Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Politika

MINISTAR U POSETI GRAČANICI

Selaković: Srbima sa Kosova jedini pravi saveznik je Srbija

Autor: Tanjug | 01.06.2013 - 19:27:00h | Komentara: 0

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas u Gračanici da Srbi sa Kosova i Metohije treba da budu svesni da u državi Srbiji imaju jedinog iskrenog i pravog saveznika i da u koordinaciji sa državom treba da preduzimaju svaki budući korak.

Selaković je kazao da bi u čitavom predstojećem periodu Srbi na Kosovu i Metohiji trebalo da budu svesni da imaju svoju državu, kao apsolutno jedinog iskrenog i pravog saveznika.

Ministar  pravde Selaković

Ministar pravde Nikola Selaković | Foto: FoNet


“Zajedno, isključivo zajedno sa svojom državom treba da preduzimaju svaki budući korak”, poručio je Selaković komentarišući najavu formiranja Skupštine AP Kosovo i Metohija.

Selaković je, zajedno sa direktorom Vladine Kancelarije za KiM Aleksandrom Vulinom, razgovarao u Gračanici sa radnicima srpskog pravosudja u pokrajini ističući da se radi samo o prvum u nizu razgovora kojih će biti još.

“Naši radnici u pravosuđu nemaju boljeg saveznika niti lice koje ih bolje razume od Vlade Srbije, Kancelarije za KiM i Ministarstva pravde”, poručio je Selaković dodajući da su danas ovde da bi uspeli da izvuku što je moguće bolje uslove za opstanak i ostanak Srba u pokrajini.

“Ovi razgovori jesu teški i bolni, razgovaramo o stvarima koje nikome lako ne padaju, ali je bitno da razgovaramo i trudimo se da ubuduće zastupamo svoje interese zajedno. Samo tako možemo da nešto dobro uradimo i u nečemu uspemo”, ocenio je Selaković.

Kometarišući to što na Kosovu pravosudni sistem funkcioniše, kako je rečeno, po sistemu “Kadija te tuži, kadija ti sudi”, Selaković je rekao da je to razlog pregovora i pokušaja traženja jednog dobrog rešenja i kako se to ne bi dešavalo.

Eventualnom integracijom Srba u takve institucije u sudove i tužilastva stvaraju se uslovi da takva loša izreka ne bude primenjivana na njih i da se stvori osnov i garancija za njihov opstanak i za ostanak ovde, rekao je Selaković.

''Planom o implementaciji i briselskim sporazumom postoje obaveze koje su preduzete oko promene zakonskog okvira, dakle promene odredjenih zakona u onim delovima u kojima oni ne bi pružali sigurnost i garanciju Srbima da opstanu'', kazao je Selaković.

“Ono što mi tražimo i zbog čega putujemo u Brisel su čvrste garancije medjunarodne zajednice koja je inicirala čitav ovaj proceš i te garancije su ono što treba da nas uveri da u ovom procesu neće biti kao u nekim ranijim procesima'', rekao je ministar pravde.

“Od nas samih se zahteva i to treba sami da shvatimo da ako želimo da nešto postignemo, da ako želimo nešto dobro da izvučemo i da te garancije zaista imaju smisla, onda treba da krenemo zajedno i jedinstveno'', kazao je Selaković.

Samo tako te garancije neće biti nečiji izgovor da je to mrtvo slovo na papiru, rekao je on, uz ocenu da ako se u to udje jedinstveno postoji šansa da se dobro, najviše moguće, ostvari.

Osvrćući se na izbore na Kosovu Selaković je rekao da su ti izbori deo briselskog sporazuma i plana o implementaciji na jedan prilično uopšten, ali u nekim stvarima vrlo konkretan način i da plan i sporazum o tome govore.

''Izbori nisu mimo svega onoga što je dogovarano i do izbora ima još vremena, ali do izbora to vreme treba iskoristiti da vidimo koliko druga strana u ovim dogovorima iskreno i predano postupa'', rekao je Selaković.

Selaković je pre razgovora sa radnicima srpskog pravosuđa u Gračanici, zajedno sa Vulinom, razgovarao sa radnicima srpskog pravosudja u Ranilugu i Kosovskoj Mitrovici.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP