Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

OTKRIVAMO

Selaković ili Jadranka vode pregovore s EU?

Autor: Ekipa Alo! | 15.07.2013 - 07:02:00h | Komentara: 4

Ime osobe koja će biti glavni pregovarač Srbije u procesu pridruživanja EU trebalo bi da bude poznato do sredine nedelje, a kako „Alo!” saznaje, u taboru Srpske napredne stranke u opticaju su za sada dva kandidata - Nikola Selaković, ministar pravde i državne uprave, i Jadranka Joksimović, članica Predsedništva SNS-a i predsednica Odbora za kontrolu službi bezbednosti Skupštine Srbije.

Nikola Selaković i Jadranka Joksimović

Nikola Selaković i Jadranka Joksimović

Međutim, najveći „problem“ je činjenica da su, prema stranačkim mišljenjima, njih dvoje na pozicijama na kojima se nalaze postigli izuzetno dobre rezultate i konačnu odluku opredeliće procena koliko su oboje neophodni na funkcijama koje trenutno obavljaju.


- Nije tajna da bi vrh SNS-a želeo da vidi Nikolu Selakovića na čelu pregovaračkog tima, ali je na sednici Predsedništva pohvaljena i kao kandidat predložena i Jadranka Joksimović. Njih dvoje su umnogome različiti, imaju drugačije pristupe, ali su vrhunski profesionalci, nisu „diktafoni“ i ono što ih spaja je da su na svojim pozicijama postigli mnogo.
Zato se još odlučuje ko bi mogao da preuzme tu važnu ulogu i šta će prevagnuti, odnosno gde su potrebniji - navodi naš izvor iz vrha SNS-a i dodaje da je za sada u maloj prednosti ipak ministar pravde, koji se posebno istakao tokom pregovora s Prištinom u Briselu.

Čujemo li se?: Štefan File

Čujemo li se?: Štefan File | Foto: Emil Čonkić


Kako je najavio Fransoa Gzavije Denio, ambasador Francuske u Srbiji, pregovori Srbije o članstvu u EU trebalo bi da počnu između sastanka Evropskog saveta 20. decembra i 31. januara, navodeći da je važno da se Srbija dobro pripremi.
Evropski izvori preneli su da će pregovori o članstvu EU sa Srbijom početi poglavljima 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, nezavisnosti pravosuđa, suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala, a jedno poglavlje (35) o „ostalim pitanjima“ obuhvatiće i sprovođenje sporazuma o normalizaciji odnosa s Prištinom. S ciljem da vidi dokle se stiglo s evropskim reformama, u Beograd će u sredu doputovati i evropski komesar za proširenje Štefan File.

Naprednjaci bi Vučića kao pregovarača!


Do sada se u javnosti mnogo spekulisalo ko će biti glavni pregovarač sa EU, pominjana su imena Ljubice Vasić, Roksande Ninčić i Tanja Miščević, ali takvo kadriranje nije izvesno. Istovremeno, prema našim informacijama, u taboru najveće vladajuće stranke bilo je i pojedinih predloga da tu funkciju preuzme upravo njihov lider Aleksandar Vučić, ali je to ostalo samo na nivou mogućnosti.

Poslednji komentari
  • nina Vreme: 15.07.2013 09:06h

    nije losa ideja, kad im ona ponudi ,pristace,mada ste mogli i neku mladju da nadjete,bila bi ubedljivija!

  • mimi Vreme: 15.07.2013 09:13h

    ovaj sto je lose pravosudje napravio jos gorim , a ovoj koga ce i gde da vodi bolje da nepricam, dobra fora da ih smene !

  • jox Vreme: 15.07.2013 15:14h

    Ova lepo prica samo je gadno slushati je.Dva poltrona!!!

  • Srdjan Vreme: 15.07.2013 15:26h

    Mimi idi spavaj,i citaj malo i gledaj nesto...da si to radila onda bi znala da je pravosudje od EU dok su tvoji vodili najlosije ocenjeno,a da Selakovica hvale kako radi...ili i oni po tebi nista ne znaju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP