Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

OČEKUJU GA RAZGOVORI SA VUČIĆEM I DAČIĆEM

Šef grčke diplomatije, Nikos Kocijas, danas u Beogradu

Autor: Tanjug | 25.06.2015 - 10:20:00h | Komentara: 0

Šef grčke diplomatije Nikos Kocijas boraviće danas u poseti Srbiji gde će razgovarati sa srpskim zvaničnicima.

Nikos Kocijas

Nikos Kocijas | Foto: Profimedia.rs

Kako je najavljeno u vladi Srbije, Kocijasa će primiti premijer Srbije Aleksandar Vučić, kao i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.


Dačić i Kocijas će se posle sastanka obratiti medijima.


Kocijas je u intervjuu za Tanjug rekao da će tokom njegove posete biti detaljno razmotrena bilateralna saradnja Srbije i Grčke na političkom planu i u domenu ekonomskih investicija i trgovine.


 - Moja poseta će biti dobra prilika da pogledamo gde konkretno možemo da koordiniramo napore na unapređenju grčko-srpske saradnje. Razgovaraćemo o mogućnostima zajedničkog delovanja u sektorima energetike i saobraćaja i razmotriti bezbednosnu situaciju na Balkanu kao i izazove u pogledu migracija i pitanja izbeglica - naveo je Kocijas.


Grčki ministar je podsetio da je Grčka treći po veličini investitor u Srbiju a da su grčka preduzeća stvorila hiljade radnih mesta u sektoru finasijskih usluga, gradđevinarstva, telekomunikacija i hotelijerstva.


 - Iskreno želimo da dalje ojačamo ekonomske veze i grčki izvoz u Srbiju. Takođe želimo da razmotrimo pitanja vezana za prisustvo grčkih kompanija i potencijalne planove investiranja i zajedničkih poslovnih aktivnosti - rekao je grčki ministar koji smatra da ima mnogo mogućnosti za saradnju u sektorima usluga, turizma, energije i trgovine.


Šef grčke diplomatije, kome je ovo prva poseta Beogradu otkako je početkom godine forimirana nova grčka vlada, rekao je i da Atina podržava svaki plan koji može da doprinese energetskoj diversifikaciji Evrope.


U tom kontekstu, kako je dodao, paralelno sa razvojem drugih energetskih planova, Grčka razmatra izgradnju gasovoda koji bi počeo kod grčko-turske granice, kao produžetak Turskog toka i išao preko grčke teritorije, noseći prirodni gas u zemlje Zapadnog Balkana i Centralne Evrope.


Kocijas je ponovio da se stav Atine o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova nije promenio.


On je, takođe, izrazio nadu da će prva poglavlja biti otvorena tokom predsedavanja Luksemburga, do kraja 2015. godine i podsetio da je Grčka uvek podržavala evropsku perspektivu Srbije.


 - Srbija je evropska zemlja i njeno mesto je u Evropskoj uniji -  rekao je Kocijas za Tanjug.

Podsećamo da će sastanak ministara finansija evrozone o rešenju grčke dužničke krize koji je završen sinoć bez dogovora biti nastavljeni danas.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP