reforme u javnom sektoru, ali su kada su pozap;osljavali svoje vlada donela odluku da nema zaposljavanja za 2 godine u javnom sektoru.I na kraju obecavaju bice nam bolje za 2 godine, nas naROD KAZE NE LIPCI MAGARCE DO ZELENE TRAVE.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP